Асен Василев (ПП): Ще повишим пенсиите с повече отколкото за последните 12 години

  • 08 септември 2022 17:13

  • 3513
  • 12
© Продължаваме промяната
Слушай новината Слушай новината

Преди около седмица служебният министър на финансите каза, че не трябва да забравяме научените тежки уроци от миналото и с лека ръка да пропиляваме трудно постигнатата финансова стабилност на държавата. Аз съм напълно съгласен с тези думи, но явно научените уроци не са наистина научени. Това заяви съпредседателят на "Продължаваме промянатаПродължаваме промянатаКирил Петков и Асен Василев представиха политическия си проект "Продължаваме промяната"Асен ВасилевАсен ВасилевАсен Василев е министър на икономиката, енергетиката и туризма от 12 март до 29 май 2013 г. С указ на, предаде репортер на Novini.bg.

До нас достигна доклад на Министерство на финансите, подготвен от министър-председателя, който е меко казано обезпокояващ. В този доклад като една от мерките се казва: “консолидация следва да се търси чрез намаляване на разходите, в това число отмяна на вече стартирали политики или намаляване отмяна на данъчни облекчения”. Преведено на български това означава да се спре увеличението на пенсиите, да се отменят част от данъчните облекчения, може би нулевото ДДС на хляба или данъчните облекчения за млади семейства, може би детските градини да спрат да бъдат безплатни, и като цяло да се отмени цялата социална програма и първите стъпки, които бяха направени за това България да има нормален европейски социален бюджет, а не “постна пица”.

Асен Василев: Ще продължим да вдигаме доходите

Уроците на последните 12 години са много ясни. Постните пици, бюджетите на бедността, които ГЕРБ правеха, доведоха до ето тази стабилност. И пълна разруха. Бюджетите бяха правени при грешни макрорамки, така че в края на годината да остане бюджетен излишък, който с постановление на Министерски съвет да бъде раздаден на “наши” фирми. 1 милиард за тези, 500 милиона за тези, 100 милиона за другите... И всичко това в крайна сметка да се озове в едни чували, шкафчета и кюлчета. Бюджетите, които ние направихме – двете актуализации и основния бюджет тази година, показаха, че в България може да се прави социална политика, посочи Василев.

Пенсиите могат да бъдат вдигнати за 1 година повече отколкото за последните 12 години. Старите пенсии от 1 октомври да наваксат това, което 12 години е било откраднато от тези пенсионери. Да имаме безплатни детски градини, достойно платени учители, повишение на заплатите в здравеопазването, в МВР, в отбраната, така че държавата за първи път да почне да инвестира в кадрите, които дават гръбнака на нашето общество. В същото време да има наистина голяма инфраструктурна програма, най-голямата за последните 12 години. И всичко това да стане в рамките на позволения дефицит в Европа. Това е политиката, която ние ще водим и ще продължим да водим. Това е политиката, която ще позволи на България да стане нормална европейска държава. Това е политиката, която ще доведе до увеличение на заплатите, повишаване на минималната работна заплата, така че тя да е поне 50% от средната работна заплата. Тази политика би позволила пенсиите да се удвоят в следващите 4 години и да направим всички инвестиции в инфраструктура, които са ни необходими, без да има проблем с финансовата стабилност. Но тази политика означава също и че няма да има кражби. Няма да има постановления на Министерския съвет в последния момент, с които едни пари да отидат при едни фирми. И може би затова тази политика не харесва на ГЕРБ. На 2 октомври трябва да решим дали искаме тази нова европейска политика или искаме политиката на ГЕРБ със шакфчета, кюлчета и стабилна бедност, каза още съпредседателят на "Продължаваме промянатаПродължаваме промянатаКирил Петков и Асен Василев представиха политическия си проект "Продължаваме промяната"".

Мая Йорданова
3513 12

Свързани новини

Коментари 12

Добави коментар
ХА, ХА, ненормалник,

2022.09.10 | 19:16

12
КАТО ВЕЧЕ БИВШ МИНетчия В ПРАВИТЕЛСТВОТО НА ПАТКАТА НА ПРОСТО КИРО,, вече пенсионер искаш да си увеличиш пенсията.

2022.09.09 | 11:20

11
преди изборите всеки гледа да излъжи пенсионерите

2022.09.08 | 19:00

10
А кога инфлацията на пенсионерската кошнице е била 50% като сега. Ще вдигнете 10% при 100 инфлация.
Цв

2022.09.08 | 18:35

9
Ако има още някой да ти вярва, значи наистина има страаааашно тъпи хора
МОШЕНИЦИ, ЛЪЖЦИ

2022.09.08 | 18:08

8
Какво се хвалят ПРОДЪЛЖАВАМЕ ПРОМЯНАТА, че са ни `дигнали пенсиите, като увеличението беше преди тях. Мошеници. Истината е, че Четворната коалиция за половин година съумя три пъти да ни излъже с увеличение на пенсиите.

2022.09.08 | 17:59

7
болшинството от над 40 годишната възраст българското население не знаят как да се изчисли един ръст от например 100 % годишно с перспектива 5 години . Тогава , какви са тези обещания ?

2022.09.08 | 17:52

6
Педераст
На две крави наръч слама не може да раздели

2022.09.08 | 17:31

5
министър на икономиката, финансите със ѝ СРЕДНО ОБРАЗОВАНИЕ. Хей, Харвардци, Покажете си дипломите от Харвард, узаконете ги в Министерството на просветата и науката , което до вчера лично ръководехте. Регистрирайте в Министерството на правосъдието свидетелствата си за съдимост от България и чужбина по месторабота , като и Здравните ви картони и покажете истинска документална коректност към нашата държава, на която до вчера Ви бяхме поверили управлението. Публикувайте дипломите си !
КЪДЕ СА ПАРИТЕ НА БЪЛГАРИЯ

2022.09.08 | 17:29

4
Къде изчезнаха 9 милиарда лева, които Кирил Петков и Асен Василев опукаха в началото на жалкия си мандат? Къде са 9-те милиарда? И пак. Къде са 9-те милиарда? Ало, Кире? Къде са 9-те милиарда? Асене? И още. Къде са 9-те милиарда? Лорере? КЪДЕ СА 9 МИЛИАРДА?
ДО ТУК НИ ДОКАРА ПП едерастията на ѝасен василев

2022.09.08 | 17:29

3
АСЕН ВАСИЛЕВ СЧЕТОВОДИТЕЛ от ПП, с нисък умствен капацитет, насочи България към селективен дефолт и рестриктивен дефолт, тъй като преструктурирането на дълга заради ПП е затруднено.България е изправена пред свиване на икономиката през 2023 г. с предстоящ голем месечен фискален дефицит .

Добави коментар

Водещи новини