Рекорден брой секции откриват в Турция

  • 30 септември 2022 14:49

  • 436
  • 0
Рекорден брой секции откриват в Турция
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Рекорден брой секции се откриват за вота в неделя в Турция. За първи път те са 166. В минали години най-много е имало около 135 секции в южната ни съседка.

„Повече заявления, значи повече секции, за да няма задръствания пред секциите“, казва пред БНР Хюлия Алтън от Сдружението на балканските турци в кв. „Авджълар“ в Истанбул.

През ноември миналата година предварително подадените заявления за гласуване бяха под 22 000, сега са почти 26 000. Машините вече не са никакъв проблем, казва Наджие Топал.  
"Вече и неграмотен го научи, четвърти път, пети път".

Първите машини за гласуване вече пътуват към областните градове

Според Наджие хората в Турция очакват: "Вече правителството да се съгради. Да няма етноси, да няма различия. Ти си българка, аз съм туркиня, но сме приятелки, имаме циганки приятелки. Ние не се делим, нас ни делят големите".  

38 са секциите само в Истанбул, по традиция най-много секции се откриват в Бурса – там те ще бъдат 40. А в Одрин тази година за първи път ще се гласува и с машини. Местните дружества вече изпращат смс-и до изселниците в района, казва председателят на Сдружението на балканските турци Джеват Гюнеш.

"Първо, ако ги познаваме, имаме членове в нашата група на сдружението им изпращаме съобщения. Пишем им текстове, че на 2 октомври имаме парламентарни избори в България, елате, гласувайте в следното помещение", уточнява Гюнеш.

И в Одрин, и в Истанбул броят на българските турци  намалява. Заради инфлацията от 80% в Турция много от хората с български паспорти бягат в Европа.

Мая Йорданова
436 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини