МЕУ публикува утвърдената Методика за удостоверяване на машините за вота на 2 април

  • 14 март 2023 13:40

  • 191
  • 0
МЕУ публикува утвърдената Методика за удостоверяване на машините за вота на 2 април
© Булфото (архив)
Слушай новината Слушай новината

Министерство на електронното управление публикува утвърдената Методика за удостоверяване на съответствието на доставения тип техническо устройство за машинно гласуване, с изискванията по чл. 213, ал. 3 от Изборния кодекс и изискванията на техническата спецификация за вота на 2 април 2023 г.

В нея са отразени предложенията, постъпили по време на общественото обсъждане на проекта на Методиката. Работна група в МЕУ разгледа и всички становища от представители на граждански и политически организации, изразени по време на проведеното публично обсъждане на документа на 13.03.2023 г.   

Образците на бюлетините за гласуването с машини са предоставени на ЦИК

Някои от направените предложения не попадат в обхвата на проекта на Методиката, както и в правомощията на Министерство на електронното управление, Българския институт по стандартизация и  Българския институт по метрология, съгласно чл. 213 ал. 2 от Изборния кодекс. Те ще бъдат предоставени на ЦИК, тъй като могат да бъдат полезни в реализирането на изборния процес.

Следвайки установената от министерство на електронното управление практика на прозрачност и публичност на всяка стъпка от процеса по удостоверяване на машините за гласуване, на сайта на министерството е публикувана Справка, с отразените предложения, становища и възражения, постъпили при проведената обществена консултация на проекта на Методика, съобщиха от пресцентъра на МЕУ.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
191 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини