ПП - ДБ: България може и трябва да има независима и евтина енергия

  • 25 март 2023 14:14

  • 1388
  • 50
ПП - ДБ: България може и трябва да има независима и евтина енергия
© ПП - ДБ
Слушай новината Слушай новината

Твърденията, че българските граждани ще са на студено, че българските предприятия масово ще фалират, вече са опровергани от фактите.

Това съобщиха от пресцентъра на обединението "Продължаваме промянатаПродължаваме промянатаКирил Петков и Асен Василев представиха политическия си проект "Продължаваме промяната" - Демократична БългарияДемократична България"Демократична България" e центристко-дясно политическо обединение, съставено от".

В продължение на месеци „доброжелатели“ плашеха от телевизионни студия и с публикации в печата и социалните медии, че не можем без газ от „Газпром“, че България не бива да участва в налагането на санкции срещу Русия, а Бойко Борисов дори призоваваше да плащаме газ в рубли. Онези, които договаряха затварянето на въглищните централи, което Асен Василев и Кирил Петков предотвратиха с пренаписването и договарянето на Плана за възстановяване и устойчивост, изведнъж станаха защитници на независимостта на българската енергетика.

Усилията на кабинета „Петков“ след няколко месеца управление да диверсифицира свежото ядрено гориво, ползвано от АЕЦ „Козлодуй“, изведнъж бяха припознати от партии, които с години не направиха нищо по въпроса. Служебното правителство пък обяви за свой успех завършването на газовата връзка с Гърция, открита от последния редовен български премиер – Кирил Петков, и гръцкия му колега Кириакос Мицотакис, когато ключовият проект отново стана приоритетен за България след 10 години забавяне, съобщават още от ПП-ДБ.

Въпреки тежкото наследство, българската енергетика изпълнява своята функция и не просто задоволява нуждите на вътрешния пазар, а е основен износител за страните в региона. 

ПП-ДБ: Има как да имаме развити региони и условия за по-добър живот във всяко кътче на България

Какво направихме в условия на война в Европа и енергийна криза, която се отрази на целия континент?

- За първи път осигурихме независимост на газовите доставки от монопола на Газпром. Резултатът – цената на газа за българските потребители и бизнес беше по ниска от тази на европейските пазари. 

Остава въпросът защо след падането на кабинета „Петков“ цената на природния газ отново стана по-висока от тази на борсата в Нидерландия. И то при осигурени пълни количества газ от Азербайджан на ниски цени след завършването на газовата връзка с Гърция.

- Довършихме дълго отлаганoто изграждане на газовата връзка България – Гърция. Стигнаха ни 7 месеца да наваксаме дългогодишно изоставане.

- Задържахме цената на електроенергията за битовите потребители. Осигурихме компенсации за бизнеса.

- Подпомогнахме потребителите на горива с 25 ст/литър. Служебното правителство отмени мярката.

- Договорихме дерогация до 2024-а в полза на България за внос на евтин /руски/ петрол, за да задържим цените на поносими нива. Резултата виждаме в момента.

- Направихме промени в Закона за енергия от възобновяеми източници, които премахнаха административните пречки за изграждане на ВЕИ централи за собствено потребление.

- Редовният коалиционен кабинет на ПП и ДБ изготви и получи одобрение на Националния план за възстановяване и устойчивост, който предвижда значителни инвестиции в нови мощности и енергийна ефективност както за бизнеса, така и за домакинствата.

Какви са следващите стъпки, които ще направим, когато създадем редовен кабинет?

За нас основен приоритет са инвестициите в независима и евтина българска енергия. Ще развиваме собствените си енергийни ресурси, като използваме наличното за България финансиране за развитието на ВЕИ мощности, ще запазим комплекса „Марица-Изток“, докато дейността му е икономически целесъобразна, при спазване на европейските екологични изисквания.

Припомняме, че редовният кабинет завари изготвен План за възстановяване и устойчивост, със заложени цели за затваряне на 1,4 гигавата въглищни мощности. С предоговарянето на плана тези мощности бяха спасени, което помогна на България да премине през енергийната криза, предизвикана от войната на Русия в Украйна.

За да продължим максималната експлоатация на въглищните централи, ще настояваме за одобряване на амбициозна инвестиционна програма.

Смятаме, че е наложително да се изготви и изпълни амбициозна инвестиционна програма, за да може стратегическите ни енергийни мощности да бъдат запазени в максималния възможен срок. В същото време имаме нужда от изграждане на алтернативни източници – ВЕИ и най-малко два ядрени реактора на площадката на АЕЦ Козлодуй.

Сред приоритетите ни е и възстановяването на ПАВЕЦ „Чаира“.

По отношение на собствените енергийни ресурси, възложено наше проучване на геотермалния потенциал показа, че България има собствен, практически вечен източник на енергия, който не ползва. Наша цел ще е да проучим допълнително обещаващите локации, за да осигурим допълнителна енергийна независимост.

По отношение на газовите доставки ще настояваме за сключване на дългосрочни договори, ще довършим започнатото и по отношение на разширяването на газохранилището в Чирен, след като по време на кабинета „Петков“ бяха осигурени средства за проекта. Това ще даде на „Булгаргаз“ по-голяма гъвкавост и възможности за запасяване.

