"Сова Харис": ГЕРБ, БСП и "Продължаваме промяната" водят. Радев бие Герджиков

  • 15 октомври 2021 11:37

  • 10336
  • 53
"Сова Харис": ГЕРБ, БСП и "Продължаваме промяната" водят. Радев бие Герджиков
© Novini.bg

С подкрепа от 24,2% от подадените гласове се очертава ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в да бъде първа политическа сила в следващия парламент. При БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е също регистрираме значимо възстановяване на позициите (19,1%). Това показва проучване на "Сова Харис".

Данните са от представително за пълнолетното население на страната проучване, проведено от СОВА ХАРИС в периода 5-12 октомври 2021 г. сред 1010 български граждани по метода на стандартизираното face-to-face интервю в дома на респондента. Стохастична грешка: максимална грешка за 50% относителен дял при 95% гаранционна вероятност: 3,1%. Изследването е по поръчка на "ДИР БГ".

"Екзакта": ГЕРБ първи, ИБГНИ не влизат. Петков и Василев привличат най-много негласували

Избирателната активност има значение не само за легитимността на даден парламент, но и за оформяне на съотношението на подкрепата към различни политически субекти. Поради това при изготвянето на прогнозни резултати на активността се обръща специално внимание. В настоящия момент 55,2% от пълнолетните български граждани заявяват, че са напълно сигурни, че ще гласуват на предстоящите избори на 14.11.2021 г. (президентски и парламентарни). Изразено в абсолютни стойности това означава около 3,0-3,1 млн. гласа, подадени в рамките на страната. В сравнение с последните парламентарни избори повишението е с около 300 000 гласа. Съотнесено към изборите от април т.г. обаче, наблюдаваме намаление със същата величина. Разбира се, предизборната кампания тепърва предстои и редица фактори могат да доведат до промени и в двете посоки. Освен чисто политическите причини, които влияят на нагласите на хората, трябва да се имат предвид и други фактори, които ще повлияят на избирателната активност. На първо място това е пикът на четвъртата вълна на епидемията от Ковид-19.

10,2% от всички избиратели смятат, че съществува реална опасност да се заразят в процеса на гласуване. Почти 3% от всички избиратели (това е една цяла парламентарна група) заявяват, че няма да гласуват поради факта, че трябва да го направят с машини. Към тези обстоятелства вероятно ще трябва да прибавим и очертаващи се остри социални и икономически проблеми, които ще съпътстват предизборната кампания. 

Провалът на последните две Народни събрания, които не излъчиха редовно правителство, води до разместване на политическите предпочитания. Получените резултати показват, че системните партии подобряват позициите си за сметка на новите политически субекти.

Към настоящия момент ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в не само запазват поддръжката си, но и имат известен растеж. С подкрепа от 24,2% от подадените гласове се очертава ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в да бъде първа политическа сила в следващия парламент. При БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е също регистрираме значимо възстановяване на позициите (19,1%). Проблем за социалистите може да се окаже практическата реализация при вота за тях, тъй като по-възрастните им гласоподаватели са уязвими както от пандемията, така и от резервите да гласуват с машини. При формациите, подкрепяни от протестния вот, регистрираме значителни промени. Появата на нов значим политически субект в този сектор води до редукция на подкрепата за всички останали. Продължаваме промянатаПродължаваме промянатаКирил Петков и Асен Василев представиха политическия си проект "Продължаваме промяната"“ засега може да разчита на 14,6% от подадените гласове. При ИТН - първата политическа сила в предишния парламент - ерозията е най-силно изразена (14,4%). Виждаме, че се очертава оспорвана битка за третото място, което може да придобие важно значение при получаване на мандатите за излъчване на правителство от следващия парламент.

