ЦИК показа частите на машините за гласуване

  • 15 септември 2022 14:33

  • 993
  • 5
© Novini.bg

Организацията за предсрочните парламентарни избори на 2 октомври върви нормално. Това каза на редовния седмичен брифинг на Централната избирателна комисия зам.-председателят и говорител на ЦИК Росица Матева.

Към днешна дата е определено, че в страната ще има 11 845 секции. Това не е окончателният брой, тъй като 48 часа преди изборния ден ще бъдат разкрити секционни избирателни комисии в социални заведения, в места за задържане и т.н. През тази седмица взехме решение и коригирахме броя на мапините, които ще се използват в страната - 9369 машини за гласуване, като в 1105 секционни комисии ще има по две машини, заяви Матева.

Броят на машините извън страната не е променян и към днешна дата е 10 999. Регистрираните кандидати за народни представители са 5333, от тях 1576 са жени, добави тя.

Машините с демо версията вече са в страната, извършват се пробни гласувания. 395 такива машини са в страната, а 12 машини са предоставени на регистрирани за участие в изборите политически партии и коалиции, посочи говорителят на ЦИК.

Към момента има една регистрирана социологическа агенция за екзит пола – "Алфа рисърч", и девет неправителствени организации за участие в изборите с наблюдатели, съобщи Росица Матева.

До момента нямаме получена информация от община Карлово, която пострада от наводнение, че има проблеми с организацията на изборния процес и с осигуряването на изборните помещения, уточни тя.

Общо 1838 представители на политически формации ще бъдат изпратени за членове на СИК в чужбина

На брифинга бяха представени и компонентите, от които са съставени специализираните устройства за електронно машинно гласуване.

Машината работи с две флашки, които са собственост на ЦИК. Двете флашки са абсолютно идентични, и машината не може да работи само с една. Те се поставят при инсталацията на машината, мястото се запечатва с пломба и тази пломба не се отваря до приключване на изборния ден. След изборния ден флашките, върху които е копирана една и съща информация, се запечатват в два отделни плика. На единия плик пише "За изчислителния пункт", а на другия – "За Централната избирателна комисия". Едната флашка се транспортира в изчислителния пункт, където се извлича информацията от устройството. Ако по някаква причина не може да бъде извлечена информацията, се отваря втората флашка. В противен случай втората флашка пристига в ЦИК за проверка неразпечатана, без да е извлечена от нея информация, обясни Росица Матева.

Пломбите са с уникален номер, всеки номер на пломба на машината е записан в документите, които се предават на Секционната избирателна комисия, така че процесът е проследим. Има и допълнителни пломби, с различна номерация, които се използват, ако се налага подмяна на хартията или е възникнал някакъв проблем със захранването, отбеляза тя.

Помещението за принтерната хартия е предвидено да се употребява многократно по време на изборния процес. За всяко отваряне е предвидена отделна пломба с индивидуален номер, стана ясно още на брифинга.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
993 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2022.10.01 | 17:10

5
Копейкин крие, че е циганин

2022.09.15 | 14:58

1
Радев ,заслужаваш всички машини да ти ги набутат в г.ъза.
Либрето

2022.09.16 | 04:13

4
На теб и на Бочко по един маркуч в зад.ника и пускаме крана!

2022.09.15 | 15:00

2
Вече сте напълно готови с мошенгиите

2022.09.15 | 18:12

3
Направо обявявайте резултата

Добави коментар

Водещи новини