Цицелков, ЦИК: След публикуване на данните на НСИ вотът в чужбина ще излъчва два мандата

  • 04 октомври 2022 10:17

  • 665
  • 2
Цицелков, ЦИК: След публикуване на данните на НСИ вотът в чужбина ще излъчва два мандата
© Булфото (архив)

Гласовете на българите в чужбина в момента се преливат с тези у нас. След публикуване на данните на НСИ щяхме да имаме два мандата, излъчени само с вота зад граница. Така е по закон. Това заяви за "Твоят ден" Стоил Цицелков, председател на Обществения съвет към ЦИК.

По думите му обезкуражаваща е информацията, че машинни гласове са загубени заради проблем с нея, а това не е било вярно. "При 100% обработени протоколи ще излязат и окончателните данни за активността. Причините тя да пада устойчиво, още са налице, така че ще продължи да пада. Една от тях е разочарованието на хората от партиите, друга е вялата кампания, трудно беше хората да се ориентират за политиките, които се предлагат. Избирателите не осъзнават колко много тежи техния глас, а младите изпитват апатия", коментира Цицелков. 

"Купен вот със сигурност е имало. За съжаление е устойчив. Съществуват алгоритми, които отчитат непропорционално висок вот за някоя партия в определени секции. Контролираният и корпоративният вот също са сериозен процент. Трябва да се напише Изборен кодекс за машини", подчерта Цицелков.

Десислава Станева
665 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
ЗА 2 МАНДАТА

2022.10.04 | 11:25

2
2 МИЛИОНА ЛЕВА! С М Ъ Р Т НА БЪЛГАРИТЕ! С М Ъ РТ НА БЪЛГАРИЯ!
PaulaFox

2022.10.04 | 11:12

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

Добави коментар

Водещи новини