Радослав Рибарски, ПП: Договорихме ниски цени на доставки на газ и гарантирани количества

  • 26 септември 2022 10:22

  • 1587
  • 14
Радослав Рибарски, ПП: Договорихме ниски цени на доставки на газ и гарантирани количества
© Novini.bg/ Canva

Енергийният експерт Радослав Рибарски е водач на листата с кандидат-депутати на „Продължаваме промянатаПродължаваме промянатаКирил Петков и Асен Василев представиха политическия си проект "Продължаваме промяната"“ в Стара Загора. Интересът му към иновативните технологии го насочва към възобновяемите енергийни проекти. Стартира кариерата си с изграждане на ветропаркове и фотоволтаични централи. Има опит с развиването на международни енергийни проекти, специализирани в производство на котелно оборудване за ТЕЦ, както и с изграждане на серопочистващи инсталации и индустриално оборудване за отвеждане и очистване на димни газове и флуиди. Депутат в 47-ото Народно събрание, където е и председател на Комисията по енергетика, член на комисията по отбрана и председател на временната комисия по въпросите с енергийната криза.

Г-н Рибарски, ще има ли страната на достатъчно газ за предстоящия зимен сезон и на каква цена?

-Да, доставките ще бъдат подсигурени, ако се продължи по стъпките, които предприехме по време на кабинета Петков. Имахме възможност цената на тези доставки да е с доста голяма отстъпка. Служебният кабинет обаче реши да откаже шест от договорените кораба с втечнен газ и да поръча само един. При това с неясни аргументи. А при тях цената беше с 30 долара по-ниска от европейската. Сега, за да се осигурят доставките, ще се премине на варианта с обявяване на търгове. Там ще се търси най-добрата оферта, но там и ще се следват пазарните цени в Европа. А те в момента, въпреки известното понижение в последните седмици, не са никак ниски.

Бензинът в момента е под 3 лв., очаква се и цената на дизела да тръгне надолу, следствие от какво е тази положителна тенденция? Очаквате ли трайно да се задържи тази тенденция?

-Това се дължи изцяло на пазарите на петрол. Те в момента са в низходяща тенденция и това се отразява на цените за крайните потребители по бензиностанциите. И няма нищо общо с политическото говорене на ГЕРБ за договорки и левчета, отчитани тук и там. Вижда се, че в периода, в който петролът върви надолу, горивата също спадат като цена. Не трябва да забравяме и че в производството им участва немалко електрическа енергия и природен газ, чиято цена продължава да е на рекордни нива.

Как върви запълването на газохранилището в Чирен и ще се изпълни ли европейското изискване за достигане на 80% до октомври?

-Газохранилището в момента е пълно на около 70%. От 1 октомври тръгва и интерконекторът Гърция-България, доставките по него ще спомогнат за по-бързото запълване на Чирен. Остава цял месец, през който трябва да бъде постигнато запълването до 80%. Не очаквам обаче да има проблем с достигането до този процент.

Рибарски (ПП): Българският износ на електроенергия е рекорден и това затвърждава позициите ни като регионален център

Докато бяхте в управлението се струпаха много кризи едновременно, едната, следствие от войната, е свързана с горивата и газа. Имате ли план как ще действате след 2 октомври –краткосрочно и дългосрочно?

-И за двете – горивата и природния газ – бяха предприемани краткосрочни мерки и по време на редовното правителство. Доставките на природен газ, въпреки действията на Газпромекспорт, не бяха прекратени. Още от 1 юли пък започнахме да получаваме пълния обем газ по дългосрочния договор с Азербайджан, въпреки че интерконекторът все още не е пуснат в действие. Освен това отстоявахме докрай позицията си да получим дерогация от въведеното от Европа петролно ембарго – то влиза в сила от 5 декември. Ако се налага в следващите месеци, отново ще има разработени краткосрочни мерки. Реално обаче дългосрочните са тези, които дават тази устойчивост във времето, те дават сигурност при доставките на природен гази и осигуряват енергийното производство. Затова трябва да се мисли за инвестиции в българската енергетика в дългосрочен план. Това е причината да продължим политиката си за запазване на енергийния комплекс Марица-Изток и заетостта и доходите на хората в другите въглищни региони, включително чрез допълнително европейско финансиране и подкрепа за инвестиции, рекултивация и модернизация на съоръженията. Ще работим и по провеждането на прозрачна процедура и изпълнение на проекта за удвояване капацитета на газохранилището в Чирен срок до декември 2024г., както и за бърза рехабилитация на авариралите мощности на ПАВЕЦ „Чаира“ и за приоритетно изграждане на проект „Яденица“.

България е сериозен производител на ток. Как виждате развитието на енергийните източници и възможностите за зелена енергия?

