ЦИК: 23 секции са с преустановено машинно гласуване

  • 02 октомври 2022 14:17

  • 1002
  • 4
© Novini.bg
Слушай новината Слушай новината

Започват да отварят секциите в Северна Америка и Канада. Приключи гласуването в Нова Зеландия и Австралия, имаме първи резултати – няма да ги съобщим, защото не е редно. Нямаме проблем с приетите досега протоколи. Това заяви заместник-председателят и говорител на ЦИК Цветозар Томов на брифинга на Комисията в 14:00 ч.

„Основният проблем днес е в множеството отсъствия на членове на СИК. Основно поради две причини. Едната е обективна – доста болни хора, предполагам Ковид; за пореден път някои от назначените от политически партии хора не се явяват в комисиите, което затруднява попълването на комисиите. Навсякъде обаче се работи – няма секции без необходимия брой хора“, заяви той.

Томов обяви, че се очаква повишение на напрежението след няколко часа след приключване на изборите в Турция, а след това и в Западна Европа: „Този път сме се подготвили да съкратим времето, в което бавим комисиите, защото те изчакват потвърждение от ЦИК, че всичко е наред с изпратените от тях изборни документи. Точно в този период комисията е много натоварена, но се надявам да се справим по-добре от миналите избори.“

Росица Матева, говорител на ЦИК, отново повтори, че избирателната активност към 11 ч. е 8,9% - за сравнение, на 14 ноември миналата година е била 8,59%, а на 11 юли 2021 – 11,96%.

„Към 13:30 ч. са постъпили общо 6 жалби – 2 за нарушение в СИК, препратени са на съответните РИК, другите са, както бе обявено по-рано, свързани с изборна агитация и социологически проучвания. Имаме 35 сигнали, които отработваме. 17 са за агитация в социалните мрежи. Както знаете, ние не ги разглеждаме“, заяви тя.

„Още на две места взехме решение за преустановяване на гласуването с машини – в 26-та РИК за Златица става дума, и за Търговище, така че общо в 23 секции са спрени машините. Имаме случаи на разменени машини, но ще продължи гласуването, а после СИК ще съставят съответните протоколи“, каза още тя.

Матева коментира и машините със съмнителен текст на екрана: „На 3 машини се е появило съобщение „Дневникът е подправен“ на екрана, преустановено е гласуването с тях. След изборите ще се извърши проверка защо се е случило така.“

Машина в избирателна секция във Варна изкара мистериозен надпис

От ЦИК споделиха, че има сигнали от някои турски секции за комуникация на турски, но за агитация - не.

„Във всички 23 секции се гласува с хартиени бюлетини. Имаме на няколко места машини, които не работят, но това са на места с общо две машини, така че се продължава гласуването на работещата машина – тези секции не влизат в бройката. Такава секция има извън страната, има и у нас“, допълни Матева.

 

Цветелина Кирилова
1002 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2022.10.02 | 15:03

3
NE GLASUVAITE BRATJ....VSI4KO E NAGLASENO

2022.10.02 | 15:23

4
И майка ти я нагласихме снощи брат, не се притеснявай..
смърт з аПОЛусионерите

2022.10.02 | 14:50

2
баидана гласува ли ?
PaulaFox

2022.10.02 | 14:29

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

Добави коментар

Водещи новини