Проблеми с машините за гласуване в някои секции в 5 области

  • 14 ноември 2021 09:26

  • 2761
  • 2
Проблеми с машините за гласуване в някои секции в 5 области
© Булфото

Проблеми с машините за гласуване има в две секции на Русенска област. Едната е в Русе, а другата – в село Басарбово, предаде БНР.

Още с началото на изборния ден в 7.03 ч в 38-ма секция в Русе стана ясно, че има проблем с машината. Устройството не отчиташе вота за народни представители и не принтираше разписка за направения избор. След като беше извикан техник, той се свърза както с екипа в Русе, така и с централата на "Сиела Норма". След поредица от инструктажи да се извади батерията, да се тества принтиращото устройство, да се рестартира целия уред, оказа се, че има софтуерен проблем. Проблемите с машината продължиха повече от час, докато от Районната избирателна комисия разрешат гласуването на премине на хартиени бюлетини.

Избори 2 в 1: Гласуваме за президент и нов парламент

В област Ловеч в две от 176-те избирателни секции, в които днес се гласува машинно устройствата не работят. В едната от тях, в ловешкия квартал „Гозница“, ще се премине към гласуване с хартиени бюлетини след съгласуване с Централната избирателна комисия. Председателят на Районната избирателна комисия Валентина Недялкова обобщи :

„Имаме проблеми със стартирането на машината в една секция в Ловеч, в която  категорично машината не може да бъде стартирана, така че започнахме процедура по преминаване към гласуване с хартиени бюлетини.  Проблем имаме и в Борима, където също една от машините не работи,  но там машините са две, така че се гласува в момента. „

С проблеми и напрежение започна изборният ден в област Велико Търново. Районната избирателна комисия чака решение на ЦИК в една от секциите в Горна Оряховица да се премине към гласуване изцяло с хартиени бюлетини.  

Проблемната машина е в 36-а секция в едно от училищата в Горна Оряховица, техникът не е успял да отстрани проблема. Предстои да се пристъпи към хартиени бюлетини, което създава напрежение пред секцията, има много смени в последния момент в секционните комисии в началото на изборния ден, заяви председателят на Районната избирателна комисия Николай Илиев: 

В Пазарджишка област изборният ден е започнал нормално

„Машината не е тръгнала, изобщо не е спяла да бъде стартирана. Имаше доста неявили се членове на комисии, които успяхме да запълним и почти навсякъде, мисля че комисиите работят в пълен състав“. 

Проблем има с достъпността на болничната секция в областната болница във велико Търново. До нея се стига през 21-о стъпала, което я прави недостъпна за пациентите, посочи председателят на секцията Валентина Димитрова: 

„Преодоляваме с помощ от нас, с помощ от медицинския персонал. Няма друг вариант, засега“.  

Във врачанското село Малорад гласуването започва с хартиени бюлетини поради неизправност на машината.  В една от секциите в Оряхово няма ток, което също възпрепятства машинния вот

Прекратено е гласуването в секция № 2 в град Радомир, съобщиха от Районната избирателна комисия в Перник. Разпечатките от машините били бледи, а техникът не е успял да отстрани проблема. Чака се разрешение от ЦИК за преминаване към гласуване с хартиени бюлетини. В секцията вота си трябва да упражнят 857 гласоподаватели. В област Перник са разкрити общо 269 секции.

Теодора Александрова
2761 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Еми спомнете си

2021.11.14 | 09:53

1
Преди години ги бяха въвели в Холандия и след две години ги трошаха с валяци по улиците!

2021.11.14 | 09:54

2
В цял свят ние май умните! Пффф!

Добави коментар

Водещи новини