"Екзакта": 7 партии попадат в следващия парламент, ако изборите бяха днес

  • 20 септември 2022 13:32

  • 19763
  • 19
"Екзакта": 7 партии попадат в следващия парламент, ако изборите бяха днес
© Novini.bg/ Canva

Много вероятно е седем партии да попаднат в следващия парламент, според национално проучване на "Екзакта рисърч груп", проведено между 10 и 17 септември чрез интервю „лице в лице” сред 1050 пълнолетни българи в 100 гнезда в 71 населени места на страната. Използвана е стратифицирана двустепенна извадка с квота по основни социално-демографски параметри. Изследването е реализирано със средства на "Екзакта".

Данните за електоралните нагласи към 17 септември показват, че ГЕРБ – СДС е  с дял от 26,2% от гласуващите българи. Втора политическа сила са „Продължаваме Промяната” с резултат сред гласуващите от 18,1%. Трети са "БСП за България" с резултат от 12,5%, четвърти – ДПС с резултат от 10,3%, пети са "Възраждане" с резултат от 9,5% от гласуващите. Следва "Демократична България" с резултат от 7,5%. "Има такъв народ" засега запазват шансовете си за участие в следващия парламент с резултат от 5,4% от гласуващите. "Български възход" е с дял от 4 на сто от гласуващите. 

Ново проучване на "Галъп" разкрива какви са страховете на българите

Резултатът на "Български възход" от 4% далеч не гарантира тяхното участие в следващия парламент, отбелязват социолозите и допълват, че за тази партия всичко ще се решава в последните седмици на кампанията въпреки високия рейтинг на одобрение на лидера й Стефан Янев. Високият личен рейтинг на Мая Манолова засега също не осигурява попадането на нейната формация в парламента, въпреки позитивния тренд на "Изправи се, БГ" от началото на кампанията, коментират анализаторите.

Много вероятно е седем партии да попаднат в следващия парламент, доколкото „Български възход” не може да се нарече сигурен участник в следващото Народно събрание със своите 4%, посочват от "Екзакта".

Третото място продължава да бъде политическа цел на три партии – на БСП, на ДПС и на "Възраждане", но по данни от настоящото изследване БСП има известна преднина пред останалите две формации. В оставащите дни до вота може да се очаква силна конкуренция за спечелване на третото място, както и усилия от страна на ПП да тегли електорат от всички възможни посоки. За "Български възход" периодът е решаващ за попадане в следващия парламент, отбелязват от агенцията.

Обострянето на кампанията чрез ползване на черен пиар и компромати в крайната фаза по-скоро може да отблъсне, отколкото да привлече избиратели, коментират те.

От началото на кампанията до момента делът на желаещите да гласуват леко се свива. Към 17 септември данните на "Екзакта" показват, че е възможно да гласуват около 47% от интервюираните, около или малко под 2,5 млн. избиратели, живеещи в България. 30% от българите към момента заявяват, че е по-вероятно да не гласуват, а около една четвърт се колебаят как да постъпят и кого да изберат. От тези данни е видно, че улягането на електоралните пластове ще продължи буквално да самия изборен ден, посочват анализаторите.

Според данните две трети от българите са на мнение, че след 2 октомври страната трябва да има редовно правителство, дори ако това означава известни компромиси на партиите при коалиране. Една трета от участвалите в изследването са твърдо против това да се прави редовно правителство на цената на компромиси.

За съставяне на редовно правителство дори на цената на компромиси се обявяват по-често жени, възрастни и бедни хора, както и жители на малките населени места. Най-изявени противници на компромисите при съставяне на следващ кабинет са младите българи и избирателите на "Възраждане". 

От изследването става ясно, че всички лидери на основни партии с шанс да попаднат в парламента се ползват с одобрението на по около 90% от избирателите си. Над тези стойности е одобрението сред собствените електорати за Бойко Борисов, Христо Иванов, Кирил Петков и Асен Василев. Конфронтацията между лидерите логично при тези данни работи за перманентно разделение сред хората. Реалностите в глобален план предполагат и у нас да се положат усилия за смяна на модела на яростно противостоене и да се мисли за партньорство, при което партиите не се обезличават, коментират анализаторите.

Няма лидер на политическа партия у нас, чието одобрение да е по-висок дял от неодобрението му в навечерието на парламентарните избори, констатират от "Екзакта".

