Експерт предупреди: На предстоящите избори ще имаме три вида бюлетини

  • 29 януари 2023 12:48

  • 1162
  • 7
Експерт предупреди: На предстоящите избори ще имаме три вида бюлетини
© Булфото (архив)

Не знам дали си даваме сметка, но на предстоящите избори ще имаме три вида бюлетини - хартиената бюлетина, отпечатана от БНБ, електронната бюлетина на екрана, която е идентична с хартиената, и отпечатаната машинна бюлетина, която ще изглежда по съвършено различен начин. Всички в ЦИК са изправени на нокти заради изключително затрудненото положение, в което са поставени - и по отношение на осигуряването на машини, и по отношение на обучението на хора в секционните комисии. Това заяви пред БНР д-р Ваня Нушева, преподавател по "Политическо поведение, изборни системи и изборна администрация" в СУ "Св. Климент Охридски".

По думите ѝ промененият Изборен кодекс ще създаде затруднения на около 70 хиляди членове на изборната администрация и подчерта, че те трябва да са добре обучени.

В България политиците, които променят изборното законодателство, неглижират едно основно правило - да съблюдават изискванията за устойчивост на законодателството, което е елемент от принципа на правовата държава, и да съобразяват препоръките, които международни организации са създали по отношение на организацията и провеждането на изборния процес, каза тя.

ПП и ДБ сезират Конституционния съд за промени в Изборния кодекс

Тя припомни проявеното нежелание от депутатите, когато обсъждаха промените в изборното законодателство, да поканят членовете на ЦИК.

Видеонаблюдението трябва да се реализира в края на изборния ден, когато се преброяват бюлетините. Имам редица съмнения относно смисъла и ефективността на подобна практика. Не повишава доверието в изборния процес, за съжаление. Взаимният контрол между членовете на секционните комисии и външният контрол от страна на наблюдателите и застъпниците на партиите - това са онези утвърдени елементи на контрол, който се осъществява в рамките на изборния процес. Когато говорим за използване на електронни технологии, адекватният инструмент за външен контрол е проверката на изправността на софтуера. Дали той отчита коректно изборните резултати, а не броенето на някакви разписки, коментира Ваня Нушева.

Според нея големият проблем в изборния процес е, че политическите партии опитват през изборното законодателство да пренаписват правила на играта, които биха създали, по тяхна преценка, по-добри условия те да получат по-добра избирателна подкрепа. 

Владимир Василев
1162 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар
PaulaFox

2023.01.29 | 17:31

7
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

2023.01.29 | 13:01

2
Цик ни вкара тези фалшиви машини, заради тия идиоти сме на това дередже
Емѝ...

2023.01.29 | 17:09

6
Герб спазари машините, не ЦИК.
Емѝ...

2023.01.29 | 12:58

1
Прекрасно, тъкмо тъпанарите, които гласуват за ОПГ-то, ДПС-то и другите издънки на БКП-то да се оплетат още повече. Останалите знаем как се прави.
Емѝ...

2023.01.29 | 17:08

5
Да видим. На всички избори досега, който е правил предизборни промени, той се е прецаквал. Съсела се прецака 2008-а с полумъжоритарната система, тиквоча се прецака на два пъти, сега му ред за трети.

2023.01.29 | 14:34

4
Грешиш. Те ще са инструктирани, а останалите не. В обърквацията ще се правят шашмите. Особено ДиеПеСие-то.

2023.01.29 | 13:21

3
четири вида са - четвъртата е която ще броят

Добави коментар

Водещи новини