Киселова: Няма да брои машината, ще брои СИК - това е същината на промените

  • 25 ноември 2022 08:17

  • 452
  • 1
Киселова: Няма да брои машината, ще брои СИК - това е същината на промените
© Булфото (архив)

"Всъщност няма да брои машината. Ще броят членовете на СИК. Това е същината, а не толкова, че се възстановява възможността от април миналата година, когато имахме възможност да изберем технологията, чрез която да гласуваме – чрез машина или на хартия."

Това мнение изрази пред БНР доц. Наталия Киселова, преподавател по конституционно право в Софийския университет "Св. Климент Охридски", която анализира промените в Изборния кодекс. Според нея при тези поправки "същностното се замазва и отклонява с други теми".

Ще се принтира не разписка, а бюлетина, напечатана предварително от БНБ с всякакви възможни защити, поясни доц. Киселова и зададе въпроса "БНБ може ли да изработи такава хартия и тази хартия ще бъде ли съвместима с машините".

ПГ на ГЕРБ има председател на НС и по негова инициатива могат да бъдат свикани едно или няколко извънредни заседания за гласуване на Изборния кодекс, смята конституционалистът.

Всеки от двата блока – около ГЕРБ и около ПП, вече на полето на предизборната кампания догодина ще трябва да обяснява защо не е положил усилия за съставяне на правителство, затова ПП ще предложи структура и състав на кабинет с втория мандат, но с неприемливи за ГЕРБ лица, за да не бъде подкрепен от тях, коментира доц. Наталия Киселова в предаването "Преди всички".

След заявката на ПП, че ще предложат състав на правителство, и "ГЕРБ ще бъдат принудени да се отсрамят", подчерта тя.

Държавният глава ще бъде изправен пред много сериозна дилема при връчването на третия мандат, изтъкна Киселова.

"Според мен не е решил. Обстановката може да се промени за месец или повече. Между 7 и 9 седмици и половина им остава на Народното събрание, ако няма формирано правителство и в тези 7-8-9 седмици трябва да се направят няколко важни неща. Радев не иска да е архитект на коалиция, но проблемът е в Народното събрание - там няма концепция да се погледне отвъд елементарните избори, или местните."

Последвайте канала на

Радина Лазарова
452 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
PaulaFox

2022.11.25 | 09:56

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

Добави коментар

Водещи новини