Социолог: Перспективите не са много розови

  • 27 март 2023 08:58

  • 1894
  • 4
Социолог: Перспективите не са много розови
© Bulphoto/ архив
Слушай новината Слушай новината

Към момента перспективите не са много розови, заяви пред БНР социологът от "Алфа рисърч" Павел Вълчев. 

Според него хората се влияят от това какви са перспективите за успех на този парламент. Не мисля, че ключовата роля е на анализаторите, а по скоро на политиците, каза той и добави мнението си: 

"За мен е по-ключова ролята на самите политици и какви възможности те представят пред хората за едно успешно бъдещо управление. Дотук това, което виждаме, перспективите не са особено позитивни. Отново като електорален резултат очакваме да имаме фрагментиран парламент, без ясно изразен победител, с мнозинство, решителен победител с вече уточнени партньори или с перспективи да има партньори, което би позволило създаването на управленска коалиция. Към момента перспективите не са много розови".

Според него голямото предизвикателство пред партиите е освен да говорят за проблемите на хората и затова как ще ги решат, въобще да ги убедят, че са в позиция, в която могат да взимат решения и да реализират управление

Хората са радикализирани и голяма част от тях не приемат идеята за общо управление между ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в и ПП и ДБ, посочи Павел Вълчев в предаването "Преди всички", като цитира данни от началото на предизборната кампания.

Според него до урните ще отидат по-твърдите привърженици на партиите:

"За фундаментални изненади не мога да говоря в момента. Най-голямата опасност от гледна точка на прогнози е свързана с очакваната ниска избирателна активност. При много ниска избирателна активност отиват само твърдите ядра, най-категоричните привърженици, и тогава вече прогнозите стават по-трудни и е възможно да има някакви изненади. В кампанията не се случиха сблъсъците между лидерите като дебати. Няма някакви големи събития. В някакъв смисъл политиците трябва да покажат, че самите те гледат сериозно на кампанията и предстоящите избори и че имат решения, които те могат да реализират". 

Ролята на президента за разрешаване на политическата криза не е много позитивна, смята социологът. Той подчерта, че виждаме няколко пъти в предизборната кампания служебното правителство да разобличава някой от управлявалите преди това, което със сигурност влияе на мнението на избирателите. 

"Ролята на президента не е много конструктивна в тази ситуация. Има видимо негативен поглед", коментира Вълчев.

По думите му партиите изпадат в противоборство с президентската институция. Според него това е възможен аргумент те да се сплотят.

Анализатори с коментар на предизборната кампания и очакват ли изненади на вота на 2 април

"Срещу "ВъзражданеВъзражданеВъзраждане е политическа партия в България, учредена през август 2014 г. Неин председател" не съм чувал нищо като оценки и коментари от него. Не смятам, че играе по някакъв начин. По скоро играе срещу всички от парламентарните партии", изказа мнението си още социологът. 

Десислава Станева
1894 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
ИСТИНСКИ БЪЛГАРИН

2023.03.27 | 10:25

4
НИКОГА !!!!!!

2023.03.27 | 09:56

2
САМО ВЪЗРАЖДАНЕ ! РАДЕВ е най - добрия досега български президент ! ДРУЖБА с РУСИЯ ! Това е пътя !
ИСТИНСКИ БЪЛГАРИН

2023.03.27 | 10:25

3
НИКОГА !!!!!!

2023.03.27 | 09:55

1
САМО ВЪЗРАЖДАНЕ ! РАДЕВ е най - добрия досета български президент ! ДРУЖБА с РУСИЯ ! Това е пътя !

Добави коментар

Водещи новини