Цонева (ДБ): Атакувахме ЦИК, защото искаме резултатът да е честен за всички участници в изборите

  • 25 февруари 2023 14:50

  • 871
  • 14
Цонева (ДБ): Атакувахме ЦИК, защото искаме резултатът да е честен за всички участници в изборите
© Булфото
Слушай новината Слушай новината

Когато злонамерено интервенираш в изборния процес, поемаш огромен риск участниците в тези избори да не ги признаят. Затова предприехме атака срещу решението в съда, за да можем да възстановим правилата такива, каквито трябва да бъдат. Искаме резултатът да е честен за всички участници. Това заяви Антоанета ЦоневаАнтоанета ЦоневаАнтоанета Цонева е български експерт по изборен процес и гражданско участие в от “Демократична България” в ефира на Дарик радио във връзка с подадената жалба от коалиция “Продължаваме Промяната – Демократична България” срещу решението на Централната избирателна комисия от 20 февруари, с което гласовете от машинния вот не се броят отделно, а директно се сумират в общия протокол с вота от хартиените бюлетини.

“Прокситата на хартиената коалиция толкова брутално атакуваха вътре в ЦИК начина, по който ще се отчита резултатът. Tова предизвика огромно недоволство. И в обществото, и в политическите партии. Представителите на хартиената коалиция очевидно не разбират колко голям проблем създават като правят така, че изборният резултат да бъде недостоверен и оспорен”, каза тя.

По темата с предоставянето на военно-техническа помощ на Украйна Цонева подчерта, че трябва много внимателно да се обмислят споразуменията и сделките на България така, че българската армия да се модернизира максимално бързо и на високо ниво. По думите и в това отношения се пропускат огромни възможности.

“Това са много предизвикателни времена пред самото управление, защото това означава модернизация на българската армия с една скорост, която ние трудно бихме могли да си позволим в друго време. Модернизацията на армията е пряко свързана с нашия национален интерес и нашата национална сигурност и ние трябва да бъдем част от процесите, които се създават в подкрепа на Украйна и нейните военно-технически възможности”, заяви тя.

Бившият народен представител посочи дългото време, в което няма правителство, излъчено от парламента, като причина за неуспеха на България с Шенген и еврозоната. Според нея е много важно да се формира кабинет, избран от парламента, който да има ясни приоритети и институциите да работят в техния порядък.

Съдът отмени решението на ЦИК за сборно броене на хартиения и машинния вот

“Ангажиментите, които поемаме, са свързани именно с това България да не губи своята посока и темпото, с което е тръгнала към сърцевината на Европа. Защото нашият просперитет, благосъстоянието на хората, нивото и качеството на институциите зависи от това ние да сме в ядрото на този съюз”, допълни тя.

“Ако в следващия парламент ние съумеем да приемем необходимите закони, може да се седне на масата отново и да се говори за еврозоната. Не трябва да се изпуска мандата на тази еврокомисия. Не можем да си позволим да затворим този исторически прозорец”, каза Цонева като изтъкна, че “Възраждане” правят референдум за спасяването на българския лев, без да разяснят на обществото, че хората и бизнесът ще загубят най-малко 300 млн. лева от транзакционни такси и че лихвите на банките и гаранциите по отношение на инвестиционен капитал ще бъдат различни, а в същото време тези хора разполагат с влогове, лизинги и ипотеки в евро.

Антоанета ЦоневаАнтоанета ЦоневаАнтоанета Цонева е български експерт по изборен процес и гражданско участие в определи санкциите по Магнитски като “голям шамар” върху репутацията на България. “Допуснати са законодателни промени, които дават възможност на един регулатор да лиши бюджета от 600 млн. лева. Този тип управление трябва да приключи”, каза още тя и категорично заяви, че в предстоящата предизборна кампания коалиция “ПП-ДБ” много ясно ще представя мерките и решенията, които трябва да се предприемат, за да се ограничи мащабът на тези практики.  

Цветелина Кирилова
871 14

Свързани новини

Коментари 14

Добави коментар
Анонимен

2023.02.26 | 12:21

14
Лена Бориславова ще управлява България от GOOGLE.

2023.02.25 | 19:18

12
Слава на велика и непобедима Русия!
Браво!

2023.02.25 | 22:19

13
Като дойдат тук твоите братушки, ще викаш Слава на велико и непобедимо НАТО!... Това е българина... Жалка история
Емѝ...

2023.02.25 | 18:37

11
Тази е по гнусен травестит и от мен. Но заедно работим за американското правителство.

2023.02.25 | 18:19

10
Теб те атакавул някой рак , друго обяснение няма

2023.02.25 | 18:18

9
Ужасяващо чудовище
Много грозно същество

2023.02.25 | 18:09

8
И некой ще гласува за тия? Квазимодо,Пинокио и тая? Хахаха,луд народ!
И

2023.02.25 | 17:41

7
Тъпи прости крадци

2023.02.25 | 17:05

6
Сигорни сме че само вие сте за честни збори със ПП.
Ужас

2023.02.25 | 16:31

5
И с това лице се е размножила

2023.02.25 | 16:23

4
изруд

Добави коментар

Водещи новини