Цветанов: Да спрем изграждането на логистична и складова база за каменни фракции в село Върбовка и да запазим региона екологично чист

  • 27 октомври 2021 10:58

  • 425
  • 1
© Републиканци за България

От Национално обединение на десницата категорично се обявяваме срещу изграждането на логистична и складова база за каменни фракции, цех за производство на каменна вата, енергоизточник за нуждите на производството, в които ще се изгарят стотици тонове отпадъци на ден в село Върбовка, община Павликени, област Велико Търново. Община Павликени е екологично чист район, с основен поминък земеделие, животновъдство, лозарство, овощарство и не е място за складиране и изгаряне на тонове отпадъци, посочват от пресцентъра на "Републиканци за БългарияРепубликанци за БългарияРепубликанци за България е политическа партия в България, създадена през 2020 г.".

"Считаме, че изграждането му е в явно несъответствие с гарантираните във върховния закон за правата на гражданите за живот в чиста и здравословна околна среда, както и нарушение на нормите регулирани в Закона за подземните богатства и Закона за концесиите, тъй като:

• Изграждането и дейността, която ще извършва (изгаряне на отпадъци), ще доведе до здравословни проблеми сред жителите на община Павликени, чрез отделяне на димни газове - диоксини, фурани, серни оксиди и др.

След проверка на концесията в Националния концесионен регистър, с партиден № D-000650 за предоставяне на концесия за добив на подземни богатства по чл. 2, ал. 1, т. 2 от Закона за подземните богатства, от находище „Върбовка“ се установи, че по партидата на концесията няма публикувана законово изискуема информация за изпълнение на концесионен договор", заявяват от РБ.

Цветан Цветанов: Най-големият проблем, свързан с корупцията, е липсата на прозрачност

"От това възникват три важни въпроса:

• Изпълнява ли се концесията качествено и съобразно предвидените в договора разпоредби?

• Защитен ли е в максимална степен интересът на българската държава и население?

• Допустимо ли е реализирането на инвестиционното предложение, съобразно договореното с договора за концесия?

От Национално обединение на десницата, считаме гореизложените аргументи за  достатъчни и смятаме за необходимо спирането на инвестиционното намерение в полза и защита на живота и здравето на населението", се казва още в прессъобщението.

Константин Тодоров
425 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2021.10.27 | 16:04

1
Тоя малоумник откъде се взе? Скрийте го веднага!

Добави коментар

Водещи новини