Общественият съвет към ЦИК не иска повече машини за изборите, а по-добро обучение на хората

  • 09 август 2022 10:56

  • 430
  • 0
Общественият съвет към ЦИК не иска повече машини за изборите, а по-добро обучение на хората
© Булфото (архив)
Слушай новината Слушай новината

Държавата със сигурност разполага и с база и с възможност да осигури собствено съхранение на машините за гласуване. Това коментира Стоил Цицелков - председател на Обществения съвет към ЦИК в предаването "Преди всички" по БНР. 

Той оцени като „лоша организация“ необходимостта машините да се съхраняват на частен терен, охраняван от жандармерията.

Действително страшно много техническа работа е дадена на изборната администрация –ЦИК. Нашето предложение е изпълнителната власт, Министерски съвет, до осигури по-голяма подкрепа в техническата част за провеждането на изборите, каза още Цицелков. 

Има много протоколи за защита, които се спазват, но е необходима по-голяма публичност, за да няма съмнения в обществото за легитимността на вота и партиите да не „атакуват“ изборите за политически цели, категоричен бе Цицелков В над 80% от случаите партиите не се разбраха за състава на РИК.

Подготовката за изборите: МВР и ЦИК започват оперативна работа след вторник

Според Цицелков това е „безпрецедентно“

„Винаги се е случвало някъде да не се разберат, но това са били изключения, а сега по изключение са се разбрали някъде. Това е още много допълнителна работа за ЦИК, ще трябва служебно да ги назначават, но не е фатално, има достатъчно време преди изборите", допълни председателят на Общесвеният съвет на ЦИК. 

Цицелков е убеден, че за вота не са необходими повече изборни машини, а „по-добре обучение на хората, които работят с машини и оптимизация на самия процес в СИК-овете“.

Трябва да има постоянна избирателна администрация, тъй като в страната редовно има избори. Има много начини да се осигури сигурността на изборите с бюлетини в малките населени места, категоричен е Цицелков.  

Според Обществения съвет е необходимо контролно броене на хартиени разписки от ЦИК, „докато отпаднат всякакви съмнения, че това, което ние гласуваме, е това, което излиза като резултатът“. Предложението е за „пълзящо броене“.

„Да речем 5% се залага от всички разписки. Ако всички данни съвпадат, ние сме задоволени с това изследване и приключваме. Ако обаче има разминаване, тогава се преминава към 10 или 20%. Ако сме задоволени нали при това броене, се приключва. Ако обаче и там има разминаване - вече се брои още повече“, отбеляза Цицелков. 

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
430 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини