Българите в Нова Зеландия и в Чикаго гласуват със същата активност като на сънародниците у нас

  • 30 септември 2022 09:52

  • 214
  • 0
Българите в Нова Зеландия и в Чикаго гласуват със същата активност като на сънародниците у нас
© Булфото

Българите в Нова Зеландия, както и тези в Чикаго, гласуват със същата активност като на сънародниците си в родината. За българите в Нова Зеландия след пандемията, принудителното затваряне и престоя пред компютрите има по-засилен интерес към политическия процес у нас и засилена активност в социалните мрежи.

Докато в Чикаго много българи гледат на политическия живот по-скоро като запалянковци, без активно да участват в него.

Това коментираха за БТА дългогодишните журналисти Диана Димитрова, която живее вече 16 години в Нова Зеландия и е член на избирателната секция в Окланд и Петранка Стаматова, собственик на сайта „Еврочикаго“ и вицепрезидент на Българо-американската асоциация в Чикаго, по чиито настоявания и писма до Министерство на външните работи (МВнР) и Централната избирателна комисия (ЦИК) бяха разкрити допълнителни избирателни секции в Чикаго. 

"Алфа" за предстоящия вот: Относително ниска избирателна активност

Според данни на ЦИК за извънредните парламентарни избори на 2 октомври са подадени 50 865 електронни заявления за гласуване в чужбина. От ЦИК припомнят, че на изборите на 2 октомври няма да може да се гласува с изтекли документи. Общо избирателните секции в Азия, Австралия и Океания ще бъдат 14, а за Америка - 70. 

И двете български общности поставят във фокуса на общественото внимание нуждата им от православен храм. В Чикаго, САЩ двете църкви срещат трудности и банкови задължения, а в Нова Зеландия православен храм няма поради липсата на сграда, която може да бъде наета под наем или закупена. 

Последвайте канала на

Радина Лазарова
214 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини