МВнР: Няма да има видеонаблюдение на вота в чужбина

  • 27 март 2023 08:26

  • 352
  • 1
МВнР: Няма да има видеонаблюдение на вота в чужбина
©
Слушай новината Слушай новината

Шест дни остават до изборите. Готово ли е всичко за вота зад граница?

"Притеснението ни от миналата седмица вече отмина. В събота получихме достъп до машините. Вече основната част от машините тръгнаха, особено тези, които трябва през куриерски фирми да се доставят до САЩ, Канада и по-далечни дестинации. Имам уверението, че ще стигнат", заяви председателят на работна група "Избори" в МВнР Иван Кондов в студиото на "България сутрин".

Машините, които пътуват по сухоземен път с партньорски микробуси, ще тръгнат по-късно. Кондов увери, че няма повод за притеснения и че най-късно до сряда те ще пристигнат. А по-голямата част от хартиените бюлетини вече са изпратени.

245 машини се изпращат в чужбина, уточни гостът. "Най-много са в Турция – 97, 36 в Германия, 35 във Великобритания. Има по една машина във всяка секция", посочи Кондов пред Bulgaria ON AIR.

"Имаме 534 служители на държавната администрация, които ще пътуват като представители на държавата, предложени от министъра на външните работи. Още 203-ма служители от нашите дипломатични консулски представителства ще попълнят бройката до тези 737 служители, които трябва да има във всяка една секция, като представители на държавата", подчерта Кондов.

Той добави, че е имало достатъчно кандидати и са подбрани тези, които имат опит, въпреки че на места ще има и такива без опит, но ЦИК ще проведе онлайн обучение за всички членове на СИК.

"Машините се предават по определен път на СИК-овете. Първо, те се оформят като дипломатическо карго, след това се доставят до дипломатическите и консулските представителства и след това се дават на СИК-овете. В събота те се предават на председателя и още един член, или колкото се явят, на СИК, а те имат задължението да ги приберат в помещението, да го запечатат и да имат грижата да е осигурена сигурността на машините", обясни Кондов.

Той отбеляза, че има няколко грешки, които ще се повторят от миналите избори и даде за пример това, че партиите имат право да назначат свои представители за членове на СИК, което разочарова българите зад граница, защото отнемат възможността им те да бъдат членове на СИК.

Кондов даде насоки как да гласуват българите зад граница: "Трябва да отидат с личен документ – лична карта, паспорт или удостоверение по чл. 263, че са подали документи за паспорт. Такива удостоверения се издават от нашите дипломатически консулски представителства, те са със снимка".

"В чужбина законът не предвижда видеонаблюдение, за което сме много благодарни, тъй като това страшно щеше да усложни процеса по организацията", поясни Кондов и добави, че единствено в Бахрейн е имало известни проблеми с разкриването на секция и няма да има такава.

"Има много далечни - има 5 секции в Австралия, две секции в Нова Зеландия, Ванкувър, Сиатъл, Сао Пауло, Сингапур. В Токио и Осака са най-далечните секции", изтъкна Кондов.

МЕУ предоставя достъп до изходния код, който ще бъде инсталиран на машините за вота на 2 април

Последвайте канала на

Десислава Станева
352 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Тенев

2023.03.27 | 08:39

1
Естествено, че няма! Няма кой да го позволи.Такива откачени идеи, можете само вие да имате!

Добави коментар

Водещи новини