Като сигурни участници в бъдещето Народно събрание са още Демократична БългарияДемократична България"Демократична България" e центристко-дясно политическо обединение, съставено от (9,0%) и ДПСДПСДвижението за права и свободи (ДПС) е центристка политическа партия в България, ползваща се с (8,7%). На ръба на бариерата е формацията „Изправи се БГ! Ние идваме!Изправи се БГ! Ние идваме!Изправи се.БГ е гражданска платформа с председател Мая Манолова. Манолова е категорична, че“ с 4,2%. Отсега можем да кажем, че и следващият Парламент ще бъде раздробен, като в него ще присъстват 6 или 7 политически субекта. 

Кандидатирането на доказани експерти в своите области като Анастас Герджиков и Лозан ПановЛозан Панов Лозан Панов е роден на 28.03.1971 г. в София. Завършва висшето си образование в Софийския университет повиши интереса към президентската надпревара. Номинирането им в последния момент обаче е голям минус за техните кандидатури. Установено правило е, че при издигането на ново лице в политическото пространство е необходим период от поне половин година за неговото представяне. Избирателите искат не просто да чуят няколко телевизионни изяви, но ако е възможно да придобият и непосредствени представи за човека, на когото ще възложат политическо представителство. Закъснелият старт на въпросните кандидатури предопределя ниските нива, от които се включват в предизборната борба. Засега регистрираната подкрепа за основните конкуренти на настоящия президент се ограничава основно в рамките на партиите, които стоят за тях – съответно ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в и ДБ. ДПСДПСДвижението за права и свободи (ДПС) е центристка политическа партия в България, ползваща се с винаги е било фактор в президентските избори. Сега с втвърдяване на позициите си чрез издигане на партийния лидер за кандидат и чрез връщането на Делян ПеевскиДелян ПеевскиБизнесменът и депутат вече 4 мандата от гражданската квота на ДПС Делян Пеевски е роден в София на в листите за народен представител, Движението ще повлияе на цялостната ситуация. Например, подкрепата, която се ангажират да дадат на едната страна на втори тур на президентските избори, вероятно ще предизвика анти-ДПСДПСДвижението за права и свободи (ДПС) е центристка политическа партия в България, ползваща се с вълна. Това ще е от полза за Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на, който към момента продължава да се очертава като изявен фаворит. Нагласите за гласуване на балотаж потвърждават тази теза.

Ако президентските избори се проведат в момента, Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на има реален шанс да спечели над половината от подадените гласове на първи тур. Най-вероятно обаче няма да е налице изискването да са гласували повече от 50% от гласоподавателите от избирателните списъци, за да може да бъде избран президент на първи тур. 

 

Политиците, които се ползват с най-високо доверие в България в момента, са Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на и Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България ,. Напред в тази своеобразна класация изпъкват и имената на лидерите на новия проект „Продължаваме промянатаПродължаваме промянатаКирил Петков и Асен Василев представиха политическия си проект "Продължаваме промяната"Кирил ПетковКирил ПетковKирил Петков Петков е роден през 1980 г. Той е един от основатели на Центъра за Икономически и Асен ВасилевАсен ВасилевАсен Василев е министър на икономиката, енергетиката и туризма от 12 март до 29 май 2013 г. С указ на. От партийните лидери начело е Корнелия НиноваКорнелия НиноваКорнелия Нинова е български политик от БСП, член на Парламентарната група на Коалиция за. Анастас Герджиков влиза в надпреварата със сравнително високо доверие, съотносимо с това към Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г

Радев очаква коректна предизборна кампания без компромати

На новия служебен кабинет се гледа като на естествено продължение на предишния. Одобрението на дейността на служебното правителство като цяло е два пъти по-голямо от неодобрението. Очакванията са, че ще бъдат осигурени условия за провеждане на честни и демократични избори на 14 ноември 2021 г.

В нашето общество се наблюдава умора от спазването на мерките за Ковид кризата. Въпреки тежката ситуация, предизвикана от четвъртата вълна, привържениците на въвеждането на по-строги мерки са почти толкова, колкото са и тези, които смятат, че мерките трябва да станат по-меки (22,8% срещу 24,5% съответно). С най-висок дял (37,9%) са тези, които са на мнение, че не са необходими промени в съществуващите мерки.   

