Спецсъдът ще каже на 9 декември дали делото за боклука срещу братя Бобокови трябва да се върне на прокуратурата

  • 18 ноември 2021 14:37

  • 719
  • 1
Спецсъдът ще каже на 9 декември дали делото за боклука срещу братя Бобокови трябва да се върне на прокуратурата
© Булфото (архив)

Специализираният наказателен съд в състав, който включва председателя на съда Мариета Райкова, днес проведе разпоредително заседание по делото за организирана престъпна група и незаконно управление на опасни отпадъци срещу бизнесмените Атанас и Пламен Бобокови, бившия зам.-министър на околната среда Красимир Живков и трима други.

Поради обема на обвинителния акт и възраженията на страните по делото, съдебният състав и страните постигнаха съгласие на 9 декември съдът да се произнесе и да посочи дали в обвинителния акт има допуснати отстраними нарушения и делото трябва да се върне на прокуратурата.

Според прокуратурата не са били допуснати отстраними нарушения в обвинителния акт и не са нарушени правата на подсъдимите.

Адвокатите посочиха, че в обвинителния акт не се съдържа фактология за време, място и начин на извършване на действия свързани с обвиненията от подсъдимите, което накърнява правото им на защита и я прави невъзможна. Също и конкретика, кога и как е била създадена престъпната група. По думите им обвинителният акт е непълен и неясен, като дадоха и съответни примери. Според тях делото трябва да бъде прекратено и върнато на прокуратурата.

Спецсъдът с втори опит да стартира делото срещу братя Бобокови

Адвокатът на Васил Коцев обясни, че обвинението на клиента му е било пришито към това дело. "Диалогът ни с прокуратурата беше само как Коцев да сключи споразумение с прокуратурата и да свидетелства срещу другите подсъдими", каза адвокат Балджийски. По думите на прокуратурата в делото има данни, че Коцев е изразил искане и съгласие за сключване на споразумение, но до такова не се е стигнало заради прекомерните му искания да получи щадящо наказание.

Оттам посочиха пред съда, в отговор на критиките от адвокатите на останалите подсъдими, че за деянията, за които са повдигнати обвинения, са налице конкретни дати, факти и обстоятелства, и те покриват изискванията на закона.

По делото има около 500 тома материали, 207 свидетели и 27 вещи лица.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
719 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2021.11.18 | 15:42

1
Защо само братя Бобокови ?

Добави коментар

Водещи новини