Шефът на "Сиела Норма": Ако има промени, трябва да се възложат до 10 дни

  • 27 януари 2023 21:46

  • 582
  • 5
Шефът на "Сиела Норма": Ако има промени, трябва да се възложат до 10 дни
©
Слушай новината Слушай новината

"Ние в момента нямаме договор с ЦИК, нямаме възлагане, няма дори открита процедура. Ако бъдем потърсени, ако ни бъде възложена тази работа и ако я изпълним, тогава пък най-вероятно няма да можем да се съобразим с някои решения, ако той излезе на 30 март. Но със сигурност бихме могли да си съобразим с такова решение, ако излезе в очаквания половингодишен срок", заяви директорът на "Сиела норма" Веселин Тодоров в студиото на "Денят ON AIR".

Тодоров поясни, че машините запазват своите функционалности, освен ако ЦИК не разпореди и генерална промяна в софтуера.

"Могат да бъдат превърнати в принтери, но към момента не са. Това, че няма да се ползват някои от техните функционалности, не променя възможността при оспорване на изборите съдът да може да се възползва от тези функционалности. Машината записва всяко действие. Ако не бъде променен софтуерът, тя ще дава много възможности за последваща проверка на коректността на изборите", обясни той.

Шефът на "Сиела Норма": ЦИК ще трябва да промени софтуера на машините за вота

В Bulgaria ON AIR стана ясно, че задача към "Сиела норма" софтуерът да бъде променен не е възложена, но се водят разговори. "Тези разговори касаят промени в съдържанието на разписката, която се превръща в бюлетина. Сега тази разписка ще трябва да съдържа повече реквизити и ще стане по-дълга, но това трябва да стане с промяна в софтуера, за което се надяваме, ако бъде възложено, да стане навреме", посочи директорът на "Сиела норма".

И поясни, че това трябва да стане до началото на февруари, тъй като е необходимо време и познаване на цялата платформа. "Добре би било това нещо да се възложи навреме, ако не до края на другата седмица, то до 10-ина дни", призова той.

Има условия, при  които е възможен отказ от страна на "Сиела норма", потвърди Тодоров. "Ние няма да откажем, защото искаме да правим напук, а защото е невъзможно", каза още гостът и допълни, че има решение този път хартията да е по-различна и да се доставя от БНБ.

"Това е решение на парламента, не на ЦИК. ЦИК трябва да се съобрази с него. Тук става въпрос за бюлетина. Хартията винаги сме я доставяли в последните 9 години и имаме организация. Сега може би ще има допълнителни изисквания. За нас е важно да се спазят изискванията на принтерите. Досега сме доставяли между 3 и 6 ролки на машина. Обикновено се ползва една, която е заложена в машината и една е резерва", каза Тодоров.

По думите му няма риск да не успеем с организацията на гласуването за вота на 2 април.

Мая Йорданова
582 5

Коментари 5

Добави коментар
Мадурец НКС

2023.01.28 | 09:40

5
Измамата с мадурките свърши!

2023.01.27 | 22:52

4
Хухурец плехар

2023.01.27 | 22:51

3
Мазен мошеник
PaulaFox

2023.01.27 | 22:49

2
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062
баба гицка

2023.01.27 | 22:05

1
НЕ ПИПАЙТЕ ГЕПЕВ - ГЕШЕВ Е ВЕЛИК - САМО ТОЙ Е СТОЖЕР СРЕЩУ мафията

Добави коментар

Водещи новини