Бойко Борисов е най-одобряваният лидер на политическа партия с одобрение от 29%. Следва го Стефан Янев, който е одобряван от 28%. Мая Манолова е одобрявана от 25%, Кирил Петков също е одобряван от 25%, а Асен Василев - от 24%. Корнелия Нинова е одобрявана от 20% от българите, а Христо Иванов – от 19%. Слави Трифонов печели одобрението на 18% от избирателите, Костадин Костадинов - на 15%, Мустафа Карадайъ и Атанас Атанасов - на по 14%.

Най-високо неодобрение към лидери на партии "Екзакта" регистрира спрямо Слави Трифонов и Костадин Костадинов - съответно 72% и 70% неодобрение.

Към 17 септември неодобрението към Бойко Борисов е съизмерим дял с това към Кирил Петков – и при двамата то възлиза на по 63%.

"Тренд": 77% от българите искат от новите управляващи поносими цени на газ, ток и горива

Извън тази класация на лидери на партии, президентът Румен Радев е одобряван от 55% от пълнолетните българи, а премиерът на служебното правителство Гълъб Донев е одобряван от 31%. И президентът, и премиерът на служебния кабинет, имат положителни рейтинги, което означава, че одобрението за работата им е по-висок дял от неодобрението. Макар за последната година да наблюдаваме тенденция към постепенно свиване на одобрението за президента, той остава засега най-одобряваният политик у нас. Този рейтинг на президента го натоварва със сериозна отговорност за цялостните политически процеси в страната, посочват социолозите.

Радина Лазарова
19763 19

Свързани новини

Коментари 19

Добави коментар
????

2022.09.20 | 17:24

18
Може ли някой да ОБЯСНИ ПРОСТИЧКО, КАК при наличието на:КТБ, ПЪТНАТА КАРТА, НОЩНОТО ШКАФЧЕ, Мата Хари, гласът от ЗАПИСИТЕ, ХАЗАРТА, Белене, Барселона, Капитан Андреево,.............................., на МИЛИОНИТЕ, МИЛИАРДИТЕ ОТКРАДНАТИ от ШАЙКАТА - ОПГ "герб", ТЕ ОПГ "герб" са "първа политическа" сила???????????????????? КАК????
шофьор

2022.09.21 | 08:06

19
стъкмистика , как ??
Да

2022.09.20 | 17:19

17
Звачи е ясно. Отново ГЕРБ и отново 12 години на дъното на Европата! Давай тикво, ти си номер едно! Обичаме да ни шибаш с 200
Пляс пляс педалите

2022.09.20 | 16:59

16
Изборите за Ухилено-Ококорената пасмина са като секс между импотентен и лесбийка -- отгоре не можещи , а отдолу не искащи
ГЛАСУВАЙ С РАЗУМ

2022.09.20 | 16:40

15
ЗАБЛУДЕНО СЪЩЕСТВО си ти НЕДА. Гласуването за народни представители не е 30 секунди оргазъм. парламента се конституира, това е не малко време, работи за кратко, както беше в предишния, След това се разпуска, идва РУМЕН РАДЕВ със служебно правителство, а през това време инфлацията ще изръфа месата ти. ОПИЧАЙ СЕ АКЪЛА.
Меки китки

2022.09.20 | 16:20

11
Време е Бойко да им тегли по един жилав хей на Продажните Педали и да ги изрита от БГ.

2022.09.20 | 16:36

14
Този жилав хей сме аз и ти, и ако до едни същества застанат мнозина, тогава можем да бъдем по-спокойни.
ГАРО

2022.09.20 | 16:35

13
ТОВА СА ФАКТИ. ЩЕ СКЪРБИШ НА 2-ри окотмври, вечерта, когато факта ще насълзи очите ти. БЪДИ ТАМ КЪДЕТО Е БОЛШИНСТВОТО, за да се зарадваш, че ще бориш заедно с болшинството народ омекотена в някакъв начин кризата.
Неда

2022.09.20 | 16:23

12
Пълни глупости и лъжи
vico

2022.09.20 | 16:06

10
ne moga da se nacudia kolko sa balgarskite oligofreni koito davat 18 priocenta vot na amerikanskiat otpadak kirco.
таралежко

2022.09.20 | 15:33

4
ДОЛУ КОМУНИЗМА

2022.09.20 | 16:04

9
пише се комунизЪма.

2022.09.20 | 16:01

8
Когато видите гербераст онождайтего,болшевика герберас се оножда за здраве и берекет на държавата,колкото повече квичи комуниста герберас толкова по голям ще е берекета.

Добави коментар

Водещи новини