Шефката на ЦИК: Не е необходимо закупуване на нови машини

  • 18 август 2022 08:54

  • 286
  • 0
© БНТ

Не е необходимо закупуване на нови машини - те са толкова, колкото бяха и през ноември на последните избори. Това заяви пред БНТ председателят на ЦИК Камелия НейковаКамелия НейковаКамелия Нейкова е родена на 16 август 1969 г. Завършила е право в Русенския университет „Ангел. Тя уточни, че общият им брой е 12 837 и се намират в склада, в който са от самото начало.

"Ще бъдат отделени отново машини - на предишните избори бяха около 400 за разяснителна кампания, които ще бъдат предоставени в изборните райони и съответните общини и всеки избирател, който желае чрез демо версия да опита да гласува с машина, ако все още има някакво притеснение за това", каза Нейкова.

Тя подчерта, че модифициране на софтуера към този момент не се налага.

Намаляването на броя на населението влияе върху изборния резултат

След като приключи срока за регистрация на партиите и коалициите за предстоящите избори вчера, са се регистрирали и 5 партии и 3 коалиции в условия на неприключила проверка на подписките, каза още председателят на ЦИК.

"До края на деня ГД "ГРАО" ще върне резултата от проверката и в случай, че някои от тези партии и коалиции не е събрала необходимия брой подписи, нейната регистрация ще трябва да бъде заличена", допълни Камелия НейковаКамелия НейковаКамелия Нейкова е родена на 16 август 1969 г. Завършила е право в Русенския университет „Ангел.

На въпрос дали "Продължаваме промяната" и "Демократична България" биха могли да се явят заедно на предстоящите избори, Нейкова каза, че до 27 август е законовият срок и ако те решат да подадат заявление за промени в зависимост от заявеното желание и съобразено със закона, ЦИК ще вземе своето решение.

"Според законовия текст в Изборния кодекс може да се правят промени в състава или наименованието на регистрирана коалиция, т.е. ако някоя от съставните партии реши да напусне, коалицията ще остане регистрирана за изборите, ако в нея са останали поне две партии. В регистрирана коалиция може да се включи и друга партия. Но коалиция в коалиция мисля, че закона не допуска - това е допстимо в избори за общински съветници и кметове, когато се създават местни коалиции", обясни Нейкова.

Според предварителните избирателни списъци броят на избирателите е малко над 6 млн. и 661 хиляди. Това са хората с избирателни права, независимо дали живеят в България или в чужбина. При тези избори няма изискване за уседналост, каквото има при местни избори и при избори за членове на ЕП, добави председателят на ЦИК.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
286 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини