ЦИК с последна информация за организацията на изборите

  • 09 март 2023 14:19

  • 352
  • 0
© Булфото (архив)

С решение на ЦИК печатницата на БНБ е изпълнител на дейностите по отпечатване и доставка на бюлетините. Това заяви зам.-председателят на ЦИК Росица Матева, предаде репортер на Novini.bg

В секциите в страната и извън страната, в които ще се гласува с машина, ще бъде поставено само едно устройство.

 

Тя напомни още, че до 18 март е крайният срок за подаване на заявление за гласуване по настоящ адрес.

 

От думите ѝ стана ясно, че след промените в Изборния кодекс няма да се отпечатват нито протоколи, нито разписки от машините.

 

ЦИК: 6624 кандидат-депутати ще се борят за доверието на 6,6 млн. избиратели

В началото и края на на изборния ден ще се отпечатат начален и финален отчет, за да се установи, че в паметта на машината няма нищо записано. Във финалния отчет ще бъде посочено колко избиратели са гласували, разясни Матева.

 

По думите ѝ, за да се извърши контрол върху преброяването на резултатите от машинното гласуване, данните от флашките ще бъдат извличани от РИК, в изчислителния пункт, и ще бъдат публикувани на интернет страницата на ЦИК.

 

Относно видеонаблюдението от ЦИК обясниха, че там, където не може да се излъчва в реално време, трябва да се заснеме и след това секционните избирателни комисии да предадат записващите устройства в районните избирателни комисии, където да бъдат свалени записите.

 

На брифинга стана ясно също така, че най-много заявления за гласуване от чужбина са били подадени от Турция, Великобритания и Германия. Подадените заявления за гласуване извън страната са 47 389 от 77 държави.

 

Матева отбеляза още, че в ЦИК са получени сигнали, че медии са нарушили изискването избирателите да бъдат информирани за възложителя, извършителя и финансирането на проучвания на общественото мнение и социологически проучвания. 

 

Последвайте канала на

Novini.bg
352 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини