Успешно приключи изграждането на софтуера и генерирането на хеш кода на машините за гласуване

  • 24 март 2023 15:54

  • 180
  • 0
Успешно приключи изграждането на софтуера и генерирането на хеш кода на машините за гласуване
© Булфото (архив)
Слушай новината Слушай новината

Успешно приключи процесът по доверено изграждане на изходния код, който ще бъде инсталиран на машините за гласуване за вота на 2 април. Довереното изграждане се извърши от експерти на ЦИК и изпълнителя на обществената поръчка – „Сиела Норма“ АД.

На процеса присъстваха представители на ЦИК и политическите партии, регистрирани в регистъра на ЦИК по смисъла на чл. 213а от ИК. За да се гарантира сигурността на софтуера на всяка машина, той се заключва с ключове, които се съхраняват в ЦИК, като отключването му е единствено възможно със същите ключове. 

Симулатор на сайта на ЦИК показва как да гласуваме с машина

След серия от процеси, успешно беше генериран и хеш кодът за машините, който следва да бъде идентичен за всички устройства за гласуване. След упражняване на вота, хеш кодът се изписва и върху отпечатана електронна бюлетина на гласоподавателя, като задължително той трябва да съвпада с кода, обявен от ЦИК и МЕУ. Именно това гарантира, че софтуерът на машината е идентичен с този, който е удостоверен от Министерството на електронното управление. За избирателя, това означава, че може да провери дали машината, на която гласува, е с правилният софтуер или не, като сравни генерирания днес хеш код с този, издаван от машината, на която гласува в изборния ден. Тази мярка е насочена към повишаване доверието в средствата за машинно гласуване.

В понеделник – 27 март 2023 г. от 10 ч., в защитена среда, Министерство на електронното управление ще предостави достъп до изходния код на машините. Достъп до него ще имат представителите на регистрираните за участие в изборите за народни представители на 2 април 2023 г. партии и коалиции, по смисъла на чл. 213б от Изборния кодекс, съобщиха от пресцентъра на МЕУ.

Филип Епитропов
180 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини