Има проблем с машините, но няма проблем с резултатите?

  • 22 ноември 2022 09:15

  • 845
  • 0
Има проблем с машините, но няма проблем с резултатите?
© Булфото (архив)

"Хартиената бюлетина е неунищожима. Много трудно се защитава тезата, че тя трябва да бъде изхвърлена от изборния процес. Ако има 10 държави с машинно гласуване, има още 180 държави, в които се гласува с хартия. Нищо специфично няма в България, каквото го няма по света. Връщането на хартиената бюлетина не е проблем."

Този коментар направи в интервю за БНР Стоил Стоилов, бивш член на Обществения съвет към ЦИК и изборен експерт. По думите му, "че вървим към избори, е почти сигурно", защото "невъзможни коалиции в парламента не могат да траят дълго".

Проблем ще възникне, когато започне събирането на хартиения и машинният резултат в секционните комисии. Това трябва да се прави в "Информационно обслужване", допълни той.

Партийни брокери и агитатори много държат да получат незабавен резултат от секцията, отбеляза изборният експерт.

Според Стоилов трябва протоколът на СИК да се преработи и да се даде възможност основните параметри в края на изборния ден да се съберат на една страница.

"И това веднага да се пусне в интернет пространството."

Ще купуваме ли скенери за бюлетините?

"Поради липса на ресурси ние нямаме независимо вътрешно наблюдение на изборите", отчита още Стоил Стоилов. 

В настояването да се увеличи състава на ЦИК Стоилов вижда идея "да се инкорпорира вече партията на г-н Стефан Янев и "Възраждане", но принципният въпрос според него е дали това да бъде мандатен орган, който "не се влияе от моментното състояние на балансите" в парламента.

"ЦИК е отражение на партийното присъствие. Хората, които са в ЦИК, поддържат тесен контакт с политическите партии, които са ги номинирали."

Стоилов смята, че е необходимо да има критерий уседналост за гласуване в чужбина.

"Според мен район "Чужбина" трябва да има. Тези хора там имат специфични интереси. Второ, те в момента не се ползват 100% от избирателната система, която имаме ние - нямат право да гласуват с преференции, защото нямат кандидати. Според мен е въпрос на съгласие на политическите сили в България колко от тези мандати, които ние "консумираме" в България – 240, да им се дадат на тях. (…) Можем да им дадем 6 мандата и да направим не един район "Чужбина", а два."

"Не може изборната технология да бъде крайъгълният камък на българската демокрация. Това е много глупаво внушение, обобщи Стоилов.

"Това фокусиране върху технологията ще ни свали избирателната активност. Каквото падна заради машините между април и юни - тези 600 000 гласа, които се сринаха, те се сринаха. Оттук надолу машините няма да сриват избирателната активност. Дали хартията ще вдига, още не знаем."

Аргументите против машинното гласуване не намират почва на българска територия, смята Кристиян Христов от УС на Младежката асоциация по политически науки, един от инициаторите на петицията за 100% машинно гласуване.

"Реално самите машини, които използваме вече на няколко избора, не са имали проблем и не се оспорва вотът. Разговорът започва няколко месеца след изборите. Има проблем с машините, но няма проблем с резултатите."

Идеята на петицията е да разшири разговора за модернизация на българските избори и да засили натиска върху парламентарно представените партии, уточни той.

"Всички партии са свободни да проверят кода на машините преди избори и могат да проверят и резултатите. Единственото, което правят в момента, е подкопават доверието в демокрацията. Няма нищо общо с машините."

Радина Лазарова
845 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини