ЦИК: Ще има хартия, ще има и избори

  • 29 януари 2023 13:23

  • 777
  • 4
ЦИК: Ще има хартия, ще има и избори
© Булфото (архив)

Първо трябва да бъде издаден указ на президента за насрочване на изборите. След това очакваме неговия указ, с който той ще определи наименованията и границите на изборните райони, въз основа на което трябва да вземем нашето решение за броя на мандатите по изборни райони. Това каза пред БНР председателят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Камелия НейковаКамелия НейковаКамелия Нейкова е родена на 16 август 1969 г. Завършила е право в Русенския университет „Ангел.

Допълни, че ще бъдат съобразени няколко обстоятелства.

Едното е разпоредбата на Изборния кодекс, която остана непроменена - според нея не може в един изборен район да има по-малко от четири мандата. Въз основа на данните на Националния статистически институт след последното преброяване на населението ще определим броя на мандатите за всеки многомандатен избирателен район. В около 1/3 от изборните райони се очаква да има промяна в броя на мандатите. Очаквам, че през следващата седмица ще имаме решение за това, обясни тя.

Нейкова коментира, че когато изборите са редовни - веднъж на четири години, тогава може да има по-стройна организация и по-дългосрочно планиране на разяснителната кампания и на обучението на членовете на секционните избирателни комисии.

ЦИК: Видеонаблюдение и видеозаснемане ще се извършва след края на изборния ден

Тя посочи, че бюлетината за машинното гласуване трябва изглежда така, както законодателят предвижда.

След като избирателят гласува с машина, трябва да се отпечата бюлетина, върху която е изписан отразеният вот, след което трябва да се сгъне по начин, който не позволява да се разкрие тайната на вота, и на гърба да се постави печат от СИК. Не можем да говорим за бюлетина за машинно гласуване от порядъка на 50-60 см, каквато е обичайно дължината на една хартиена бюлетина, коментира Нейкова.

Членовете на СИК ще получат възнаграждение, което ще бъде не по-малко от 1/4 от минималната работна заплата, което е около 195 лева.

За финал председателят на ЦИК увери, че "хартия ще има и изборите ще бъдат произведени".

Последвайте канала на

Владимир Василев
777 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
PaulaFox

2023.01.29 | 17:31

4
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

2023.01.29 | 14:36

3
Мажуритарен вот в два тура, ще излъчи правителство! Както във Франция. Защо не се говори, обсъжда??

2023.01.29 | 14:19

2
Избори да искаш при вас. Престъпници

2023.01.29 | 13:59

1
То оставаше и да няма.

Добави коментар

Водещи новини