Политолози с прогнози за съставяне на правителство в новия парламент

  • 04 октомври 2022 10:51

  • 3078
  • 6
Политолози с прогнози за съставяне на правителство в новия парламент
© Novini.bg/ Canva

Седем формации влизат в състава на 48-ото Народно събрание. Следващата стъпка пред тях е връчването на мандата за правителство и започване на разговори за съставянето на кабинет.

Какво можем да очакваме от новоизбраните 240 народни представители – темата коментират политолозите от Софийския университет „Св. Климент Охридски“ проф. Румяна Коларова, доц. Даниел Смилов и доц. Мария Пиргова.

„За „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ виждат коалиция с ГЕРБ като политическо самоубийство. Също трябва да кажем, че прескачането към следващи избори пак е политическо самоубийство. И двата хода ще им нанесе щета. Аргументът, че трябва да бъде изчегъртан ГЕРБ вече не работи. Ясно е различието на двата субекта. При ПП е ясно, че са тук, за да раздадат едни пари – те са ляв политически проект, докато „Демократична България“ – десен“, коментира проф. Румяна Коларова.

"Файненшъл таймс": Бившият български премиер се сблъсква с трудности за съставяне на коалиция

„Миналата година имаше три парламентарни избора. Посланието на избирателите продължава да отеква. ГЕРБ продължава да е в изолация. Аз съм умерен оптимист за съставяне на правителство заради парламентаризма. Имаше умерен наказателен вот срещу предишната управляваща коалиция. Мнозинството, което свали кабинета на Петков, има мнозинство в това Народно събрание. Сега от ГЕРБ казват, че не могат да управляват без партиите, които свалиха в предишния парламент. Защо не ги подкрепиха тогава?“, посочи Даниел Смилов.

„ГЕРБ, ДПС и Стефан Янев имат 115 народни представители. Трябва да намерят още 6. Трябва да представят план за разговори. Ако ГЕРБ искат да продължат модела на Борисов с всичките му плюсове и минуси, нямам как да търсят подкрепа от ПП и ДБ. Ако не, трябва да направят промени“, допълни той.

Победителят има 10% от всички, имащи право на глас. При такава легитимност, такова правителство ще е много слабо и не може да приема сериозни закони. Трябва ли да има кабинет на всяка цена? Видяхме резултатите от последните три парламента. Нагледахме се на гледки, а не се свърши работи. Партиите са много различни. Парламент на всяка цена не ни трябва, защото ще е неефективен, обясни доц. Мария Пиргова.

Радина Лазарова
3078 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
Петър

2022.10.05 | 04:33

6
БСП и Възраждане са комунисти. Те по закон трябва да бъдат забранени. БСП си отиват , но Възраждане е опасна партия, защото народът много не му мисли. Останалите партии трябва да се разберат, иначе сме мъртви!!! ПП и ДБ да внимават, за да не си отидат и те!

2022.10.04 | 11:22

3
Кремълската подлога Румен Радев и другите комунисти Нинова, Христо Иванов, Костя Копейкин, Славчо Трифонов, на тях се плащат много големи суми от Москва да разединявя и разцепва българския народ за да не влезем в Евро зоната при богатите и успешни държави от ЕС!!

2022.10.04 | 13:49

5
Ма не сме ли от "богатите и успешни държави от ЕС"!!Тия ли, дето сега ще си спират тока и ще ни натискат СОЛИДАРНО да плащаме сметките на немските пенсионери? Или пък когато ни отсвирят руските ракети и ни направят на пепепище, най-сетне американските братя, ще ни признаят ли за герои...а дано!
PesimisT

2022.10.04 | 11:52

4
"Ако изборите променяха нещо,щяха да ги забранят "- Марк Твен
PaulaFox

2022.10.04 | 11:11

2
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062
няма никакво

2022.10.04 | 11:10

1
значение как ще бъде създадено "новото" правителство. Ще бъде АНТИЩЪЛГАРСКО, каквито са всички от 33 години.

Добави коментар

Водещи новини