Енергийната ефективност не означава само опаковане на сградите в стиропор, както ГЕРБ се опитваха да убедят всички, защото им е най-лесно с „усвояването“. Готови сме да осъществим мащабна национална програма за ефективно енергийно обновяване и саниране на жилищни, обществени и бизнес сгради при строг контрол за избягване на злоупотреби, влагане на качествени материали и проверка на изпълнението.

ПП-ДБ за снимка с рекламни торбички: Когато си лъгал и крал 12 години и нямаш аргументи…

Ще работим за осигуряване на финансова подкрепа за битовите потребители, с фокус върху енергийно бедните домакинства. Ще подпомагаме и бизнеса, за да може да поема високите цени на електроенергията до приключване на ефектите от войната в Украйна. В същото време допълнително ще облекчим административните процедури за собствено производство.

Заварихме стагниращ сектор, липса на инвестиции, липса на актуализирана рамка за ВЕИ-тата, предстояща либерализация и за битовите потребители – без те да са готови за това, без постигнато определение за „енергийна бедност“, тежка енергийна криза. Успяхме не просто да решим сложната ситуация с подкрепа за крайните потребители, но помогнахме и на бизнеса да преодолее ценовия шок при енергоносителите.

Защитихме въглищните централи от закриване, което беше записано в стария вариант на Плана за възстановяване и устойчивост.

Обединението „Продължаваме промянатаПродължаваме промянатаКирил Петков и Асен Василев представиха политическия си проект "Продължаваме промяната"Демократична БългарияДемократична България"Демократична България" e центристко-дясно политическо обединение, съставено от“ има план как България да запази и надгради ролята си на енергиен лидер на Балканите, като изгражда нови мощности, работи за допълнителна диверсификация, рехабилитация на остарели съоръжения и мащабни инвестиции в енергийна ефективност. Има как!

Изборът е ясен. Стабилна бедност отново или европейски доходи за нормален европейски живот. Няма спасител, зависи от теб. Гласувай на 2 април с номер 12. Има как! 

Купуването и продаването на гласове е престъпление.

(платено съобщение)

Филип Епитропов
1388 50

Свързани новини

Коментари 50

Добави коментар

2023.03.29 | 17:45

50
Колко платихте

2023.03.25 | 21:00

47
ГЛАСУВАЙТЕ ЗА КИРИЛ ПЕТКОВ ТОЙ ЩЕ СВАЛИ РАДЕВ ТОЙ ЩЕ ВКАРА В ЗАТВОРА БОРИСОВ ТОЙ ЩЕ СМЕНИ ЗАКОНА ОБЩ КМЕТОВЕ ДА НЯМАТ ПРАВО ПОВЕЧЕ ОТ ДВА МАНДАТА ЗАЕДНО СЪС ОБЩ СЪВЕТНИЦИ ТОЙ ЩЕ ИЗГОНИ ВСИЧКИ РУСКИ ШПИОНИ ТОЙ ЩЕ АРЕСТУВА ПУТИН АКО СЕ ПОЯВИ В БГ ТОЙ ЩЕ СМЕНИ ЗАКОНА ЗА СЪДЕБНАТА ВЛАСТ ТОЙ ЩЕ СЪБОРИ НА ДОГАН ВСИЧКИ САРАИ И ПРИСТАНИЩА ТОЙ ЩЕ СПРЕ ТЕЧА НА МИЛИЯРДИТЕ ГЕПЕНИ ОТ ГЕРБ БСП И ДПС ТОЧНО СЕГА Е МОМЕНТА ДА СПАСИМ БЪЛГАРИЯ ГЛАСУВАЙТЕ ЗА ПП И ДА БЪЛГАРИЯ НИКОГА НЯМА ДАНИ ИЗЛОЖАТ УСПЕХ НА 02.04.23.

2023.03.27 | 19:52

49
Много работа ---кога ще я свърши--- през куп ,за грош
кккккккк

2023.03.25 | 22:14

48
Да го духат Вгъзраждани и ПП
Гост

2023.03.25 | 19:46

46
Подли долни крадци.

2023.03.25 | 17:50

45
Гейска шаренийка

2023.03.25 | 17:39

41
Усраините трябва да разберат, че няма как Българите да ги обичат. Усраините са с Езически Хун - Тюрк - Хазаро - Черкезки произкод, а Българите са с Православен ДревноРуски Кирилички произход. Няма как да са добри дошли в БГ, Хазаро - Усраините ни изгониха от Фанагория и Стара България. Усраините се биха срещу Русия, за да остане Аспарухова България в Османските граници. Добре, че бе Русия да Унищожи Хазарския Каганат - Усрайна. Омитайте се от Аспарухова България!!!

2023.03.25 | 17:46

44
Отиди на лекар препоръчвам ти психиатър

2023.03.25 | 17:46

43
Егати и бок луците
евлоги

2023.03.25 | 17:43

42
Гнусни шарлатани...даже не искам да ви чета ,че като ви гледам и ми се досра...
Емй...

2023.03.25 | 17:34

40
Точно с тия колежки няма как да има евтина енергия

2023.03.25 | 17:22

39
Възраждане 33%

Добави коментар

Водещи новини