Асен Василев: Няма да допуснем Несебър да бъде изваден от списъка на ЮНЕСКО

  • 09 септември 2022 12:57

  • 1927
  • 7
© Novini.bg

Несебър е едно от местата, които ЮНЕСКО е защитил в България, и един от най-красивите ни морски курорти. През 2009 г., тъй като има страшно много ново строителство в града, получаваме предупреждение от ЮНЕСКО, че трябва да се изготви план за запазване и управление на града. От 2010 г. до 2022 г. Министерство на културата и Националният институт за културно наследство не са направили даже задание за този план. 13 години имаме пълно бездействие по този казус до степен, до която в началото на 2022 г., когато ние застъпихме като правителство, получихме последно предупреждение, че от догодина Несебър ще бъде включен в списъка с обекти, застрашени с отпадане от списъка на ЮНЕСКО. Министерство на културата се задейства, заедно с общината, и вече имаме изготвено задание, което е финансирано. Това заяви преди novini.bg. съпредседателят на "Продължаваме промянатаПродължаваме промянатаКирил Петков и Асен Василев представиха политическия си проект "Продължаваме промяната"" Асен ВасилевАсен ВасилевАсен Василев е министър на икономиката, енергетиката и туризма от 12 март до 29 май 2013 г. С указ на

"Очаква се до края на годината да направим плана за опазване и управление. В много спешен порядък трябва да се направи и общ устройствен план на Стария град, който също липсва. Двата плана в комбинация трябва да регулират да няма допълнително строителство, как се използват площите на града и какво се прави, за да остане градът в автентичния си вид, а не с достроявания и съвременна архитектура, за да може да остане в списъка на ЮНЕСКО", допълни той. 

Несебър настръхна, може да излезе от ЮНЕСКО

Василев подчерта, че първите реални стъпки, за да бъде защитен Несебър, вече са направени. "Изготвено е задание за плана за опазване и управление на града. Трябва самият план да бъде изготвен, да бъде консултиран с жителите тук, тъй като това до голяма степен ще промени начина, по който Несебър изглежда - да се върне към по-автентичния си вид. Ако до началото на другата година този план бъде обсъден и приет, би следвало да успеем да защитим града. Имали сме 13 години това нещо да се случи, проява е на безхаберие. Защо не се е случвало, не мога да кажа, може би предишните министри на културата трябва да отговорят. Важното е, че сега започва да се случва", посочи съпредседателят на ПП. 

Кадри: Novini.bg.

Последвайте канала на

Теодора Павлова
1927 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар
НЕСЕБЪР НЕ Е ЗА ПРИВАТИЗАЦИЯ МОШЕНИКО

2022.09.10 | 19:14

7
Асен Василев е в процес на задълбочено разследване за парични преводи от близката до Кремъл "Мет" в швейцарска офшорка. Комисионни за газа?! Бившият финансов министър и кандидат на "промяната" за премиер Асен Василев е разследван за парични преводи, постъпили в сметките на швейцарска офшорка от руския газов посредник "Мет". Съществуват данни, че въпросната офшорка е част от "обръча" на Василев. "Труд" вече разкри, че по-известният като "Кокорчо" политик разполага с октопод от офшорки, като първата е основана в далечната 2006 г. Разследването срещу Василев се водело в България и САЩ и е по данни на чужда партньорска служба в рамките на Европейския Съюз, научи ексклузивно ПИК от два независими източника от правосъдната система. По техни думи зад Океана обмислят да включат Василев в нов санкционен списък.Парите са дошли директно от сметката на "Мет". Подозира се, че биха могли да бъдат комисионни за посредничество в газа. От май насам кабинетът "Петков" купуваше руски газ именно през "Мет", което допълнително оскъпяваше доставката с около 30% и ощетяваше данъкоплатците. За въпросната "Мет" се появиха публични данни, че е близка до Кремъл и лично до Владимир Путин. Директорът на "Булгаргаз" Людмил Йоцов, назначен от ПП, пък се оказа бивш кадър на частната компания.

2022.09.09 | 13:40

6
Промяната е една педерастка ПРОМЯНА вредна за България ! ВЪН от ВЛАСТТА и ПАРЛАМЕНТА !

2022.09.09 | 13:40

5
Промяната е една педерастка ПРОМЯНА мредна за България ! ВЪН от ВЛАСТТА и ПАРЛАМЕНТА !

2022.09.09 | 13:38

4
Абсолютна „атомна бомба“ в неолиберализма пусна носителят на Нобелова награда за икономика Джоузеф Стиглиц. Той обяви, че Източна Европа е поне двойно по-бедна, отколкото би могла да бъде, ако не беше влязла в ЕС. С това жестоко се удря най-големия успех на глобализма и неолиберализма – създаването на най-голямата единна икономика в света, състояща се от 28 отделни държави, част от които с обща валута. „Източна Европа“ е големият губещ от началото на 21 век. В момента тя плаща 300-400 милиарда долара всяка година на Западна, и основно на Германия“ – обясни Стиглиц. Според учения, който освен наградата, е известен и, че предвиди срива на „дотком балона“, както и кризата през 2008 г., та според него, Източна Европа е в типична „хватка на доминионите“, известна още от Римската империя. Това е моделът една държава да се колонизира като се подкупи елитът и. „Римляните не са завладявали само с легиони. Много повече земи са присъединили мирно. Отиват, подкупват местните вождове и те от вождове стават управители на Римски провинции. Империята ти е зад гърба, и с нея заедно можеш да събереш много повече данъци от преди. Т.е. това е съюз на елита с империята, за да се издоят поданиците. Системата е работела с векове. Прилагана е и от Англия в Индия например – там провъзгласявали махараджи от името на кралицата. И после заедно изсмуквали обикновения народ“ – продължава Стиглиц. „В момента ЕС е точно това. Западът, но основно Германия, подкупва местния елит чрез еврофондовете. Елитът вкарва държавата в ЕС, и превръща членството в абсолютна религия, включително с репресии срещу който е против. Излизането се превръща в ерес. А вкараната страна се изсмуква чрез други механизми – изкупуват местни монополи, търговски вериги, сключват се неизгодни договори с дълъг период, които не могат да се сменят при смяна на властта и пр.“ – поясни Стиглиц . Още преди време писахме за анализ на ЦРУ, според който Източна Европа бива брутално изсмуквана, докато ръкопляска, „благодарна“ за еврофондовете. Сега ученият потвърждава тази информация. Еврофондовете и високо платените служби в ЕС за шепа чиновници, са „подкупът“, платен на елита. В замяна се завзема пазарът на съответната страна и той се дои в полза на западните корпорации. Това става чрез електроснабдяване, водоснабдяване, топлофикация, чрез западните стоки монополно налагани в търговските вериги, чрез далеч по-големи и недостижими за местния бизнес бюджети за реклама, маркетинг, чрез изкупуване на медии и пр. Съотношението между фондове и източени пазари е по-лошо от 1:10. „Ако Източна Европа излезе от ЕС и спре тази огромна субсидия, която плаща на Западна Европа, тя може да е двойно по-богата. Минимум. Това би успокоило обществото и доста би намалило и натиска за емиграция, който е друг начин за изсмукване. Чрез по-високи заплати, Западът прибира най-добрите специалисти на Изтока, и така разширява изоставането.“ – завършва Нобеловият лауреат.

2022.09.09 | 13:36

3
Тлъста свиня

2022.09.09 | 13:36

2
Олигофрен,на всичкото отгоре и обратен

2022.09.09 | 13:35

1
По-важно е никога да не те допускат до власт

Добави коментар

Водещи новини