Деница Сачева пред Novini.bg: Овладяването на инфлацията е задача №1, за 4 г. средната пенсия може да достигне 1000 лв.

  • 30 септември 2022 10:10

  • 1316
  • 17
Деница Сачева пред Novini.bg: Овладяването на инфлацията е задача №1, за 4 г. средната пенсия може да достигне 1000 лв.
© ГЕРБ

Деница СачеваДеница СачеваДеница Сачева е родена на 2 ноември 1973 г. в гр. София. От 2017 г. до декември 2019 г. е, бивш социален министър и настоящ водач на листата на ГЕРБ-СДССДССъюзът на демократичните сили (СДС) е българска дясна политическа партия, наследник на за Добрич пред Novini.bg:

Кои са ключовите приоритети в социалната ви програма?

От ГЕРБ-СДССДССъюзът на демократичните сили (СДС) е българска дясна политическа партия, наследник на поставяме на преден план повишаването на конкурентоспособността на българите. Успешната пазарна икономика се основава на работещи и предприемчиви хора със знания и умения. Ние сме единствените в тази кампания, които не участваме в състезанието за популисти, които обещават щедри социални плащания, а говорим и за пазара на труда. Кризата, която беше създадена в публичните финанси трябва незабавно да бъде преодоляна чрез връщане към благоразумна фискална политика. Оценката за лошото управление на публичните финанси не е оценка на ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в, а на международните финансови пазари – страната ни все по-трудно пласира дългове и на все по-високи лихви.

ГЕРБ представихa предизборната си програма - по-високи доходи, евтино гориво, здравна и съдебна реформа

Трябва силен акцент върху по-ефективното събиране на данъци и осигуровки, прекратяване на практики като „заплата в плик“ и  изсветляване на бизнеса. С това ще гарантираме по-добри възможности за социална политика и повече инвестиции в образование, здравеопазване, култура. В предизборната си програма сме направили разчет в рамките на 4-годишен управленски мандат минималната работна заплата да достигне 1200 лв., а средната – 2800 лв.

Силен акцент слагаме върху мерките, свързани с пазара на труда, както и с дигитализация и повишаването на професионалната квалификация и трансформация. Предвиждаме със социалните партньори да започнем работа по изцяло нови Кодекс на труда и Закон за насърчаване на заетостта. Трябва да регламентираме нови и гъвкави форми на труд, основно за младите хора с деца, които искат по-добре да съвместяват служебните и семейните задължения. Трябва да е осигурят безопасни и здравословни условия на труд в цифровизиращата се среда. Решени сме да подпомогнем младите хора да намират бързо работа след завършване на училище или университет. Ще създадем програма 60/40, с която да стимулираме работодателите да наемат поне 60 000 младежи, като държавата ще покрива 60% от осигурителния им доход в рамките на 1 г. Паралелно с всичко това трябва да работим по реформиране на системата за социално подпомагане. В края на управлението на кабинета „Борисов 3“ започнахме кодифициране на цялото законодателство в социалната сфера и инициирахме създаването на Кодекс за социална подкрепа. Да изградим нова система за подпомагане с по-добре насочени, по-ефективни окрупнени и по-високи като размер социални помощи е ангажимент, залегнал и в Плана за възстановяване и устойчивост.

Какви са разчетите на ПП ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в за ръста на пенсиите при следващ управленски мандат?

За година и половина социалната системата пострада тежко от популизма на „Продължаваме промяната“ и техните партньори в управлението. Асен Василев няколко пъти обещаваше, че няма да има човек под линията на бедност. Предстои от 1 януари тя да се увеличи на 504 лв. и почти 1.300 млн. души ще са под чертата – 800 000 пенсионери, които получават минимална пенсия, 300 000, които получават под нея и над 150 000 безработни. В общия размер на пенсиите бяха вкарани Ковид добавките, които нашето правителство въведе и за които няма осигурителен принос. Нещо повече – те станаха вечни – дават се на всеки бъдещ пенсионер по право и без причина. С това беше прекъснат принципа „принос – полза“ или – колкото повече се осигуряваш, толкова повече да получиш. Предходното управление предложи преизчисление на пенсиите, което не е финансово обезпечено и ще засегне само до 715 000 от над 2 млн. пенсионери в страната. Това ще струва 1,5 млрд. лв. през тази година, а в следващите две – съответно 3,7 млрд. лв. и 4,2 млрд. лв.

В средносрочната прогноза за следващите три години такива приходи не са предвидени. Тези неразумни политики ще доведат до сериозен бюджетен дефицит. Ако не се върнем към разумното управление на социалната система и не поставим отново на първо място осигурителната тежест при формирането и увеличението на пенсиите, който и да управлява в следващите 2-3 години, ще е поставен пред избора да взима заеми или да вдига данъците и осигуровките, за да плаща пенсии. Такава политика е по-скоро антисоциална. Затова ние смятаме, че е изключително важно да създадем различни стимули за работещите хора, за предприемачите, малкия и средния бизнес.

По този начин ще увеличим производителността и ще можем да разпределяме по-голям ресурс за социални плащания. Залагаме ежегодно осъвременяване на пенсиите със средно 12%, а средната пенсия в края на едно стабилно 4-годишно управление трябва да достигне 1000 лв.

Инфлация и очаквания за рекордни сметки за отопление – какви са ефективните решения?

Овладяването на инфлацията е първостепенна задача. В момента средните стойности в Европа са 7-9%, докато при нас са 18-20%. Това означава, че политиката на досегашните управляващи е помпала инфлацията. Ние сме наясно, че Асен Василев я ползваше като инструмент, за да демонстрира по-високи приходи в хазната и да може да оправдае неразумните си социални плащания. За съжаление, сметката я плащаме всички. В нашата антикризисна програма овладяването на инфлацията и кризите с цените са абсолютни приоритети. Заложили сме продължаване на компенсациите за бизнеса заради високите сметките за електроенергия. Предложили сме Фонд „Сигурност на електроенергийната система“ да се преструктурира, така че през него да могат да се изплащат и компенсации за газ. Подкрепата трябва да се диференцира и да бъде незабавна, за да не наложи да спират предприятия или да се вдигат още цените.  

Какъв е вашият призив към българите за 2 октомври? Важно ли е да се гласува?

Деница Сачева (ГЕРБ): Няма сектор, в който да няма криза

България се нуждае от легитимно и стабилно правителство. Не можем да позволяваме да продължи атомизацията на обществото на отделни групи, които са подтиквани да се мразят. Това не работи в интерес на никого. Колкото повече омраза има, толкова по-трудно ще се прави политика в следващите години и хората ще загубят вяра, че тя може да решава проблемите им. На практика, това е заплаха за демокрацията. Ние постоянно апелираме диалогът между партиите да се върне на полето на идеите, каузите и програмите. Напредъкът на държавата във време на война и задълбочаващи се кризи не е възможен без обединение и съвместни действия. Нека хората да отидат до урните на 2 октомври и да гласуват за тези, които имат най-голяма възможност да излъчат стабилно управление с ясни приоритети и отговорности, каквато е коалиция ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия вСДССДССъюзът на демократичните сили (СДС) е българска дясна политическа партия, наследник на.

Деница СачеваДеница СачеваДеница Сачева е родена на 2 ноември 1973 г. в гр. София. От 2017 г. до декември 2019 г. е е родена на 2 ноември 1973 г. в София. Магистър по връзки с обществеността от и по здравен мениджмънт. Бакалавър по социална педагогика. От 1999 до 2001 г. е началник на кабинета на министъра на здравеопазването, като отговаря за връзките с МВФ, Световната банка и ЕК. От 2016 до април 2017 г. е зам.-министър на труда и социалната политика, а от 2017 до 2019 г. е зам.-министър на образованието. науката. В кабинета “Борисов” е министър на труда и социалната политика на България. Депутат в 45-ото, 46-ото и 47-ото НС.

Радина Лазарова
1316 17

Свързани новини

Коментари 17

Добави коментар
PaulaFox

2022.09.30 | 23:50

17
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062
ГЕРБ

2022.09.30 | 13:27

15
Само и единствено ГЕРБ може да се справи с кризите оставени он ППедалите. ГЛАСУВАЙТЕ ЗА ГЕРБ И ЗА БЪДЕЩЕТО НА ДЕЦАТА СИ. Стига парапети, стига пици с кристали, стига Джемкорп стига педали са ни управлявали.
Гражданин

2022.09.30 | 20:24

16
Точна за бъдещето на децата си трябва ДА НЕ гласуваме за ГЕРБ. Трябва да ги линчуваме!

2022.09.30 | 12:49

12
Другарката си плямпа шитове години
ППедали

2022.09.30 | 13:25

14
Ха , ха, ха - педалите от ПП квичат на умряло. Още малко ви остава и бай Ставри ви очаква с нетърпение. Гешев потрива ръце и сапунисва въженцето. За първи път в Софийския ще има толкова падали за радост на мангалите.

2022.09.30 | 12:53

13
Мръсна мъстия платена.Кучко върни парите.

2022.09.30 | 12:37

11
ГУЦА ЛЪЖЕ КАТО РАЗПРАНА БРАНТИЯ

2022.09.30 | 12:24

10
Ама какуууу и децата зная вече че увеличение на пенсии и заплати води до инфлация ,търговците не търпят хора с пари да пазаруват за стотинки ........
Гост

2022.09.30 | 12:11

9
Червенушките плюят яростно отровата си
СВЕТ

2022.09.30 | 11:33

6
12 години нищо не направихте сега пак лъжете най нагло !!!

2022.09.30 | 12:05

8
Как така нищо,колко пара откраднаха,даже снимки ни пуснаха да се похвалят.
Бичето

2022.09.30 | 11:57

7
ЕЙ, СЛОНИЦЕ ТИ ЗА 12Г КАКВО НАПРАВИ АКО СИ МИСЛИШ , ЧЕ ХОРАТА ТИ ВЯРВАТ ... МНОГО СЕ ЛЪЖЕШ Е СЕГА НА ИЗБОРИТЕ ЩЕ ГО ЯДЕШ ПО-ГОЛЯМ И ОТ НА АЛИБЕГА КРАВА ТАКАВА

2022.09.30 | 11:16

5
12 години крадене а сега се сетихте,къде бяхте,и кои глупак ще ви повярва,,вече няма глупаци.

2022.09.30 | 11:06

4
Cвинкее, а инфлацията колко ще бъде?

Добави коментар

Водещи новини