В чужбина ще отворят над 740 секции за предстоящите избори

  • 08 септември 2022 14:37

  • 358
  • 1
В чужбина ще отворят над 740 секции за предстоящите избори
© МВнР
Слушай новината Слушай новината

В МВнР днес се състоя редовен брифинг за медиите на председателя и заместник-председателя на Работна група „Избори“ постоянният секретар Иван Кондов и г-н Калин Анастасов. Групата  координира провеждането в чужбина на изборите за 47-мо Народно събрание, предстоящи на 2 октомври т.г, съобщиха от външното ни министерство.

С оглед на изтичането на крайния срок за подаване на заявления за гласуване зад граница – 6 септември, първият етап от подготовката на изборите в чужбина е приключил.

Според анализа на РГ „Избори“ на МВнР изборните секции зад граница този път ще са малко над 740, но се очаква окончателният им брой да бъде оповестен от Централната избирателна комисия.

Предстои вторият етап на подготовката, а именно назначаването на Секционните избирателни комисии, изпращането на бюлетините и машините зад граница и командироването на представители на държавата в СИК. Това е по-сложният и натоварен етап от подготовката на вота зад граница, подчерта г-н Иван Кондов.

Що се отнася до разрешенията за произвеждане на нашите избори в чужбина, все още се очакват разрешенията на Германия, Италия, Канада и Австрия – тези държави дават съгласието си едва след като получат точните адреси, където ще се помещават СИК, но принципно не се очакват проблеми.

Подалите заявления за гласуване до 6 септември наши сънародници са 50 865 – за сравнение, на миналите избори са били 56 658. На миналите избори са гласували малко над 230 хиляди души, така че се очаква вписаните „под черта“ в деня на гласуването да са не по-малко от  150 000, уточни заместник-председателят на РГ „Избори“ Калин Анастасов.

Припомнено бе, че на изборите на 2 октомври т.г. няма да може да се гласува с изтекли лични документи.

ЦИК показа бюлетината за октомврийските избори

Най-много секции се очаква да бъдат разкрити в Европа - в Обединеното кралство и Северна Ирландия - около 120, в Германия – 77, в Испания – 65, в Югоизточна Европа – 217, в Източна и Централна Европа - 15; в Турция – 165; в САЩ – 55.  В Азия, Австралия и Океания ще бъдат разкрити прогнозно 14 секции, в Близкия Изток и Африка – 15,  в Америка – 70. 

Предстои да бъдат изпратени около 700 хил. бюлетини и изборни книжа и да бъдат назначени 4200 души за членове на СИК.

Сред изнесената подробна информация за вота бе отбелязано също, че на изборите през октомври в чужбина се очаква да се гласува с 525 машини в 290 секции, като в по-голямата част от секциите ще има 2 машини. Това е със 100 машини повече от предходните избори през ноември 2021 г.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
358 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2022.09.08 | 21:25

1
Защо бежанци, ще определят сэъдбата ни?Те се осигуряват в чужди държави! Право доа гласва, само нози, който се осигурява в България!.

Добави коментар

Водещи новини