"Алфа рисърч": 7 партии в парламента, ако изборите бяха днес

  • 04 септември 2022 15:00

  • 10911
  • 26
"Алфа рисърч": 7 партии в парламента, ако изборите бяха днес
© Булфото, архив
Слушай новината Слушай новината

Настоящото изследване е проведено в периода 27 август – 2 септември 2022г. от Алфа Рисърч, публикува се на сайта на агенцията и се реализира със собствени средства. Проучването е проведено сред 1117 пълнолетни граждани от цялата страна. Използвана е стратифицирана двустепенна извадка с квота по основните социално-демографски признаци. Информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю с таблети по домовете на анкетираните лица. "Алфа Рисърч" носи отговорност за данните и интерпретацията, публикувани на нейния сайт, но не и за избирателно или манипулативно използване на тези данни. Съгласно чл. 205 (ал. 1 - 4) от Изборния кодекс всяка медия, която използва данни от настоящото проучване, е длъжна да съобщи информацията от това каре.

Четвъртата поредна предизборна кампания за по-малко от две години започва в силно променена социална и политическа среда в сравнение с предишните три, показва националното представително проучване на Алфа Рисърч: Налице е категоричен превес на икономическите и финансови притеснения на хората над доминиращата преди година цел за промяна на модела на управление.

Недоверието към партийните лидери обхваща вече цялата политическа класа, не само старите политици. Разочарованието измества миналогодишните надежди и заедно с липсата на ясни управленски алтернативи прави избирателя силно колеблив, дали и за кого да гласува. В резултат, голяма част от партиите губят дори и лоялни доскоро избиратели, а вотът  за половината от политическите сили с шанс да бъдат представени в 48то Народно събрание остава в тесен диапазон, в който биха могли да разменят позициите си.

"Тренд": 6+2 партии в новия парламент, бой за третото място

Проблемите и притесненията: Топ 3 на най-важните за хората проблеми, посочвани от осем  от всеки десет българи, са – инфлация (89%), цени на енергоносителите (86%), здравеопазване (83%). Разбираемо, най-високи са очакванията избирателите да чуят позициите на партиите именно по тези три приоритета.

Войната между Русия и Украйна и корупцията са посочени от около две трети от анкетираните. Следват екологичните проблеми, свързани със състоянието на язовири, водоеми и пр., както и нелегалната емиграция, които отново застанаха във фокуса на общественото внимание покрай трагичните инциденти в последните седмици и вълнуват две трети от анкетираните пълнолетни българи. Класацията на десетте най-значими проблема се допълва от състоянието на пътищата, особено на прага на наближаващия зимен сезон и от образованието.

Рейтинги и доверие: В кризисни ситуации като настоящата, разочарованието от едни политици  много често е съпроводено от пренос на доверие и надежди към ново поколение, или нови лица политици, каквато беше ситуацията през 2021г. Кампания 2022 стартира обаче със сериозна ерозия на доверието към всички ключови партийни лидери, които ще вземат участие в предстоящите на 2-ри октомври избори. Ако изобщо може да се говори за някаква конкуренция между тях, тя е „кой е най-малко мразен, а не кой е най-силно харесван“.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов стартира кампанията с 21.6% положителни оценки и 55.5% отрицателни. Съпредседателите на основния опонент, "Продължаваме промяната": Кирил Петков и Асен Василев, само за два месеца, бележат рязък спад в личните си рейтинги. С  доверие, респективно от 18.4% и 17.8%, те значително стесняват електоралното си влияние в сравнение с миналата година, а недоверието им достига 55-56 на сто. Лидерите на другите две партии, участници в управлявалата доскоро коалиция, Христо Иванов (17.6%) и Корнелия Нинова (15.9%) отстъпват с няколко пункта след тях, като лидерът на ДБ е единственият с по-ниски нива на неодобрение (49%).

Всеобщото недоверие към политическата класа обхваща както неучаствалия все още на избори и доскоро с висок позитивен рейтинг Стефан Янев (18.5%:35%), така и най-шумният опозиционен лидер К. Костадинов (13%:57%).  В дъното по доверие остава Слави Трифонов (11% : 61%).

От тенденцията на спад е засегнат и президентът Румен Радев. В сравнение с юни положителните оценки за дейността му намаляват с 5 процентни пункта, а отрицателните се увеличават с 3. Така, към момента, ножицата между положителни и отрицателни оценки (38%:33%) силно се затваря.

Алфа рисърч: ГЕРБ - 21,5%, ПП - 20,2%. Слави е аут, "Промяната" води по доверие

С оглед не само на настоящите избори, но и на потенциала за решаване на кризи след тях,  наблюдаваната сериозна ерозия на доверие към политическите лидери и лидерство, е изключително рисков фактор. Най-малкото, защото при очертаващия се фрагментиран парламент и коалиционни формати, ще бъде все по-трудно да се осъществяват дългосрочни политики, изискващи лидерско визионерство и широка обществена подкрепа.

Избирателната активност: На старта на кампанията, избирателната активност се очертава около 48% от имащите право на глас и живеещи в България избиратели.

"Тренд": Оспорвана битка за третото място на изборите

Това означава, че до урните могат да отидат около 2млн.600 хил., което е съпоставимо с активността на последните парламентарни избори през ноември 2021г. На този етап обаче е още много рано да се каже, дали кампанията ще повиши активността, или обратното, негативизмът и липсата на ясни перспективи ще отблъсне част от избирателите, което би довело до опасно ниски нива, с вероятност за силно сближаване на вота за отделните партии.

Електоралните нагласи:

Предизборната кампания стартира с превес на ГЕРБ (23.4%) пред основния конкурент Продължаваме промяната (17.5%) от почти шест процентни пункта.

ГЕРБ бележи лека мобилизация спрямо последното проучване на агенцията от месец юни, по-значителен е спадът (над 2 на сто), при ПП. ПП могат да загубят около 250 хил. от миналогодишните си избиратели, които тогава направиха избора си в полза на новата формация, но сега се разпръскват в широк политически спектър, както  вляво, така и вдясно.

На трета позиция се нарежда ДПС с 10.9% от твърдо решилите да гласуват. Както обичайно преди избори, Движението започва да мобилизира избирателите си и постига по-висок резултат спрямо предходни проучвания. В тези данни не са отчетени гласовете, които партията би получила от вота в чужбина. На малка дистанция след ДПС са БСП (9.8%) и Възраждане (9.5%). БСП, също както и ПП, са двете партии, които търпят най-сериозни електорални щети от действията на служебния кабинет. Ключово за партията ще е да помогне на по-възрастните си избиратели да се справят с машинния вот и да ги убеди да гласуват.

Освен това, началото на кампанията показва, че и ПП навлиза в лявото социално поле, така че е напълно възможно двете твърде различни преди година партии, сега взаимно да си отнемат избиратели. Възраждане, от своя страна, има по-млад и мотивиран електорат, но някои от най-значимите му теми, благодарение на които направи своя пробив, остават сега по-назад в приоритетите на хората.

Социолог: Сериозни надежди има към Кирил Петков

Демократична България плавно върви нагоре, за което й помагат две обстоятелства. Първо,  разочарованието на част от избирателите от ПП, които се връщат сега към ДБ. И второ,   радикализирането на ПП, на чийто фон ДБ се очертава като по-диалогичната и отговорна към сформирането на управленска алтернатива, партия. Това са шестте партии, които с голяма доза сигурност можем да кажем, че ще присъстват в 48ия парламент. Още две партии са на ръба. Български възход на Стефан Янев (4.2%), с малко прескача изборната бариера, но спрямо юни е в низходящ тренд.

За тях кампанията ще е ключова - дали ще запазят избирателите си, или те ще предпочетат други партии в този сегмент  - БСП, „Изправи се България". ИТН, която през изминалата година загуби огромен брой избиратели и достигна до малко над 3%, на старта на кампанията проявява лека мобилизация – 3.9%.

Боряна Димитрова: Възможно е ПП да бъде отново първа политическа сила

Специфичното за избирателите на тази партия е, че имат твърде емоционален вот – бързо се мобилизират, но и бързо се разочароват. Партията на Трифонов е в остра конкуренция с тази на Костадинов и от обмена на избиратели между тях ще зависят финалните позиции и на двете формации.

(Не)вероятните управленски алтернативи: Българското общество е поляризирано по редица теми, а в настоящите избори и по ключовата – „около коя партия е най-вероятно да се сформира управленска алтернатива?“ 26.4% са на мнение, че е по-вероятно да се сформира управление около ГЕРБ, 24.2% - около Продължаваме промяната.

Едва 5% смятат, че е възможна коалиция между тях. Най-голяма част, 44% не могат да преценят. Тези хора са най-склонни да не гласуват и ако никой не ги убеди, че може да сформира работещо правителство, най-вероятно няма и да отидат до урните. Наред с решенията по най-чувствителните за хората проблеми, отговорът на въпроса „какво правителство е възможно след изборите“, се очертава като един от основните движещи фактори в кампания 2022.

Теодора Павлова
10911 26

Свързани новини

Коментари 26

Добави коментар
Мушан

2022.09.04 | 16:46

14
Правителство ПП+БСП+ДБ+БВ, друга алтернатива няма, колкото просъществува, толкова.
Николов

2022.09.11 | 11:15

26
Пълна простотия ! Тези тези сринаха държавата!!!

2022.09.04 | 16:57

16
sameshnik si ti podlogo no ha pomectai te mectite sa bezplatni/
????

2022.09.04 | 21:06

23
Добре де, "Алфа", а КОЛКО ПРОЦЕНТА от БЪЛГАРИТЕ ИСКАТ ИСТИНАТА за:КТБ, ПЪТНАТА КАРТА, Мата Хари, гласът от ЗАПИСИТЕ, ХАЗАРТА, Барселона,............................, за МИЛИОНИТЕ, МИЛИАРДИТЕ ОТКРАДНАТИ от ШАЙКАТА ОПГ"герб"?!

2022.09.05 | 00:55

25
Неясната истина с незасони арести и фалшиви обвинения
Няма как да си патриот, и да не бъдеш русофоб!

2022.09.04 | 20:50

22
ГЕРБ мачка червените и корумпирани кратуни на Румен Радев - Кирчо и Кокорчо :)
Бай Ставри

2022.09.04 | 21:35

24
Мачкаш ,мачкаш на Бойко крадливия уй ,бе уеод
Sarbeca Z

2022.09.04 | 16:52

15
И те са гербави лизачи

2022.09.04 | 20:35

21
Fake news, platens statiq
асдаа

2022.09.04 | 19:20

19
Както винаги Алфа рисърч пише това за което са и платили. ПП са вън от играта - КироТъпото не разбра ли че е вън от играта? Същото и за ДБ (Деб-или България). Ще има и глупаци дето пак гласуват за ГРОБ но тъпанара си е тъпанар...
Мушан

2022.09.04 | 17:00

18
Като беше на власт великия вожд и пръв ръководител, държавните парите пари отиваха на юг. За севера беше нищо ама от сърце. Сега тръгнал да агитира в северна Бг, която съсипа.
Просто човек

2022.09.04 | 16:18

9
Знаем много добре колко "познават" българските социолози...

2022.09.04 | 16:59

17
kolega balgarskite sociolozi rabotiat za pari a ne da poznavat.
66шИБАМ ЧЕРВЕНИ ЛУМПЕНИ

2022.09.04 | 15:45

7
СЕКТАТА НА МАЯ ГАЛЕВА И ВЕРА ИВАНОВА , СА НАЙ ММРЪСНИТЕ В ТАЗИ ПРЕДИЗБОРНА КАМПАНИЯ ..., НЕКА НАРОДА ГИ ПОСРЕЩА , ТАМ КЪДЕТО ПЪЛЗЯТ , С ЧЕРНИ ЧУВАЛИ, КОВЧЕЗИ И ТАМЯН ...
Фашизмът

2022.09.04 | 16:24

13
ФАШИЗМЪТ НА ПП ПОРРРНОТО И БСП И ДАМАДЖАНИ

2022.09.04 | 15:18

2
"Възрастният" Борисов срази "младия" Петков с тези данни - разликата е фрапантна! Само за половин месец служебното правителство навсякъде извади далавери, посочи лидерът на ГЕРБ.///////////////////////////////////////////// Бойко Борисов продължава в обиколките в страната. Този път той е в Силистра. Аз самият вчера бях изумен колко ги е страх. БСП въобще не говорят за победа. Те се чудят само как да се прилепят към някого. Същото важи и за ДБ, която бяха в дясно от нас, а сега са в много ляво, една лодка хора, каза Борисов. Миналата година имаше избори, сега пак. Все по-скъпо - 80 млн. лв. ще излязат сега. Над 600-700 млн. досега. За какво харчим тези пари? Да си чешем езиците ли?, запита лидерът на ГЕРБ. За съжаление нищо не се надгради над нас, нито "Хемус", нито тази към Русе. Най-голямата гордост на Еконт-а и Кирил Петков беше да кажат, че спират пътя към Русе. Всичко приключи и парите похарчиха. Всеки ден на бензиностанцията и на магазина го виждате това, което трябва да ви кажа, но все пак имате възможност да сравнявате какво може да се случи. 2020 г. токът при възрастния Борисов - 75,63 лв. При младият Петков - 846,59 лв. Избирайте сами. Ние можем да върнем цената, минимум с 50-60% да не кажа и повече, защото въглищата са наши, енергетиците, електропреносната система, АЕЦ "Козлодуй", който в момента ви дава тока на 45 лв., а виждате какво става заради посредниците - близки на няколко човека. Избирайте сами, няма да ви агитирам, продължи лидерът на ГЕРБ. 837% е увеличението на природния газ. Виждате на бензиностанциите какви са цените, каза Борисов. Той показа схема на рафинерията в Бургас, откъдето може да се вкара уралски и руски нефт, а той се изнася за Швейцария, обясни той. Ако те не се съгласят да си вкараме нашият нефт, ще им вкараме мито. С 1 лв. мога да сваля цената веднага и те това не го оборват. "Всеки ден ни бъркат в джоба. Това е като ефекта на сварената жаба. Ако я пуснеш във вряла вода, тя ще избяга, ако я оставиш в студена вода и включиш котлона, тя ще си стои там, докато се свари. Това е и при нас ситуацията с посредниците", каза Борисов. "Това им казах вчера, да се опитаме да направим правителство след 2-ри, да изгоним тези посредници", призова той. Защо "Булгаргаз" получава кредит от държавата, а не се дават на частна фирма? Защо само те го получиха? Ще кажете, защото то и без това няма частни фирми. Откъде ще дойдат парите? Лесно е да кажеш и, че вдигаш двойно пенсиите, но като нямаш пари да ги платиш, е лесно да говориш. С какво допринесоха за вдигането на пенсиите, като нищо друго не свършиха. На всяко излизане пред телевизора нашите хора им вадят фактурите и Асен Василев казва, че не знае. Служебните министри за 1 месец навсякъде извадиха далаверите. Шишков всеки ден показва какъв лъжец е Петков. Стана грандиозно събитие как потича газ от Гърция, а ГЕРБ финансира и построи половината. Започнахме го 2019 г. Тази опорка защо 12 г. не сме строили тръба оттам, аз мога да запитам защо 1300 г. не сме строили? От Шишков излиза, че ние сме започнали, финансирали, строили, а при Радев ще е довършено. Петков го няма в схемата, защото те с мощния си пиар, а той е толкова мощен, че арестуваха Севда - няма го човекът, няма го проблема... Какво да ви кажа - много бързо трябва да обясните на своите приятели и съседи, тези схеми ще ги размножим. За уважаемите от мен медии единствено, ако кажа оттеглям се, довечера ще ни има. Не влиза нищо нито за цената на тока, нито за газа. Видяхте им опорките. Няма да говорите за геополитика. Да ви кажа ли защо няма да говорят за геополитика. Защото искат да изсмучат електората на БСП. Електоратът на БСП си харесва Газпром. В същото време искат да изсмучат и електората на ДБ. Затова няма да говорят по важните теми“, каза още той. Борисов припомни и за нарастващия проблем с мигрантите: "Нито имат знания, нито умения, а и ги мързи. Видяхте справянето с мигрантската криза. При нас беше нулева, а сега полицаи гинат, Бог да ги прости." И Западът се убеди, че правителството на Кирил Петков е най-изгодно за Руската федерация. Най-голям стокообмен има по негово време", завърши бившият премиер.
11 ЛУМПЕН

2022.09.04 | 16:23

12
СЕКТАТА НА МАЯ ГАЛЕВА И ВЕРА ИВАНОВА ... ЗАПУШЕТЕ Я С ДРССКАНИЦИ КАМЪНИ..
Тирето

2022.09.04 | 16:21

11
Гербаджийските тролове сте се активирали... Народа е умен, помни 12-те години на Мутрата!

Добави коментар

Водещи новини