Росица Матева от ЦИК с подробности за метода на машинното гласуване

  • 01 октомври 2022 09:20

  • 1036
  • 6
© Нова телевизия
Слушай новината Слушай новината

В ефира на Нова телевизия говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Росица Матева представи демонстрация на гласуването с машина, обяснявайки стъпките от процеса.

Освен правилното поставяне на картата, Матева обърна внимание и на хеш кода, който се отпечатва на разписката от машината. „Този код е важен, защото показва, че на машината е инсталиран софтуера, с който се гласува на изборите. Може да се сравни с поставения на видно място хеш код в секцията, което може да се сравни. Ако не съвпада, СИК веднага уведомява ЦИК”

Цветозар Томов: Над 2 000 технически лица отговарят за машините в изборния ден

„Трудно се правят грешки при гласуването с машина. Трябва избирателят да преодолее притеснението, че ще му бъде трудно гласуването. Независимо от възрастта на избирателите, много от нашите възрастни граждани боравят със смарт устройства. Стъпките са ясно обяснени на плакат във всяка СИК, с които може всеки да се запознае. Член на комисията може да помогне при затруднение, но без да пречи на вота”, обясни тя.

Матева поясни, че заради изискването 100 броя от контролните разписки да се преброяват, ще възникне до известна степен забавяне. „ЦИК реши 100% от разписките да се броят, за да няма спекулации за манипулация на софтуера на машината. Ако данните не излязат, както миналата година за три СИК имахме сигнали за това, имаме изграден план за действие.”

В болниците, в други специализирани заведения, в местата за задържане, 48 часа преди изборния ден, ако има повече от 10 избиратели, ръководителят на заведението уведомява и се създава организация за гласуване. Тя обясни реда на гласуване в тези случаи: „В болниците и ковид отделенията имаме принципа с подвижните СИК – първо гласуват хората с трайни увреждания, след това и поставените под карантина. В болниците първо гласуват нековид болните, а след това и ковид болните.”

„От всичко, което чуваме, не се очаква висока избирателна активност. Аз призовавам гражданите да гласуват - това е граждански дълг, това е активната позиция. Всичко е готово за изборите”, допълни тя.

Цветелина Кирилова
1036 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
ПЕЕВСКИ

2022.10.01 | 14:48

6
В момента няма депутат с имунитет!Само се чудя за какво Радев-чиято основна цел бе да осигури честните избори,не изтегли от избирателните списъци мафиотските слуги?Ясно е ,че всички партии са подразделение на Д,С,

2022.10.01 | 12:22

5
В ю тюб ПП-ата продължават и днес да бълват отрова. Е, нали за тях законите в България не важат. Така ли е госпожо Матева?
PaulaFox

2022.10.01 | 12:06

4
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

2022.10.01 | 11:33

3
Всички от цик преследване и тепане.

2022.10.01 | 11:03

2
И като на три СИК резултата е опорочен, какво последва от това?
Бивши полицаи купуват гласове също

2022.10.01 | 09:30

1
"Полицай от Специализираното подразделение за опазване на обществения ред във Варна, отличен с 20 награди за залавяне на опасни престъпници, е бил арестуван за участие в лизингова измама със смартфони..." - сега този криминал е депутат-"народен" избранник има имунитет и може да продължава измами и изнудване.

Добави коментар

Водещи новини