-През всички осем месеца, в които бяхме в управлението, подкрепяхме развитието на възобновяемите енергийни източници. Те дават възможност и на по-малки инвеститори да участват в енергийния микс на страната, освен това са добра възможност за инвестиция и добра възможност за минимизиране на разходите за електроенергия от страна на бизнеса. Затова едно от най-важните решения, които взехме в Комисията по енергетика в 47-то Народно събрание, е промяната в процедурата за ВЕИ инсталации за собствено потребление. До момента те трябваше да минават през тромава процедура, която отнема година и повече. Променихме закона, така че всеки бизнес да може да изгражда такава инсталация при облекчителен режим. Българската енергетика обаче е с профил, който изисква заместването на едни мощности да стане единствено с такива, които имат сходна разполагаемост. Българската енергетика зависи от ядрени мощности и от термични централи и към момента вниманието трябва да се насочи към поддържане и инвестиции в тези налични мощности, за да могат те да служат и да доставят те тази енергия, която в момента се доставя и дава възможност за компенсиране на бизнеса.

Като водач на листата в 27 МИР в Стара Загора какви са настроенията сред хората, какво ви казват те? Какви си притесненията им?

-Нарастващата инфлация и дългосрочната работа на топлоцентралите в региона са основните проблеми, които хората поставят. Последните данни показват, че инфлацията наистина достигна високи нива. По време на управлението на Промяната обаче бяха направени редица стъпки, за да бъде намалено усещането за нарастващи цени. Повишихме пенсиите – повече отколкото това се случи за последните 12 години - и те вече са над прага на бедност. Предвиждаме минималната работна заплата да се определя по автоматична формула като 50% от средната работна заплата. Така тя ще се движи заедно с ръста на икономиката. В региона на Стара Загора хората се притесняват за въгледобива и работата на термичните централи и настояват за дългосрочната им експлоатация. Именно това ни кара често да разясняваме политическите заигравки със закриването и затварянето на мощности – това са само опити на провалените политици от прехода да насадят страх у хората. Ние и миналия път, и този път категорично заявяваме, че тези мощности дават независимост на страната и в сегашната ситуация това дори води до нарастване на приходите на българската енергетика.

Какви са впечатленията ви от предизборната кампания?

-Тази кампания е толкова важна, колкото беше кампанията преди осем месеца. Затова апелирам хората да гласуват. Политическото говорене и всяването на страх е нещо, което ние се опитваме да избегнем. Опитваме се да се фокусираме върху реалните действия, с които ще си довършим работата при едно бъдещо управление.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
1587 14

Свързани новини

Коментари 14

Добави коментар
НАГЪЛ ГЬОН СУРАТ

2022.09.26 | 13:38

14
Абе вие пияни ли сте, насдрусани ли сте от среднощните пици с кристали, глупави ли сте или нас ни правите на глупави? Договорили сте един голям хОй - напълнихте гушите от посредниците и сега ви е весело. Цените паднаха, кщогато ви изритаха от власта и махнаха посредниците. Бах ти наглите лъжци.
Мейн

2022.09.26 | 13:26

13
Договори ли сте един голям кор
Кде

2022.09.26 | 13:20

12
Етвтини стоки?
МАЙКАТА ЩЕ ВИ

2022.09.26 | 12:32

11
Е В А ГАДНА БЪЛГАРСКА!
ЗА КОЙ Е ТАЯ ГАЗ БЕ?

2022.09.26 | 12:31

10
Г О В Н О БЪЛГАРСКО!
ЕЙ БО К Л У К !

2022.09.26 | 12:30

9
КОЛКО Е ЕНЕРГОПОТРЕБЛЕНИЕТО ПО ГРАДОВЕ СРЕДНО СЕДМИЧНО БЕ?
поредния пумияр

2022.09.26 | 12:11

8
тоя дали е обяснил на старозагорците, че неговата партия иска да ги изрита всички на улицата - искат да закрият тецовете и въгледобива и си го казаха открито докато бяха на власт

2022.09.26 | 12:09

7
Кирливци, тези количества са договорени от европейската комисия. Баста с лъжите помияри.
ШИБАМ ЧЕРВЕНИ ЛУМПЕНИ

2022.09.26 | 10:56

4
БЕЗ КАПИТАЛОВ БЮДЖЕТ СТЕ ....МРЪЪСНИ ГНУССАРСКИ КОМУНЯГИ ....., КЪДЕ ДА ВА СМАЖА...? ..
До 4

2022.09.26 | 11:54

6
АНАРХИСТИ - ЧАСТНИ КОМУНИСТИ !
цв

2022.09.26 | 11:08

5
а бе вие вПП с конурс за най-големи лъжи ли сте влезли,един през друг се състезавате

Добави коментар

Водещи новини