Разногласия в ЦИК заради регистрации на партии, имало документи с подписи на починали

  • 16 август 2022 14:33

  • 2784
  • 3
Разногласия в ЦИК заради регистрации на партии, имало документи с подписи на починали
© Булфото (архив)

Централната избирателна комисия регистрира за участие в изборите на 2  октомври няколко формации подали документи в предходните дни. Това са партия "Има такъв народ" на Слави Трифонов, ПП "Българска социалдемокрация - Евролевица", партия МИР, партия "Правото" и партия "Пряка Демокрация"

Заместник-председателят на ЦИК Цветозар Томов гласува "против" регистрацията на 3 от партиите, в чиито подписки главна дирекция ГРАО е открила повече от 50 подписи на покойници. Мнението на Томов е лично, каза той пред комисията, предаде БНР.

„В тези случаи ние имаме установена практика да регистрираме тези партии. Аз не мога да тръгна против личното си мнение, заради което гласувам "против' тези подписки. Тези случаи са ясен индикатор за това, че организацията, която подава такава подписка, не е изпълнила по същество разпоредбите на Изборния кодекс“.

Има ли неточности с избирателните списъци у нас и в чужбина

В коментар за личното мнение на Цветозар Томов, друг заместник- председател на ЦИК Росица Матева обяви, че наличието на подписи от починали в подписките не е нарушение на Изборния кодекс. Ако е изпълнено условието за 2 500 коректни записа няма основание регистрация да бъде отказана.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
2784 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
За криминал най-важен имунитет

2022.08.16 | 15:58

1
"Полицай от Специализираното подразделение за опазване на обществения ред във Варна, отличен с 20 награди за залавяне на опасни престъпници, е бил арестуван за участие в лизингова измама със смартфони..." - сега този криминал е депутат-"народен" избранник има имунитет и може да продължава измами и изнудване.
Това

2022.08.18 | 19:11

3
Голосуват пари и корупциони връзки.

2022.08.16 | 16:35

2
Тия умрелите ще и гласуват!!

Добави коментар

Водещи новини