Росица Матева (ЦИК): Ще има хартия за изборите, ще има защита, всичко е наред

  • 07 февруари 2023 19:03

  • 534
  • 2
Росица Матева (ЦИК): Ще има хартия за изборите, ще има защита, всичко е наред
© БНТ
Слушай новината Слушай новината

Нямаме притеснения, не първи път ще организираме избори след промени в Изборния кодекс. Това каза в предаването "Още от деня" по БНТ говорителят и зам.-председател на Централната избирателна комисия Росица Матева.

Техническата обезпеченост за вота е възложена главно на изпълнителната власт, а въпросът с хартията – на печатницата на БНБ. Органите на ЦИК тярбва да бъдат оставени да си вършат работа спокойно. Ще има хартия за изборите, ще има защита, всичко е наред, заяви Матева.

Преди измененията от машините се разпечатваше протокол, а сега машинните бюлетини ще бъдат преброявани от секционните избирателни комисии и ще бъде сверяван резултатът. Все още ЦИК не е решила дали началният и финален протокол ще се отпечатва в началото или в края на изборния ден. Целта на тези протоколи е да има още една гаранция, още един контрол, посочи зам.-председателят на ЦИК.

240-те депутатски мандата ще бъдат преразпределени според окончателните резултати от преброяването на населението, които Националният статистически институт обяви на 3 януари. За организацията на изборите служебното правителство е определило 87 млн. лева, уточни Росица Матева.

ЦИК преразпредели броя на мандатите за следващите избори

Много ще се надяваме на отговорността на членовете на секционните избирателни комисии. На практика те са тези, които провеждат изборите. Най-голямата им отговорност е да отразят правилно резултата, спрямо подадените гласове от избирателите, каза още Матева.

Константин Тодоров
534 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2023.02.07 | 20:27

2
ЩЕ ИМА ФАЛШИФИКАЦИИ МРЪСНА БАБИЧКА РАЗЛОЖЕНА

2023.02.07 | 19:52

1
От цик след изборите ще гъмжите от пари!!

Добави коментар

Водещи новини