„Демократична България“ подаде жалба срещу отказа на РИК да впише листата ѝ

  • 16 октомври 2021 21:29

  • 992
  • 6
 „Демократична България“ подаде жалба срещу отказа на РИК да впише листата ѝ
© Булфото (архив)

Демократична БългарияДемократична България"Демократична България" e центристко-дясно политическо обединение, съставено от“ внесе жалба в Административен съд – Стара Загора срещу отказа на Районната избирателна комисия (РИК) да регистрира листата ѝ за парламентарните избори на 14 ноември. Жалбата е подписана с електронен подпис (КЕП).

„В жалбата са посочени редица неверни твърдения в акта на РИК, както и редица незаконни действия. Добавени са и нови детайли по действията на членовете на РИК в Стара Загора на 12 октомври”, заявяват от коалицията.

ЦИК потвърди: ДБ без кандидат-депутати в Стара Загора

Водачът на листата и преподавател по конституционно право Атанас Славов (на снимката) и Магдалена Овчарова от „Демократична БългарияДемократична България"Демократична България" e центристко-дясно политическо обединение, съставено от“ са предоставили всички необходими документи на хартиен носител и флаш памет в 16.15 часа във вторник (12 октомври) – 45 минути преди изтичането на крайния срок. В решението на РИК се твърди, че флаш паметта е била донесена едва в 18.02 ч.

В жалбата до съда се оспорва твърдението, че паметта е донесена след изтичане на срока. И в решението на ЦИК от 14 октомври също се уточнява, че флаш паметта е била предоставена и е била отворена, за да се установи какви документи са представени. Освен в 16.15 ч., флаш паметта е била отваряна втори пъти от члена на РИК Станка Хърсева.

„Всички документи (на хартиен и на технически носител) са били представени в срок в РИК. Констатацията, че електронните документи са изпратени по електронната поща след 17.00 часа е неправилна, защото електронните документи са били представени в РИК на технически носител в 16.15 ч., т.е. в законоустановния срок“, се казва в жалбата.


Освен това се посочва, че забележката в документите за дадени на Атанас Славов устни указания (да завери с „Вярно с оригинала“) е била подписана единствено от Станка Хърсева, без да се посочи дата и час. Подпис на Славов няма. „Съответно посочената забележка не съставлява доказателство, че г-н Славов е запознат със съдържанието на тези указания“, се казва в жалбата на „Демократична БългарияДемократична България"Демократична България" e центристко-дясно политическо обединение, съставено от“.

В жалбата се посочва още, че РИК е нарушил правилата, като е върнала флаш паметта на Магдалена Овчарова при положение, че трябва да я задържи и съхранява.

От коалицията твърдят, че това се потвърждава и от протокола на заседанието: „Тази флашка беше отворена, бяха проверени цифровите сертификати и няколко човека ги видяха, след което в цялата суматоха дали ще се признава електронния подпис или не, беше върната не на представителя, който нали, а на придружаващия“.

В жалбата са посочени и нарушенията на всички закони и регламенти, които се отнасят за използването и валидността на квалифицирания електронен подпис, посочват още от „Демократична БългарияДемократична България"Демократична България" e центристко-дясно политическо обединение, съставено от“.

Валери Зайцев
992 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
Аве...

2021.10.17 | 19:44

6
Тая пyтка защо е бръсната на черта като другата пyтка на Слави, оня преписвача?

2021.10.17 | 14:51

5
Пълни олигофрени, но пък Тиквата им направи реверанс - тиквите щели да гласуват за тях на следващото заседание на РИК.

2021.10.17 | 10:54

4
Нали сте за върховенство на закона. Там НЕ е предвиден електронен подпис. Значе сте АУТ. Спазете закона. Не сте ПО.... .
баба гицка

2021.10.16 | 22:57

3
и в Пловдив сте нарушили закона и трябваше да ви откажат регистрация и така общо 12 фалшиви заявки - явно сте подкупили някого за да сте още в играта
Гошо От ГЕРБ

2021.10.16 | 22:31

2
Другия път ще сте рано сутринта първия ден още!Господ пази България от крадци
България ще

2021.10.16 | 21:49

1
се чувства по добре без вас!

Добави коментар

Водещи новини