Проф. Герджиков: Ако аз бъда избран, ще съставим правителство

  • 25 октомври 2021 09:01

  • 5479
  • 67
© Кадър бТВ

Новият президент трябва да е олицетворение на единството на нацията. Това заяви в студиото на бТВ кандидатът за държавен глава Проф. Анастас ГерджиковПроф. Анастас ГерджиковРоден е на 28 февруари 1963 г. в Кърджали. През 1982 г. завършва Националната гимназия за древни. По думите му служебното правителство е допринесло през последните месеци за разединението между гражданите.

Той добави, че президентът трябва да е равно отдалечен от всички партии, така че да помогне на политическите сили да намерят общ език и да се състави кабинет.

„Не става въпрос за формалните консултации, които са задължение на президента, а за това, че има как президентът, вместо да разединява партиите, да ги обедини около дадени идеи. Ако аз бъда избран, ще съставим правителство“, добави Герджиков.

Според него в 45-ото и 46-ото Народно събрание не беше съставен кабинет заради противопоставянето в политиката. Според него е важно да има обединение в името на общи цели – върховенство на правото, качествено образование и достъпно здравеопазване.

Той е издигнат от Инициативен комитет и подкрепен от ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в за поста на президент. Герджиков разказа и как Невяна Митева е избрана за кандидат за вицепрезидент.

„Обсъждах няколко имена с мои приятели, включително и на висши военни. Притесняваше ме, че бяха мъже. Имах идеята да е човек, който разбира много от отбрана и сигурност. Това, че г-жа Митева е военнослужещ не е причината да бъде избрана, а по-скоро е случайно. Аз я познавах от преди това, макар и бегло. Когато си представях профилът на човека до мен, се сетих за нея“, каза той.

Относно изискването на зелени сертификати за извършването на редица дейности на закрито, кандидатът за президент коментира, че правителството се е забавило със взимането на мерките и сега се действа панически.

Проф. Герджиков: Бих възстановил НОЩ, за да управлява COVID кризата

„Да въведем зеления сертификат и да затворим всички е несъстоятелно, имаме поредица от мерки, които можеше да вземем и здравните експерти ги изброяват. Зеленият сертификат е чудесна идея, но в държава с 60-70% ваксинация. При нас тя е 20%, защото правителството намали рязко броя на ваксинираните, защото нямаше информационна кампания. Сега той е наказание, но не и претенция“, добави той.

Герджиков каза още, че за ситуацията трябва да се поеме персонална отговорност.

„Г-н Радев е като в някаква шизофренна ситуация. Няколко дни се държеше, че все едно няма нищо общо с правителството, което той сам е назначил, а вчера го вика, за да му дърпа ушите“, каза още Герджиков.

Той посочи и какви мерки би взел за шоковото поскъпване на електроенергията и инфлацията при основните стоки и услуги – намаляване на ДДС и акцизи върху електроенергията, както и финансова компенсация за бизнеса и битовите потребители.

Десислава Станева
5479 67

Свързани новини

Коментари 67

Добави коментар
Анонимен

2021.10.27 | 07:03

67
Какво може да се очаква от мъж с лакирани нокти

2021.10.25 | 23:03

66
Виждам от коментарите че българския простак не заслужава такъв президент. Изберете си бастуна Румбата и готово.

2021.10.25 | 16:16

65
Така трябва. Време е

2021.10.25 | 13:38

64
Ако майка ти беше мъжка, щеше да ни спести един ПЕДе***раст ....
ШИБАМ CBИНЯТА ПЕЕВСКИ

2021.10.25 | 13:25

63
И защо поддръжниците на проф. Анастас Герджиков толкова пламенно отричат да е бил назначен за зам.-министър на просветата по времето на тройната коалиция от квотата на ДПС? Какво срамно има, ако това наистина е така? А и нали вече се правят тънки сметки на втори тур движението да даде рамо на ГЕРБ и Герджиков да пребори Радев?
ШИБАМ CBИНЯТА ПЕЕВСКИ

2021.10.25 | 13:24

62
Нито веднъж не чухме позицията на Герджиков за многобройните протести на учени и студенти през последните години. Дори, когато негови колеги подкрепиха протестите през 2020 г. На тези въпроси проф. Анастас Герджиков ще трябва да отговори.
ШИБАМ CBИНЯТА ПЕЕВСКИ

2021.10.25 | 13:24

61
Всяка година заради корупция България губи над 11 млрд евро, или 14% от БВП, по данни на Европейския парламент, ОЛАФ, Евростат и Европейската комисия. Това прави над 100 милиарда евро за периода на управление на Борисов и ГЕРБ, които издигат и подкрепят кандидатурата на проф. Анастас Герджиков.
ШИБАМ CBИНЯТА ПЕЕВСКИ

2021.10.25 | 13:23

60
Не сме чули досега какво мисли кандидатът на ГЕРБ за факта, че управлението на Борисов и ГЕРБ докараха България до дъното по доходи, качество на живот, достъп до медицинско обслужване, продължителност на живот, върховенство на правото, покупателна способност, достъп до административни услуги, условия за бизнес, инвестиции, ваксинация и пр. И я превърнаха в шампион по: корупция, домашно насилие, заболеваемост, смъртност, намаляване на населението, неграмотност, обезлюдяване на населени места, напускащи страната, брой хора, живеещи под прага на бедността, по смъртност от COVID-19, с най-голяма ножица между бедни и богати, замърсяване на околната среда и пр.
ШИБАМ CBИНЯТА ПЕЕВСКИ

2021.10.25 | 13:22

59
На 09.09.2020 г. Борисов коментира протестите: „Мафията в момента иска да свали правителството, защото хазарт, контрабанда – всичко е на улицата срещу нас. И си намериха водач“ (Визира президента Радев). Сигурно споделяте това мнение, защото иначе нямаше да приемете подкрепата на ГЕРБ и Борисов, нали г-н Герджиков?
ШИБАМ CBИНЯТА ПЕЕВСКИ

2021.10.25 | 13:22

58
На 2.08.2020 г. протестиращи блокираха кръстовището пред СУ, майки на деца с увреждания опънаха палатки там и заявиха, че ще протестират до падането на правителството на Борисов и оставката на Гешев. Всеки ден граждани носеха на протестиращите сандвичи, минерална вода, кафе, чай… Вас пак ви нямаше, ректоре…

Добави коментар

Водещи новини