От ЦИК обявиха как ПП и ДБ могат да се явят заедно на изборите

  • 18 август 2022 14:03

  • 1500
  • 6
© Novini.bg

Общият брой на секциите в чужбина е 734, като 559 от тях са напълно сигурни, а останалите 175 изискват съгласие от приемащата страна и са обявени под условие към този момент. 

Това заяви на брифинг говорителят на ЦИК Цветозар Томов.  

Българите зад граница гласуват в 734 секции в 61 държави на 2 октомври

"Вчера стана ясно, че от Федерална Република Германия имаме съгласие за разкриване на 40 секции извън дипломатическите и консулските представителства. Това означава, че ще създадем нормални условия за гласуване на всички наши сънародници в Германия. Секции до момента са разкрити в 61 страни. Повече от 24 часа вече функционира формата за подаване на електронни заявления за отваряне на секции в чужбина. Срокът за подаване е до края на денонощието на 6 септември. До момента са подадени около 3 000 такива заявления, което показва един сериозен интерес. След 6 септември ЦИК ще прегледа заявленията и ще одобри тези, които отговарят на условията", добави той. 

"Регистрирани са 24 партии и 7 коалиции за участие в изборите на 2 октомври. До 30 август ще бъде ясен броят на участниците в изборите като партии и коалиции. На 31 август ще бъде изтегкен жребий за номерата в бюлетината. На нашата страница в интернет вече е активна рубриката "Въпроси и отговори". Моля всички избиратели, които имат някакви въпроси, да ги задават там. Активен е и симулаторът за машинно гласуване", каза от своя страна председателят на ЦИК Росица Матева. 

"В почти всички подписки има покойници. Възможно е човекът да се е подписал и две седмици по-късно да е отишъл на едно по-добро място. Спорът ни с г-н Томов беше преекспониран в медиите. ЦИК прави анализ след всеки вот и внася доклад в НС. Отправили сме предложение до законодателя подписката да отпадне като реквизит за регистрация за изборите. Мотивът е, че щом партията е събрала гласове, за да се регистрира в съда има достатъчно поддръжници, за да се регистрира и за изборите. Очевидно законодателят не се е съобразил с нашето предложение", разкри тя. 

Разногласия в ЦИК заради регистрации на партии, имало документи с подписи на починали

"Само в състава на коалиция, която е регитсрирана, могат да се правят промени. Иначе казано - две регистрирани коалиции не могат да се обединят. Това означава, че "Демократична БългарияДемократична България"Демократична България" e центристко-дясно политическо обединение, съставено от" (ДБ) и "Продължаваме промянатаПродължаваме промянатаКирил Петков и Асен Василев представиха политическия си проект "Продължаваме промяната"" (ПП) не могат да се обединят, но всички партии от ДБ могат да отидат в коалицията ПП и обратното", обявиха Матева и Томов. 

"Не сме взели решение по колко машини ще има в отделните секции. Най-вероятно ще ползваме опита от предишните избори, когато в една комисия има повече от 300 гласуващи и се поставяше втора машина. Все още е рано. В чужбина на предните избори изпратихме във всяка една секция по две машини, защото там е много по-трудно да се предвиди колко души ще гласуват. Относно карантинираните също още не е взето решение. Предстоят разговори с държавния главен здравен инспектор и здравното министерство, след което ще вземем решение как ще гласуват карантинираните граждани", завършиха двамата. 

Последвайте канала на

Novini.bg
1500 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
Гого

2022.08.22 | 13:19

6
Ако им опция за коалиция на палячовци, ПП и ДБ ще са първите
Петър

2022.08.19 | 12:08

5
Никой не се интересува дали и как ДБ ще участват на изборите.
Велина

2022.08.19 | 10:54

4
ДБ умират да се коалират с ПП, в противен случай ги очакват катастрофални резултати на предстоящите избори.
ШИБАМ ЧЕРВЕНИ ЛУМПЕНИ

2022.08.18 | 16:19

2
ТИЯ ДЕ СЕ ПИШАТ " ДЕМОКРАТИ " ...., НАЙ ДОБРЕ ДА СЕ КАЗВАТ : "АНАРХИЯ И СВОБОДИЯ НА ПАРАПЕТА "..."АСП"...., СЛЕДВАЙ МЕ., ВСЕКИ ГО МОЖЕ - ТОВА Е МОТОТО ИМ .......М .., ХМ .....ОООП...

2022.08.19 | 04:44

3
А нашибали тиквуня, той най големия червен лумпен.
Vesy

2022.08.18 | 16:13

1
ДБ голем зор за власт, еййй

Добави коментар

Водещи новини