Д-р Теодора Йовчева (политолог) пред Novini.bg: Ще има изненади на изборите, очаква ни период на нестабилност

  • 18 август 2022 18:08

  • 3552
  • 0
Д-р Теодора Йовчева (политолог) пред Novini.bg: Ще има изненади на изборите, очаква ни период на нестабилност
© Архив
Слушай новината Слушай новината

На 2 октомври българският народ отново ще избира парламент. Надеждата е да преминем по-леко през кризите, които се задават, породени от спрените газови доставки и последвалата инфлация. Изправени ли сме пред спирала от избори или ще имаме стабилно управление? Време ли е за реформи или трябва да се търси широко обединения, което да ни преведе през кризите? Отговорите на тези въпроси от Novini.bg. потърсихме от политолога д-р Теодора Йовчева.

- Защо политическите сили не искат да правят предизборни коалиции? Да очакваме ли изненади на изборите?

Очакват ни едни от малкото избори, в които не може да се предвиди победителят. Разликата между първия и втория в социологическите проучвания е малка, а и както вече видяхме те невинаги успяват да предвидят резултата. Това означава, че има много ситуационни фактори, които мотивират нашия избирател в много по-голяма степен отколкото европейския например. Този феномен в политологията е забелязан - засилване на краткосрочните фактори за гласуване за сметка на дългосрочни като принадлежност към групи. Очаква се избирателната активност да е ниска, но за мен това не означава, че няма да има изненади. При ниска избирателния активност последните избори бяха спечелени от нов играч. Това означава, че тезата, че твърдите ядра определят победителя при ниска активност не е напълно вярна. Един от основните въпроси е дали ГЕРБ ще успеят да капитализират недоволството от социалните и икономическите условия или харизмата на новите политици все още е силна.

Моята хипотеза за липсата на коалиция конкретно между Продължаваме промяната (ПП) и Демократична България (ДБ) е, че проблемът е свързан с реденето на листите. ДБ е коалиция и дори вътре е трудно да се направи коалиционният баланс. При евентуална предизборна коалиция с ПП този проблем щеше да засегне и двете формации.

Политолог: Преговорите за правителство ще бъдат дълги и трудни

- Каква политическа зима ни очаква, ще имаме ли правителство след 2 октомври или влизаме в нова криза?

Много е трудно да се направят прогнози, но според мен ни очаква период на нестабилност. Първо, не се знае дали ПП, ДБ и БСП ще имат достатъчно депутати за стабилно мнозинство. Второ, не знаем какъв ще е резултатът на “Възраждане” и дали “Български възход” ще премине бариерата. При висок резултат на “Възраждане” и влизане на “Български възход” ще бъде много интересен изборът на БСП къде да се позиционира - при проруския блок или при този с повече шансове за управление. Аз предполагам, че желанието за участие в управлението ще надделее. Второ, дори да се сформира мнозинство между вече бившите партньори, то ще е крехко и идеологически разнородно. Това ме кара да мисля, че вероятността за предсрочни избори никак не е малка, което означава, че страната ни става първенец по произвеждане на избори като конкуренция са ни единствено Израел. Там от 2019 г. се произвеждат избори и те търсят форми на иновативно управление като ротация на премиера например.

- Ще се наложи ли служебният кабинет да управлява по-дълго в месеци със сериозни проблеми заради газовите доставки? И ще се изострят ли нападките на служебния кабинет към предходното правителство? Нужни ли бяха кадровите смени, предприети от служебния кабинет, реваншизъм ли бе това?

Един от мотивите за по-бързо сформиране на кабинет би бил именно служебното правителство на Радев да не остава дълго на власт. Сериозният разлом, който виждаме между президента, ПП и ръководството на БСП може да подейства като катализатор за преговорите. В голяма степен със служебния кабинет Радев показа, че има собствено влияние сред бившите управляващи. Той назначи министри от БСП, както и от ПП. За мен това е силен сигнал за влиянието му е в тези политически кръгове. Интензитетът на нападките зависи от това дали Радев и бившите управляващи ще намерят помирение, защото президентът се доказа като властови човек. Той мислеше, че ще може да действа през бившите партньори, което не се оказа изцяло вярно. Ако намерят път обратно, тогава може да се очаква смекчаване на тона.

- Какво остава скрито в конфликта между президента Румен Радев и лидера на БСП Корнелия Нинова?

Скритото беше, че всъщност Радев има свои позиции в БСП и те не зависят от Нинова. Напротив, дори я конкурират. Самият факт е, че в служебния кабинет има членове на БСП и то от критиците на Нинова, показва, че президентът има свой авторитет в партията.

Мая Йорданова
3552 0

Свързани новини

Водещи новини