Вълчев в Кюстендил: За да има устойчиво развитие, образованието трябва да бъде приоритет. А сега допълнителните средства за него са нула!

  • 01 ноември 2021 10:34

  • 170
  • 1
Вълчев в Кюстендил: За да има устойчиво развитие, образованието трябва да бъде приоритет. А сега допълнителните средства за него са нула!
© ПП ГЕРБ

„За да има устойчиво развитие, за да се случват нещата, образованието трябва да бъде стратегически приоритет. Това трябва да бъде заложено в бюджета в самото начало. В актуализацията на бюджета, предложена от служебното правителство, допълнителните средства за образование бяха нула!“ Това заяви пред учители и експерти от Кюстендил и региона бившият министър на образованието от кабинета Борисов 3 – Красимир ВълчевКрасимир Вълчев Красимир Вълчев е министър на образованието и науката. Роден е на 9 юни 1975 г. От септември 2009. В дискусията се включиха десетки учители и специалисти, заети в образователната сфера, за да обсъдят на експертно ниво предизвикателствата пред един от най-важните сектори.

Домакини на срещата бяха водачът на листата на ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия вСДССДССъюзът на демократичните сили (СДС) е българска дясна политическа партия, наследник на Христо Терзийски, кандидатите за народни представители Михаела Крумова, педагогът Десислава Александрова, Даниел Александров, кметът Петър Паунов, председателят на ОбС – Кюстендил Иван Андонов и областният координатор на ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в Даниел Данчев.

Пред учителите бившият министър на образованието Красимир ВълчевКрасимир Вълчев Красимир Вълчев е министър на образованието и науката. Роден е на 9 юни 1975 г. От септември 2009 даде за пример колко неща са изградени в системата на образованието през последните години, благодарение на постигнатото положително икономическо развитие. Вълчев припомни, че е възстановено финансирането на целодневната организация на учебния ден - с близо 300 млн.; финансирането от бюджета на дейности по интереси; извънучилищните педагогически учреждения и най-важното - направена е съществена крачка да бъде възстановен престижът на учителската професия. „Години наред учителските заплати бяха под 90% от средната за страната. Тази година в началото бяха над 120% от средната за страната. Вярваме, че доброто образование е функция най-вече на мотивираните и подготвени учители“, посочи Вълчев.

Красимир Вълчев за проф. Анастас Герджиков: Той е безспорен ерудит и авторитет

Той обясни, че в програмата на ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия вСДССДССъюзът на демократичните сили (СДС) е българска дясна политическа партия, наследник на е заложено учителските заплати да растат изпреварващо и да бъдат над 125% от средната работна за страната. Като постижение бе отчетено и връщането на голям процент отпаднали ученици отново в класните стаи. Успешният министър на образованието обясни и какви приоритети е заложила партия ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в в програмата си: до 4 години във всяко едно училище да се изгради поне една спортна площадка; да се направи достъпна архитектурна среда за всички училища и детски градини; в детските градини да се финансира програма за купуване на образователни материали; да се направят площадки за безопасност на движението по пътищата; да се постави акцент върху енергийната ефективност.

 Министърът от кабинета Борисов 3 припомни какво е било отношението към образованието преди това и подчерта: „През 97-ма едни наши опоненти фалираха държавата и поставиха световен рекорд по брой фалирали банки. Сега същите тези хора претендират, но, за съжаление, нямат никакво отношение към образованието. В актуализацията на бюджета допълнителните средства за образование сега бяха нула! Като гледаме, образованието не им е основен приоритет сега.“

 Христо Терзийски благодари на педагогическите специалисти и своя колега Вълчев за участието в дискусията и заяви:

„За мен той е един изключителен професионалист, който води системата по най-добрия начин.“ Терзийски обясни, че ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия вСДССДССъюзът на демократичните сили (СДС) е българска дясна политическа партия, наследник на залага в своята програма 5% от БВП за образование. „В края на 2025-та година залагаме БВП да бъде 100 млн. евро или 200 млн. лв., което от своя страна значи много средства за образование и показва какво значение отдава нашата Коалиция на образованието. И не случайно подкрепихме за кандидат-президент един преподавател, един безспорен авторитет.“ В хода на срещата педагогическите специалисти от Кюстендил и региона споделиха, че подкрепят политиката по децентрализиране в сферата на образованието:

„Вие повярвахте, че ние по места добре преценяваме какво можем и какво не можем да направим.“ „За щастие, видяхме адекватен министър на образованието. Не познавам човек, който по-добре да знае всеки детайл от системата на образованието и да бъде изключително адекватен партньор и събеседник по всяка една от темите. Благодарим му за подкрепата през изминалите 4 години“, заяви кметът на Кюстендил Петър Паунов.

Той изрази притеснение, че последните месеци не се говори за образованието като приоритет, а това е ключовата структура, това е гръбнакът на едно общество. Когато образованието не е приоритет в бюджета, то не се финансира и съответно учителските заплати изостават.

В края на срещата ексминистърът на образованието подчерта, че кметът Паунов и Община Кюстендил винаги са полагали максимум усилия за добрата организация, финансиране и функциониране на образователната система на територията на общината. „Там, където има добър кмет, добра местна власт – нещата се случват“, категоричен бе Красимир ВълчевКрасимир Вълчев Красимир Вълчев е министър на образованието и науката. Роден е на 9 юни 1975 г. От септември 2009.

Радина Лазарова
170 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Boko

2021.11.01 | 11:15

1
Тез лрестъпници на снимката са за затвора . А вие им давате трибуна

Добави коментар

Водещи новини