Започна изборният ден в САЩ и Канада

  • 21 ноември 2021 14:55

  • 324
  • 0
Започна изборният ден в САЩ и Канада
© Pixabay

Започна изборният ден във втория тур за президент и вицепрезидент и за българските граждани в САЩ и Канада, а приключиха изборите за сънародниците ни в Австралия, съобщиха от Министерството на външните работи. 

В 14:00 часа българско време отвориха избирателните секции по Източното крайбрежие. В САЩ  сънародниците ни могат да гласуват в 55 секции, от които 8 с машини. В  Канада секциите са 16, като в две от тях може да се гласува с машини. В Америка българските граждани могат да гласуват и в посолствата ни в Куба и Мексико, както и в посолствата ни в Аржентина и Бразилия.

Започна изборният ден за българските граждани в Европа, приключи вотът в Нова Зеландия

През последните дни МВнР заедно с логистичните си партньори създаде безпрецедентна организация по доставката на бюлетините и машините за секциите зад граница. В условия на кратки срокове и големи разстояния всички машини в САЩ и Канада бяха доставени навреме. Не пристигнаха бюлетините само за една секция – в Сейнт Луис, щата Мисури.

След решение на Централната избирателна комисия българските граждани там могат да гласуват с бюлетини, разпечатани на място по специален образец, изпратен от ЦИК по електронен път.

Както и досега, за четвърти път за 2021 г. МВнР създаде необходимата организация изборният ден да протича без организационни и технически трудности. По данни от дипломатическите и консулските ни представителства до момента всички секции, където е предвидено машинно гласуване, работят. В министерството дежурен щаб поддържа непрекъсната връзка с дипломатическите и консулските ни представителства, със СИК зад граница и ЦИК.

Реагира се максимално бързо на  наложили се в последния момент смени на членове на СИК зад граница поради неявяване или положителни тестове за COVID-19.

Най-късно зад граница изборният ден ще приключи в американските щати Калифорния, Аризона и Невада, както и в канадския град Ванкувър, където секциите трябва да затворят в 6:00 часа българско време в понеделник, 22 ноември 2021 г.

Спад на интереса към балотажа в Турция

Веселина Спасова
324 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини