ПП: Да се разследва картелът, източвал европари през помощите за най-бедните

  • 28 септември 2022 13:51

  • 1908
  • 23
ПП: Да се разследва картелът, източвал европари през помощите за най-бедните
© ПП
Слушай новината Слушай новината

Картел е източвал средства от поръчките на храни за бедни в продължение на поне 5 години докато ГЕРБ е на власт. Българските институции показват пълно пренебрежение към сигналите на одитните органи, независимо че в България, вследствие на управлението на Борисов, има 1,5 млн. души под линията на бедност, съобщиха от пресцентъра на "Продължаваме промянатаПродължаваме промянатаКирил Петков и Асен Василев представиха политическия си проект "Продължаваме промяната"".

Случаят засяга Оперативна програма „Храни“ от Фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещи се лица и след мълчанието на КЗК и българската прокуратура, през юли министерството на финансите в кабинета „Петков“ сезира Европрокуратурата. Този казус е поредното доказателство защо е нужна реформа на Антикорупционната комисия, заложена в програмата на „Продължаваме промянатаПродължаваме промянатаКирил Петков и Асен Василев представиха политическия си проект "Продължаваме промяната"“ – така че този орган най-накрая да разследва корумпираните. 

Как европейски средства стигнаха неправомерно до адвокатски кантори

Как се разкриват нарушенията?

Агенцията за социално подпомагане (АСП) управлява оперативна програма “Храни и/или основно материално подпомагане” 2014 – 2020, която се финансира от Фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещи се лица. С евросредствата по тази програма се купуват храни за най-бедните хора в страната. През юни правителството на „Продължаваме промянатаПродължаваме промянатаКирил Петков и Асен Василев представиха политическия си проект "Продължаваме промяната"“ възложи на новото ръководство на Изпълнителна агенция „Одит на средствата от Европейския съюз“ (ОСЕС) - вече отстранено от настоящото служебно правителство, да провери сигнал за съмнения за картел между участници в поръчките. Съмнителни практики са установени и при предишни проверки. Но сигналите до КЗК, ръководена от кадри на ГЕРБ, и до прокуратурата, начело с Иван Гешев, са подминати с формални становища, че нарушения няма.

Какво са констатирали проверяващите

Одитна проверка на ОСЕС от април 2020 г. на обществена поръчка от 2017 г. със 17 позиции за доставка на храни установява факти, които пораждат съмнения за съглашение между участниците и измама с цел нарушаване на конкуренцията:

- Едни и същи адреси на управление на участващите в обществената поръчка;

- Оттегляне на офертите след отварянето им и отказ да са сключи договор за обществената поръчка от участник, класиран на първо място;

- Наемане на неспечелили участници като подизпълнители по поръчката.

По констатациите от тази проверка Управляващият орган на Оперативна програма „Храни“ се произнася, че са „неправилни и необосновани“, а Софийска градска прокуратура, ръководена от Иван Гешев, отказва да образува досъдебно производство с аргумента, че „не е налице неизпълнение на задължения или на нарушаване на такива“ от управляващия орган на програмата.

Сходни нарушения са установени и при одит през 2021 г. на поръчка за храни от 2018 г.. Тогава са анализирани и резултатите от други поръчки – от 2016, 2017, две от 2018 г и една от 2019 г. Сред констатациите са:

- Оттегляне на оферти и отказ за сключване на договори;

- Сключване на договор с изпълнител с най-високото ценово предложение;

- Изпълнителят е един и същ или се редуват едни и същи фирми;

- Оттеглените оферти са от фирми от един и същ кръг икономически оператори; и други.

Как работи картелът, така че кюфтетата за бедни да се купуват за 1.88 лв., вместо за 1 лв.?

Критерият за класиране е най-ниска предложена цена. След отварянето на офертите фирмите с ниските цени се отказват – за да остане само онази с най-високата. В резултат на това, при поръчката през 2018 г. 15 от всички 16 договора за доставка на храни са сключени на най-високата предложена цена. Фрапиращ пример е, че по една от позициите за доставка на консерви говежди кюфтета в бял сос при най-ниска оферта от 1 лв. за консерва, печели участникът с най-високата цена от 1.88 лв.

Картелното споразумение прозира и през факта, че изпълнителите са едни и същи.

От общо 80 договора, сключени при поръчките от 2016 до 2019 г. „Ваклинов“ ЕООД печели 25 договора или 31% от всички, „Биб фуудс“ ЕООД изпълнява 13,7% от поръчките, а „Панда И.П.“ ЕООД – 16%. Така само три фирми получават 61% от договорите.

Закономерност има и при артикулите - „Ваклинов“ взима 5 договора за кюфтета в бял сос и 3 за херинга в доматен сос, „Биб фуудс“ се е специализирала в доставката на консерви пиле фрикасе и говеждо в собствен сос с по 3 договора, а „Панда“ е по лютеницата и зеления грах с по 4 договора за двата артикула. „Кали 98“ е доставила зелен фасул по 4 договора, също толкова са договорите на „Марица Екофроуз“ за стерилизиран гювеч.

Също така прави впечатление, че след 8 отказа на „Биб фуудс“ да сключи договор, такъв „изненадващо“ е сключен с „Ваклинов“ и обратно – при три отказа на „Ваклинов“, договорите отиват при „Биб фуудс“. И двете фирми взимат поръчките на най-високата цена. Съглашателство между двете фирми не изглежда трудно, тъй като „Биб фуудс“ и собственикът на „Ваклинов“ АНИМА ГРУП са регистрирани на един и същи адрес. 

Петков и Василев разкриха една от най-порочните схеми при управлението на ГЕРБ

Мълчанието на КЗК

В продължение на 5 години управляващият орган на ОП „Храни“ си е затварял очите за установения от одиторите повтарящ се модел на оттегляне на оферти и отказ от сключване на договори. Едва през март 2021 г. АСП сезира КЗК със сигнал за евентуални картелни споразумения. КЗК, под ръководството на роднина на депутата от ГЕРБ Александър Ненков, стига до извода, че „след внимателно запознаване със сигнала, не е установено наличие на твърдения и на индикации, свързано с осъществени тръжни манипулации“.

Лъч надежда за разплитане на дългогодишната схема дава фактът, че констатациите на българския одитен орган за поръчката за храни за бедни от 2017 г. са потвърдени от Европейската сметна палата по време на мисия през 2020 г. и са обект на разследване от службата за борба с финансови нарушения на Евросъюза - ОЛАФ.

На 2 октомври изборът е да се върнем назад към провалената политика на прехода, която си затваря очите към подобни схеми, или да продължим промяната, като реформираме Антикорупционната комисия, така че най-накрая да преследва корумпираните! 

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

(платено съобщение)

Филип Епитропов
1908 23

Свързани новини

Коментари 23

Добави коментар

2022.09.28 | 14:24

1
ИЗМАМНИЦИ
ШИБАМ ЧЕРВЕНИ ЛУМПЕНИ

2022.09.28 | 14:29

2
ДЪРВАТА НА БСП И НА КОРНЕЛА ..КЪДЕ СА ? ...БИЛИ " ЕВТИНИ " ..., НАЛ ТЕЙ РЕЧЕ СОЦИАЛИСТКАТА ...? ..КЪДЕ СА ? ....
ДАМАДЖАНА РАШО

2022.09.28 | 14:32

3
ВАДИ ОРЪЖИЕ В ПЕРНИК ..." НАЛИ СМЕ НА БИТКА " ....РЕЧЕ КОМУНИСТА ...
ШИБАМ ЧЕРВЕНИ ЛУМПЕНИ

2022.09.28 | 14:36

4
ДАМАДЖАНА ЗАПЛАШВАЛ ХОРА ЕДНО ВРЕМЕ, ЗАЩОТО ИЗТЕКЪЛ ЗАПИСЪТ ..." НАЙ ДОБРЕ Е ТАНКОВЕТЕ ДА ДОЙДАТ" ...., ПОСЛЕ КАРАЛ ХОРА ДА ДАВАТ И ПОДПИСВАТ НЕВЕРНИ ПОКАЗАНИЯ , ЧЕ ЗАПИСЪТ БИЛ ПРЕПРАВЕН ОТ ВРАГОВЕ НА БКП ....
ШИБАМ ЧЕРВЕНИ ЛУМПЕНИ

2022.09.28 | 14:38

5
КИРУ И АСЕН ЩЕ БЪДАТ АРЕСТУВАНИ ,ЗАРАДИ ДАЛАВЕРА С ГАЗ ЗА НАД 100 МИЛИОНА ЛЕВА ..., ДЕРЗАЙТЕ ..., ИМА ОЩЕ ПЕТ , ШЕСТ ДНИ ...
РАШО ДАМАДЖАНЪ

2022.09.28 | 14:43

6
ВЕРБУВАЛ ТОЧНО ПРЕДИ ГОДИНА СЛУЖИТЕЛИ ОТ ПАСПОРТНА ДИРЕКЦИЯ , ЗА ДА ПРАВЯТ ФАЛШИВ ПАСПОРТ И ЛИЧНА КАРТА НА БЕГЛЕЦА ПИНКУ ЦВЕТАН ВАСИЛЕВ В СЪРБИЯ, ПОНЕЖЕ МУ ИЗТЕКЛА , НО СЪВЕСТНИ ДЛЪЖНОСТНИ ЛИЦА СА МУ ОТКАЗАЛИ ... ....,АРЕСТ НА ДАМАДЖАНА ВЕДНАГА СЛЕД ИЗБОРИТЕ ..., ВЪЪЖЕ ЗА ТОЯ КОРУМПИРАН ГААД .....
ПП ИИДИОТЕС

2022.09.28 | 14:44

7
ПРИ ГЕРБ НЯМА СПРЯНО НИТО ЕДНО ЕВРО ....КИИР ...МРЪЪСЕЕН ...
ъъуъку

2022.09.28 | 14:45

8
Педалчета от сайта не трийте
Мира

2022.09.28 | 14:53

9
Страх тресе кочината Пълен Провал, че Борисов се завръща.

2022.09.28 | 14:54

10
Егати утрепките

Добави коментар

Водещи новини