 

Последвайте канала на

Радина Лазарова
10336 53

Свързани новини

Коментари 53

Добави коментар
Въпрос на избор и отгворност

2021.10.15 | 14:41

44
Това е демокрация и всеки има глава на раменете си, нека я използва за решението за кого ще дава гласа, а не с емоциите си. Но предстоящите избори или избираме България в лицето на Президента Радев и промяната на партия ПП или олигархичната мафия на Доган и ББ в лицето на Герджиков!.
Театрал

2021.10.16 | 17:15

53
Тъпанар
Баце

2021.10.16 | 17:12

52
Яж ми уя
Всеки има глава на

2021.10.15 | 15:18

50
раменете си може да избира! По лошо от Радев и партя ПП за България няма! От пролетта това ежедневно се доказва!
Zztop

2021.10.15 | 14:56

49
ПРОСТАК.

2021.10.15 | 14:48

45
Или ти да го духаш
Герб

2021.10.16 | 17:12

51
Победа !

2021.10.15 | 14:55

48
Това е демокрация и всеки има глава на раменете си, нека я използва за решението за кого ще дава гласа си, а не с емоциите си. На предстоящите избори или избираме България в лицето на Президента Радев и промяната на партия ПП или олигархичната мафия на Доган и ББ в лицето на Герджиков!.

2021.10.15 | 14:55

47
Бербатов, Мартин и Стилян не трябва да се откажат в никакъв случай, Боби - мафията получиха 241 гласа със заплахи, натиск и с фантоми. Това е демокрация и всеки има глава на раменете си, нека я използва за решението за кого ще дава гласа си, а не с емоциите си. На предстоящите избори или избираме България в лицето на Президента Радев и промяната на партия ПП или олигархичната мафия на Доган и ББ в лицето на Герджиков!.
Българин !

2021.10.15 | 14:31

40
Снощи гледах новият президент Герджиков! Напълни ми душата,интелигентен,умен и уравновесен,а вицето голяма симпатяга! Да се връща и Бойко,че другите ги видяхме. Съсипаха държавата!!
Анонимен

2021.10.15 | 14:53

46
ГЕРБ МОЖЕ ДА НЕ ПРАВИ РЕКЛАМНА КАМПАНИЯ!!! ДУМИТЕ И ДЕЙСТВИЯТА НА РАДЕВ И ПАРТИИТЕ МУ, СА ДОСТАТЪЧНА ПРЕДИЗБОРНА КАМПАНИЯ ЗА ГЕРБ!!!
ДОЛУ БОРИСОВ И СЪБРАТА МУ ГЕРДЖИКОВ !

2021.10.15 | 14:34

41
Най - важното е никога , ама НИКОГА да не се забравя за кражбите , убийствата и геноцида над възрастните българи , простащините и идиотщините по време на 12 годишното управление на чекмеджетулупа Борисов и ГЕРБ ! Възмездие и тоталното им изчегъртване са необходими !
тгтгтгтгт

2021.10.15 | 14:38

43
сова харис да си затварят устите

2021.10.15 | 14:37

42
Това са % - и преди Рашков да се е развъртял на пълни обороти ! Към 14 - и ноември Радев ще печели на първи тур ! ГЕРБ няма да е първа , но дори да получи мандат от Радев , ще бъде изолирана и може да го завре в г,ъза на Герджика !
3 милиона честни, почтени и грамотни българи

2021.10.15 | 13:12

25
И на децата е ясно и то отдавна - Радев - втори мандат на първи тур, а тиквите - на прасетата.
Радев е тъпанар

2021.10.15 | 14:11

39
И чака Мъдуро да му напечати бюлетинките.

2021.10.15 | 13:18

28
На майка ти нали знаеш къде червен боклук
Predаtor

2021.10.15 | 14:05

38
Как от извадка 1010 граждани се прави такова заключение. Все едно съм на казана за ракия!
Радев бие

2021.10.15 | 13:27

33
Радев мачка
Ха-ха

2021.10.15 | 13:57

37
С гол задник таралеж.

Добави коментар

Водещи новини