Изтеглиха чрез жребий образците на машините за гласуване

  • 13 септември 2022 12:32

  • 401
  • 0
© Novini.bg

В Министерство на електронното управление, за първи път чрез жребий с генератор на случаен принцип, бяха изтеглени образците на машините за гласуване, които ще се ползват в процедурата на удостоверяване, предаде репортер на Novini.bg

В следващите дни техническите устройства ще преминат етап на удостоверяване от експертите на Министерството на електронното управление, Българския институт по метрология и Български институт за стандартизация, така че да се установи тяхната техническа годност и съответствието с утвърдения според закона софтуер и хардуер.

Вижте всичко важно, което трябва да знаем за гласуването

Генератор на случайни числа гарантира, че изборът на образците, които ще преминат през удостоверяване е напълно случаен, а вероятността да се избере дадено устройство е същата, като тази да се избере всяко друго. Проверката, оценяването и удостоверяването на машините за гласуване се осъществи по стъпките на вече преминалата през обществено обсъждане и одобрена Методика за удостоверяване на машините за гласуване съгл. чл. 213 ал. 2 от Изборния кодекс.

Очаква се Централната избирателна комисия ще предостави декларация за съответствие отизпълнителя на всички машини с избраните образци, които ще преминат през процеса на удостоверяване.

Последвайте канала на

Владимир Василев
401 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини