Социолог: "Възраждане" ще генерира протестния вот на тези избори

  • 30 септември 2022 07:50

  • 2203
  • 4
Социолог: "Възраждане" ще генерира протестния вот на тези избори
© Нова телевизия

Голямата дистанция между ГЕРБ и "Продължаваме промяната" започна още от април, в края на кампанията се вижда, че се е увеличила около 9%. Така коментира новото проучване на Тренд социологът Евелина Славкова в предаването "Здравей, България" по Нова телевизия. 

Изненади може да има в изборния ден. Има 20-30% от гласуващите, които гласуват в последния момент и могат да променят резултата. Те обаче много трудно могат да разместят първият и вторият, но при останалите групи може да има изненади, каза още тя. 

По думите и може да очакваме равни резултати между ПП и "Възраждане". 

При "Възраждане" има скрит вот и ще генерират протестния вот, който не вижда друго лице в тази кампани. Миналата година протеснтнив вот беше много по-шумен и ярък и се знаеше, че същестува. Сега го определям като по-тих и не се вижда в коя посока ще отиде. Вижда се, че "Възраждане" ще генерира този протестен вот, а не, например, партията на Стефан Янев, която е нова. "Възраждане" са в перманентна политическа кампания, която не е спряла и трупат дивиденти, коментира Славкова. 

”Тренд”: 6+2 формации в 48-ото Народно събрание

Според нея е много трудно да се предвиди дали ще има коалиция след изборите на 2 октомври. 

След изборите партиите стават по-консенсусни за правеното на кабинет. Ще бъде много трудно обаче „Продължаваме Промяната” и ГЕРБ да се опитат да направят правителство. Със сигурност ще трябва да търсят и трета политическа партия. Според хипотези ГЕРБ ще опита да направи коалиция с ДПС и ДБ. 69% от българите очакват да има кабинет. При евентуално отиване на нови предсрочни избори всяка от партиите ще загуби, вероятно с някакво изключение на „Възраждане”. ората няма да бъдат толерантни към формациите, които няма да се разберат, допълни социологът. 

Виолета Симеонова
2203 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2022.09.30 | 09:48

1
това ще е доказателство, че % та на психопатите у нас е мнозинство, тоест мафията (ББ, възраждане, ИТН и ДПС).

2022.09.30 | 10:28

4
кире, ти ли си , злато на татко си?
С М ЪРТ НА БЪЛГАРИЯ!

2022.09.30 | 10:09

3
С М Ъ Р Т НА БЪЛГАРИТЕ!
ВОТА ГО ГЕНЕРИРАТ

2022.09.30 | 10:08

2
В КОСТИНБРОД ИЛИ СЕГА ПРЕЗ БЛУ ТУТА У МАШИНИТЕ :)

Добави коментар

Водещи новини