Цветозар Томов: Над 2 000 технически лица отговарят за машините в изборния ден

  • 30 септември 2022 10:03

  • 200
  • 0
Цветозар Томов: Над 2 000 технически лица отговарят за машините в изборния ден
© Булфото (архив)
Слушай новината Слушай новината

Всички машини тръгват пломбирани от склада, в който се съхраняват. Те ще бъдат с охрана до пристигането си по местопредназначение. Никой няма да има нерегламентиран достъп до тях. Това коментира Цветозар Томов, говорител на ЦИК, в ефира на предаването „Твоят ден” по NOVA NEWS.

До момента нямаме сигнали за проблеми с машините. Те се включват на старта на изборния ден. Преди това се правят тестове. За всяка машина отговаря техник, който ще се намеси, ако възникне технически проблем, каза още той. 

Експертът обясни, че машините, които са с демо версии се прибират обратно и ще бъдат прибрани преди да започне изборния ден. Ако няма работеща машина в дадена секция, ще се преминава на хартиено гласуване. Над 2 000 технически лица отговарят за машините в изборния ден.

С полицейски ескорт: Машините за вота тръгват към избирателните секции

„Всичко възможно, за да има сигурност, е направено.Рискът от манипулиране  с машини е по-нисък отколкото при гласуването с бюлетини. Не казвам, че е невъзможно. Няма технология, която не може да бъде пробита. Засега изборните измамници в България не са напипали достатъчно ефективни схеми за измама при гласуване с машини. Но, това може да се случи и в неделя. Ще  се прави сравнение между броя разписки и отчетеното от машините. Доста е трудоемко. Води до допълнително натоварване на секционните избирателни комисии. Но, ЦИК взе това решение и защото то беше препоръчано от Министерство на електронното управление,  и защото в българското общество има недоверие”, каза Томов.

Той уточни, че в Украйна секции няма да има. „Нямаше достатъчно заявления. При 40 разкриваме секция, заявленията бяха много под 40”.

Виолета Симеонова
200 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини