Партиите и коалициите, регистрирани за участие в изборите, получиха достъп до изходния код на машините

  • 27 март 2023 17:49

  • 292
  • 0
Партиите и коалициите, регистрирани за участие в изборите, получиха достъп до изходния код на машините
© bulphoto (архив)
Слушай новината Слушай новината

Министерството на електронното управление (МЕУ), Българският институт по метрология (БИМ) и Български институт по стандартизация (БИС) представиха информация от процеса по удостоверяване на машините за гласуване, съобщиха от пресцентъра на министерството. 

В изпълнение на решението на Централната избирателна комисия (ЦИК) от 16 март т.г. трите институции презентираха пред всички парламентарно представени партии в 48-ото Народно събрание основни изводи и констатации, залегнали в доклада от процеса по удостоверяване на техническите устройства. 

В присъствието на членове и експерти от Централната избирателна комисия и „Сиела Норма“ АД, представителите на регистрираните партии и коалиции по смисъла на Изборния кодекс, в защитена среда, получиха достъп до изходния код на софтуера на машините за гласуване. 

Изтича срокът за заявления за участие в удостоверяването на машините за гласуване

Всички присъстващи получиха изчерпателни отговори на поставени от тях въпроси, свързани със софтуера, който ще бъде използван на предстоящите парламентарни избори, уверяват от МЕУ. От там уточниха, че за първи път в процеса участваха всички парламентарно представени партии в последното Народно събрание. 

Както и на предходните избори, МЕУ изпълни всички ангажименти от Изборния кодекс в присъствието на всички заинтересовани институции, партии и коалиции, които са регистрирани за изборите на 2 април, уверяват от министерството. 

На 24 март МЕУ съобщи за успешно приключен процес по доверено изграждане на изходния код, който ще бъде инсталиран на машините за гласуване за вота на 2 април. Довереното изграждане е извършено от експерти на Централната избирателна комисия и изпълнителя на обществената поръчка – „Сиела Норма“ АД.

Мая Йорданова
292 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини