Гласуваме с 10 993 машини на изборите през октомври

  • 25 август 2022 14:35

  • 229
  • 0
© Novini.bg
Слушай новината Слушай новината

Информацията за броя машини, с които ще се гласува на изборите на 2 октомври, е по предварителни избирателни списъци и по предварителни данни за гласували избиратели извън страната. Тази бройка може да претърпи промяна в зависимост от подадените заявления за гласуване извън страната и в зависимост от обявените окончателни избирателни списъци. Общият брой към момента е 10 993, а на изборите на 11 юли са били 10 937 машини. Разликата не е особено голяма и не сме намалили рязко броя на машините, с които ще се гласува. Това каза на брифинг заместник-председателят и говорител на ЦИК Росица Матева.

Луна се включва в предизборната надпревара на 2 октомври

“В законовия срок - 22 август, в РИК има регистрирани два инициативни комитета за издигане на незаивисми кандидати за участие в изборите. Единият е във Варна, а другият в 25 МИР - София. От 24-ти август ЦИК започна да приема документи за регистрация на неправителствени организации за участие в изборите с наблюдатели. До момента са подадени заявления от 4 организации. Все още нямаме регистрирани организации, тъй като се извършва проверка на подадените лица. От 23-ти август на интернет страницата на ЦИК е активна възможността всеки избирател да извърши проверка дали фигурира в подписката на някоя партия или коалиция. Ако намери името си, а той не се е подписал в подкрепа на регистрацията, маля жалбите да бъдат адресирани до Комисията за защита на личните даннни. Ако бъдат пуснати до ЦИК, ние ги препращаме натам. От ГД ГРАО информираха, че са активни няколко начина за проверка на избирателите в коя избирателна секция и на кой адрес могат да гласуват. Има подробно разписано и на нашата интернет страница, и на страницата на ГД ГРАО”, каза още тя.

Шефката на ЦИК: Не е необходимо закупуване на нови машини

Цветозар Томов от своя страна посочи, че до момента са подадени 18 109 заявления за гласуване извън страната. Томов посочи, че броят на заявленията е по-малък в сравнение с предишните три вота през миналата година. “Причината за това е основно, че беше променен Изборният кодекс и имаме възможност да обявяваме секции на базата на гласували 100 или повече избиратели на предишни избори. По този начин се намалява мотивацията на хората да подават заявления. Подаването на заявления не е само за да се открие секция, а и за да се направят предварителни списъци, които много блекчават работата на комисиите в изборния ден. Облекчават и самите избиратели”, добави той.

Последвайте канала на

Теодора Павлова
229 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини