Ромите в "Столипиново": Хвърляме си гласа, а те лапат

  • 21 ноември 2021 18:38

  • 19353
  • 3
Ромите в "Столипиново": Хвърляме си гласа, а те лапат
© Булфото архив

Машините изплашиха отново изплашиха жителите на ромските квартали в Пловдив. Малцината, които все пак избраха да дадат своя вот, бяха обезнадеждени, че промяна в държавата ще настъпи. И докато се чудеха има ли смисъл да гласуват - едни играеха комар, а други въртяха търговия, съобщи "Марица".

Изненадани от евтините цени в квартал "Столипиново" и членовете на избирателните комисии решиха да напазаруват, докато чакат секциите да се напълнят.

Пиян налетя с вила на полицаи в Пловдив

„Хвърляме си гласа, а те лапат. Тоя иска да лапне кокалчето, ония иска, а нищо не правят за народа“. По традиция късният следобед е времето, в което ромите се активизират и хукват да гласуват. Но не и този път.

В секция 69, в която по списък има 500 избиратели към 16:00 часа гласувалите бяха едва 30. За сравнения миналата седмица те са били малко повече – 50 души.

„Вероятно това се дължи на липсата на доверие в институциите и управляващите“, обясни пред медията Николай Вънев, секретар в 69 секция в ОУ „Панайот Волов“. Той добави, че често избирателите се затруднявали с машинното гласуване, защото не са работили със смартфони. „Не знаят къде да натиснат и как да отидат на друг екран“, добави Вънев.

 

„Омръзна ни, на никого не вярваме. Само искат да лапат, а ние гладуваме. Имам 8 внучета как да ги изхранвам. Гладуваме, защото повечето от махалата не идват, не е както преди. Преди не можехме да се разминем. Дрехи не можем да купим на децата“, каза Галя Гаджева .А нейната приятелка Фанка Тодоров  добави, че страната ни трябва да вземе пример от Германия и да вдигне помощите. „Тази сутрин щях да умирам, вдигнах високо кръвно и дойдох да гласувам – да оправим държавата“, добави Фанка Тодорова.

Подобна беше ситуацията и в ОУ „Пенчо Славейков“, където вместо ромите да гласуват, въртяха търговия и играеха комар. Над 6000 души според избирателните списъци трябваше да упражнят правото си на глас в секциите в школото, но до 16 часа бяха минали едва 257. Същинско оживление обаче цареше по улицата, минаваща покрай училището, всеки беше извадил да продава каквото има – домати по 0,50 ст. килограма, грозде по 2 лв. килограма, 5 лв. за 13-килограмов чувал, тиквички – 1 лв. А импровизираните сергии не оставаха празни нито за миг. Изненадани от ниските цени на и секционните избирателни комисии решиха да си напазаруват, докато чакат жителите на квартала да се начудят дали ще гласуват.

На метри от тях се намираха и група роми, които играеха комар и пиеха бира. Бдителните полицаи веднага се намесиха и разтуриха групичката. Направиха им и забележка, че пият алкохол в изборния ден.

Мая Йорданова
19353 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
ГЪРБ

2021.11.23 | 19:45

3
И на тях им дойде акъла
Анонимен Анонимен

2021.11.22 | 09:50

2
Браво
Радев горд президент на България

2021.11.21 | 18:49

1
на ХОИКо хааалектората ХАХАХХАХАХАХ и ОНЯНЯ СИГАНИН с ХАААПАРТАМНЕТИЕТТЕ ахахахахха еии 12 год ГЕНОЦИД... хора!!!

Добави коментар

Водещи новини