120 000 пловдивчани гласуват в неделя, 180 000 бойкотират вота

  • 29 септември 2022 11:15

  • 304
  • 3
120 000 пловдивчани гласуват в неделя, 180 000 бойкотират вота
© Булфото (архив)

Най-вероятно 120 хиляди пловдивчани от всички 306 238 с право на глас ще отидат в неделя да избират новите депутати. Сметката е според прогнозите на социолозите, които очакват 40% избирателна активност, каквато беше и на предишния вот на 14 ноември.

Битката е за 11 мандата в 16-и МИР, за които ще са нужни между 7 и 9 хил. гласа. На миналите парламентарни избори "Продължаваме промяната" победи в Пловдив и вкара четирима депутати с 38 647 гласа. На партията "Възраждане" ѝ стигнаха и 7479, за да прати един, предаде "Марица". 

Образувани са 19 досъдебни производства за изборни нарушения

На 2 октомври пак ще гласуваме с машини, но доста по-бързо, а на влизане в секциите няма да носим защитни маски. Обичайните ковид мерки с носенето на маски и спазването на дистанция са отменени в цялата страна заради нисък брой на заболели, но могат да се прилагат по желание.

Този път няма тъй наречените ковидни секции, които в последните години обслужваха заразените и карантинираните.

„Избирателите в карантина ще бъдат обслужвани вкъщи от трите подвижни секции, сформирани за хора с увреждания. Който иска да гласува, трябва да подаде заявка в районното кметство до 17 часа в изборния ден. Желателно е това да стане предварително, за да има възможност секционните комисии да се организират.

Карантинираните ще се обслужват в края на изборния ден, след като мобилната секция изпълни всички заявки на хора с тежки увреждания”, обясни председателят на 16-а РИК-Пловдив Калоян Сухоруков. Както и по време на пандемията, членовете на секциите за ковидни и карантинирани ще си слагат защитни облекла.

Представители на ПАСЕ ще наблюдават предсрочните избори в България

В изборния ден по традиция се забранява продажба и сервиране на алкохол в търговската мрежа и заведенията. Изключения се правят за колективни тържества, към които се причисляват и сватби.

За Пловдив са създадени 459 секции, 3 подвижни за инвалиди и 11 в болнични заведения, ареста и затвора. Местата за гласуване са същите, предимно в учебните заведения, с изключение на ОУ „Душо Хаджидеков”, където няма секции заради ремонта след пожар. Избирателите, които досега са пускали бюлетини в „Душо Хаджидеков”, са пренасочени на други места в същия район.

Както и на предишните избори, почти целият Пловдив ще гласува на машинно, с изключение на три секции в „Тракия”, където броят на избирателите е под 300 и затова вотът там е с хартиена бюлетина. В събота, когато е ден на размисъл, в Пловдив ще бъдат инсталирани 506 машини, като в някои секции с повече избиратели ще се монтират по две устройства, за да не се образуват опашки.

Още 448 машини ще бъдат разпределени в 17-и МИР за Пловдивска област, където има  289 517 избиратели. Независимо от това, че упражняваме машинно гласуване вече на няколко избори, всички секции ще бъдат заредени с хартиени бюлетини при случай на авария.

Контролно преброяване на сто процента бюлетини ще има във всички секции в Пловдив на 2 октомври, след като приключи машинен вот. Решението на ЦИК е взето с цел да се разсеят съмнения за манипулации на вота.

Изборният ден ще започне в 7 часа и ще приключи в 20 часа в неделя, но ако има избиратели пред секцията, вотът може да бъде удължен с още един час. Който не е сигурен дали ще се справи с гласуването на машина, може днес и утре да пусне пробно бюлетина. Устройствата са монтирани във всички районни кметства, а от вчера - и на по-популярни места в града.

Машинното гласуване отнема две, максимум три минути, което е доста по-бързо от предишния вот, когато избирахме едновременно депутати и президент.

Интегралната бюлетина, която се появява на екрана, съдържа номера и наименования на 29 партии и коалиции. Всеки може да поправи грешка при гласуването, докато е пред машината, но няма право на втори пластик.

Информационни табла с копието на бюлетина ще бъдат изложени пред избирателните секции - в случай че някой е забравил.  

„Не очаквам проблеми в изборния ден, включително с машините. На последните избори в Пловдив аварираха само 4 машини от над 400, което е под един процент от всички устройства. Избирателите също започнаха да свикват с машинния вот”, коментира Калоян Сухоруков.

Прогнозата му е, че в Пловдив отчитането на резултатите може да приключи в 2-3 часа през нощта. Близо 100 автобуса са осигурени от Общината, за да превозват членовете на СИК заедно с изборните книжа и флашки.

16-а РИК за Пловдив е настанена в 6-а палата на Панаира, 17-а за областта - в 3-та.  Ако някой има питане или пречки, може да се обръща към членовете на двете комисии. Сигнали се приемат по телефона и на имейлите на двете комисии, посочени в техните сайтове.

Безплатно  возят хора с увреждания до секциите

Специализирани общински микробуси ще возят хора с увреждания до избирателните секции и ще ги връщат обратно вкъщи на 2 октомври. За да си осигурят транспорт, гражданите трябва предварително да дадат заявка. Това може да стане всеки ден от 8 до 17 часа, включително и на 2 октомври, на телефони 032/962478 и 0887 484 884. Транспортът е безплатен и се заплаща от бюджета на Общината.

С решение на 16-а РИК за инвалиди са определени секции на първите етажи на доста сгради, в които те по-лесно могат да гласуват. Но далеч не във всички училища, където са разположени секциите, има рампи. 

И този път пловдивчани с тежки физически увреждания могат да гласуват вкъщи. За тяхно улеснение в Пловдив са създадени три мобилни секции. Подвижна избирателна  комисия на район „Централен“ ще обслужва и избирателите в „Западен”, комисията, създадена в „Северен“, ще носи урна и на желаещите да гласуват в „Източен“, а комисията в „Южен” поема и избирателите в  „Тракия“.

В предишните години сред хора с тежки увреждания имаше по-голяма активност, затова се сформираха по четири-пет мобилни секции. Очевидно активността сега е по-ниска, затова и секциите са по-малко. Членовете на секциите гарантират на избиратели тайната на вота.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
304 3

Коментари 3

Добави коментар

2022.09.29 | 11:35

1
"бойкотиращите" после да не се оплакват, че държавата е лоша.

2022.09.29 | 11:36

3
smeshnik ti kato 33 godini glasuvash kakva ti stana darjavata bre bokluk

2022.09.29 | 11:35

2
e to e iasno tce polovinata balgari sa oligofreni glasuvat za prestapnici koito 33 godini gi lajat i kradnat UJAS,

Добави коментар

Водещи новини