Директорът на "Сиела Норма" обясни защо резултатите от изборите не могат да бъдат манипулирани с ключа

  • 30 ноември 2022 21:15

  • 971
  • 7
Директорът на "Сиела Норма" обясни защо резултатите от изборите не могат да бъдат манипулирани с ключа
©
Слушай новината Слушай новината

"Терминът кодове означава различни неща. Хубаво е да уточним, че има един изходен код - това е написано на програмен език, а програмата може да бъде прочетена от компетентни хора. След това изходният код се компилира и се получава изпълнимият код. Изходният код на операционната система също е наличен. Има и един ключ, който много хора наричат код, с който тези програми, които ще работят в машината за гласуване, се подписват, за да е сигурно, че не може да запишеш върху тази машина нещо неправилно. Този ключ се генерира в последния момент от ЦИК", обясни изпълнителният директор на "Сиела Норма" Веселин Тодоров в студиото на "Денят ON AIR".

Резултатите не могат да бъдат манипулирани с ключа, тъй като има и други нива на защита, 

"Има smart карти, които имат подписи и само с тях може да бъде подписан резултатният файл. Те са 12 хиляди - различни. Трябва да имаш всичките, за да можеш да подпишеш изходните резултатни файлове, които отиват за преброяването", допълни Тодоров.

„Сиела“ съди ЦИК за 42 млн. лева

Няма разлика между разписките и информацията от машината, каза гостът и даде пример с изядената разписка на предишни избори.

"Случва се някой без да иска да я изпусне, да я сложи в джоба си, защото смята, че като е гласувал на машина не дължи и разписка в урната. Разминаванията са с 1 бройка - от 400 гласували, намерили 399 разписки, а машината отчела 400. Ако това е проблемът - 5 гласа от 2 млн. и половина на България, гарантирам, че няма толкова честни избирателна система никъде по света, ако разликата е 5 гласа", заяви изпълнителният директор пред Bulgaria ON AIR.

Разлика в начина на работа между машините "Мадуровки" и тези в Щатите почти няма - един и същ производител, същите технологии, коментира гостът.

"Те са уникални за всяка държава, съобразявайки ги със специфичните изисквания на местното законодателство. Между българските и белгийските машини има известна разлика", посочи Тодоров.

Машините се съхраняват в частен склад, каза изпълнителният директор на "Сиела Норма". Той не посочи колко струва наемът, но коментира, че в месеците без избори е бил около 30-35 000 лева, а по време на избори около 100 000 лева.

Мая Йорданова
971 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар

2023.01.03 | 04:30

7
кой го държи малумници
Георг Георгиев, МГЕРБ

2022.12.01 | 06:35

6
Безмислено е да се обяснява на олигофрените. В коментари 1 до 5 са само такива. №1 бълнува за "специалистите", но на бас, че не може да посочи нито един по име и не може да обясни какво точно "казват". №2 дори не знае за какво бълнува, освен че яде доматите с колците, за това е прав. Нашият трол "баба гицка", всъщност гейчето Мими-Михаил, отдавна забрави, че "машинките" са избрани, поръчани и купени от нейния вожд. Той може да сменя резултатите само с поглед :) Психопатът с "русия" въобще не знае под какво се е изплещил. Прост народ, слаба държава, лесно се управлява.

2022.12.01 | 01:08

5
Слава на Русия!

2022.12.01 | 00:30

4
Сърцата ни туптят от радост за победата на братушките!
баба гицка

2022.11.30 | 23:24

3
ГЛУПОСТИ - изплюва за избраната партия , а в памета записва за друга партия - и портокола печели - НАЙ-ЛЪЖЛИВИТЕ МАШИНИ, не ти тябва код

2022.11.30 | 22:36

2
Това не е вярно. Достатъчно е да имаш контрол над програмата проверяваща дали не са манипулирани файловете. Ако тя дава винаги 'правилния' резултат, независимо дали са валидни подписите - имаш всичко необходимо да редиш резултатите. Ние доматите с колците ги ядеме.
Добре,

2022.11.30 | 22:32

1
но специалистите казват друго. А на теб направо ти повярвах

Добави коментар

Водещи новини