Политолог: Вървим към серия предсрочни избори

  • 01 септември 2022 17:36

  • 593
  • 1
Политолог: Вървим към серия предсрочни избори
© Nova News
Слушай новината Слушай новината

„Продължаваме промяната“ успя да консолидира протестната енергия от 2020 г., която се пренесе през три избора, за да се стигне до изборите на 14 ноември - имаше алтернатива. Днес няма алтернатива. Има малки партии, но те не мобилизират хората да гласуват. Това каза политологът Светлин Тачев в „Денят на живо“ по Nova News.

„Вървим към серия от предсрочни избори, което ще е деструктивно и за избирателната активност, и за целия демократичен политически процес. Тази апатия, която се натрупа в избирателите, ще доведе не само до недоверие към политическите формации и политиците, а и до спадане на доверието в самите институции“, твърди политологът и вярва, че почти няма възможност да се създаде стабилно правителство, което да ни преведе през кризите.

Във връзка с желанието на Слави Трифонов за референдум за президентска република, Тачев коментира, че това е много евтин удобен пиар трик, който удря по едно много чувствително място на българина – вечното желание за промяна: „Няма място за този дебат, защото нямаме традиции в президентската република и не съм убеден, че самият Трифонов иска подобно нещо. Това са клишета, мантри, които в последните 10 години се пускат в публичното пространство, за да привличат гласоподаватели.“

„Българинът иска промяна, но не знае как да се случи – няма механизми за това. Такива мантри като президентска република, ВНС, нова конституция, намаляване на броя на депутатите – звучи хубаво, защото създават илюзия, че се дава контрол за наказване на политиците, което обаче няма да промени ситуацията в страната“, смята Тачев.

Политолог: Доверието в ПП започва да ерозира

По думите на политолога в обществото има две крайности - на „фили“ и на „фоби“, които не са много големи, но са много шумни. Сблъсъкът между тях създава илюзията, че обществото е на две половини и е готово да се избие помежду си, мисли той.

"Има голям проблем в България – как ще посрещнем зимата. За българите основен проблем са страховете от сериозни икономически сътресения. Има нещо важно за българина – не откъде идва газта, а цената, която стига до нас. Навлизаме в есента, наближава зимата – в цяла Европа има притеснения за това какво ще се случи, защото може да се случи да преживеем много дълбока криза", добавя той.

На въпрос за управлението на президента през служебни кабинети, Тачев заявява: „Колеги смятат, че това е много добре за президента. Според мен не е. Няма залог на тези избори, защото кризите, в които сме, се отразяват върху служебния кабинет. Няма логика той да иска да управлява в този момент.“

Цветелина Кирилова
593 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2022.09.01 | 19:37

1
И тези серии се повтарят все при пРезидента руски агент. Какво странно съвпадение, не?

Добави коментар

Водещи новини